Mergi direct la conținut »
Liviu Dragnea - condamnat, dar integru. Scăparea din Codul de Etică al PSD
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Liviu Dragnea - condamnat, dar integru. Scăparea din Codul de Etică al PSD

Liviu Dragnea – condamnat, dar integru. Scăparea din Codul de Etică al PSD

Liviu Dragnea- condamnat, dar integru. Potrivit Codului de Etică al social-democraților, cei care au fost condamnați, chiar și în primă instanță, pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență, pierd sprijinul Partidului Social Democrat. În cazul lui Liviu Dragnea, nu se va aplica această prevedere pentru că, spun surse din PSD, președintele partidului a fost condamnat pentru o faptă asimilată corupției, nu o faptă de corupție.

De Sorina Ionaşc,

Codul de Etică al PSD a fost adoptat, la finalul lui 2015, astfel încât să fie foarte greu ca un lider să intre sub incidența criteriilor stabilite. Așa cum la Victor Ponta nu s-au aplicat respectivele prevederi, și nici la prima condamnare a lui Liviu Dragnea, criteriile respective nu se aplică nici acum, după condamnarea în primă instanță în dosarul angajărilor fictive.

Ce prevede Codul de Etică al PSD


”În cazul în care, pentru fapte de corupție, evaziune fiscală sau fapte comise cu violență, un membru de partid se află într-una dintre situaţiile prezentate mai jos, Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz:

  1. începerea urmăririi penale;
  2. dispunerea arestării preventive;
  3. trimiterea în judecată;
  4. condamnarea în primă instanță;
  5. pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitivă,

Sancțiunile prevăzute de Codul de Etică pentru cei care intră sub incidența criteriilor de mai sus pot fi următoarele:

 

  • Retragerea sprijinului politic;
  • Suspendarea din funcția politică;
  • Suspendarea din calitatea de membru de partid;
  • Excluderea din partid

O altă prevedere din același Cod de Etică al PSD spune că cei care se află sub o măsură judiciară, adică inclusiv o hotărâre a unei instanțe de condamnare, dar pentru aceleași fapte de corupție, evaziune fiscală sau cele comise cu violență, ar urma să fie sancționați de partid, după o analiză a Comisiei de Etică.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu, o faptă asimilată corupției, nu una de corupție. Surse din PSD au precizat că, în acest caz, sentința lui Dragnea nu încalcă aceste criterii de integritate ale partidului. De altfel, aproape toate organizațiile județene PSD au transmis mesaje de susținere a președintelui Liviu Dragnea.

La fel s-a întâmplat și în cazul lui Victor Ponta, în fazele procesuale ale dosarului ”Turceni-Rovinari”, dar și după condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea, în dosarul ”Referendumul”.

Close
Închide
  Close