Mergi direct la conținut »
Mădălin Hodor este cercetat disciplinar de CNSAS. El publicase listele cu presupușii colaboratori ai Securității
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Mădălin Hodor este cercetat disciplinar de CNSAS. El publicase listele cu presupușii colaboratori ai Securității

Mădălin Hodor este cercetat disciplinar de CNSAS. El publicase listele cu presupușii colaboratori ai Securității

Mădălin Hodor este cercetat disciplinar de CNSAS. Astfel, Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis marți, 17 aprilie, cercetarea disciplinară a lui Mădălin Hodor, cercetătorul care a publicat listele cu presupușii colaboratori ai Securității în așa-numită Brigadă Antiemigrație.

„Față de dezbaterea declanșată în mediul public că urmare a articolelor publicate de către domnul Mădălin Hodor – funcționar în cadrul Direcției Investigații – Colegiul CNSAS precizează că articolele acestuia nu reprezintă punctul de vedere al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, reflectând opinii personale”, se arată în documentul Colegiului, citat de ziare.com.

Mai mult, instituția anunță că au fost declanșate cercetări administrative și disciplinare privind acest caz.

Recent, Mădălin Hodor a vorbit la interviurile Libertatea LIVE despre lista celor care au avut legătură cu UM 0225, o divizie a Securității.

Iată ce spune istoricul Mădălin Hodor, despre Brigada Antiemigrație: ,,Spionajul românesc era a doua Securitate. Efectele au fost dramatice”.

Lista publicată de Mădălin Hodor

Cercetătorul acreditat CNSAS Mădălin Hodor a publicat, în Revista „22”, o analiză amplă a Brigăzii antiemigratie, întărită de Nicolae Ceaușescu și mai mult, după ce Ion Mihai Pacepa a reușit să fugă din țara.

Astfel, în februarie 1985, generalul-locotenet Aristotel Stămătoiu, șeful Centrului de Informații Externe (CIE, continuatorul DIE), a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităților subordonate să-și actualizeze situația surselor aflate în legătură și să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartotecă CIE).

Drept urmare, la 13 mai 1985, UM 0225, unitatea care se ocupă de urmărirea emigrației românești, a întocmit un tabel conținând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea data, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Așa numită „Brigadă Antiemigratie” se ocupă cu „contracararea acțiunilor oștile RSR desfășurate de centrele de propagandă din străinătate.”

Printre cei 200 de oameni de pe respectivă lista se află nume sonore ale intelectualității românești: istorici (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ștefan Costea), ziariști (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ștefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) și alții.CITEȘTE ȘI… Iosif Rus, comandant al aviației militare, a fost pus sub acuzare în dosarul Revoluției. Povestea diversiunii din decembrie 1989, scoasă la lumină 

Close
Închide
  Close