MENIU CAUTĂ
12 Apr. 2018 17:13

VIDEO. Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, vorbește la interviurile Libertatea LIVE despre lista celor care au avut legătură cu UM 0225, o divizie a Securității

Distribuie

Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, vorbește la interviurile Libertatea LIVE despre lista celor care au avut legătură cu UM 0225, o divizie a Securității dinainte de 1989.

Peste două sute de nume se află pe prima listă a colaboratorilor aflați în legătură cu UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române, ziaristul Cornel Nistorescu și sociologul Dorel Abraham sunt pe lista celor care au ”turnat” la Securitate.

Revista 22 a publicat o listă cu numele celor care au colaborat cu UM 0225, unitatea care pe vremea lui Ceaușescu se ocupa de urmărirea emigrației românești. Așa-numita ”Brigadă  Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acțiunilor ostile RSR desfășurate de centrele de propagandă din străinătate”. Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualității românești: istorici  (Ioan Aurel Pop, actualul președinte al Academiei Române, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos).

Citește mai multe despre madalin hodor, cnsas, Interviu și securitate pe Libertatea.

Comentarii