MENIU CAUTĂ
10 Aug. 2018 11:16

Mai mulți primari germani spun că prea mulți copii români primesc alocație în Germania. Reacția MAE

Distribuie

Mai mulți primari germani spun că prea mulți copii români primesc alocație în Germania după ce ministerul federal de finanțe de la Berlin a publicat un raport care arată că numărul străinilor care încasează alocații pentru copii este în creștere în 2018.

”În iunie 2018, au fost plătite alocații pentru un număr de 286.336 de copii care trăiesc în alte state ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European decât Germania”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe de la Berlin.

Cifra marchează o creştere anuală de 10,4% şi se înscrie pe tendinţa ascendentă a transferurilor transfrontaliere realizate de statul social german.

Unele autorităţi municipale au reacţionat alarmate la aceste date statistice, în care văd o dovadă a creşterii imigraţiei care ţinteşte să beneficieze de sistemul social german. ”Guvernul federal a adormit la cârma acestei probleme şi trebuie să reacţioneze în sfârşit la faptul că există persoane care fug de sărăcie în Europa”, a declarat pentru dpa primarul oraşului Duisburg.

”Avem în prezent în jur de 19.000 de persoane din România şi din Bulgaria care locuiesc la Duisburg, majoritatea membri ai minorităţilor roma şi sinti. În urmă cu şase ani, în 2012, aveam numai 6.000”, a indicat el.

Primarul a criticat ceea ce a numit organizaţii infracţionale de trafic specializate în oferirea de acces ilegal la sistemul social guvernamental pentru imigranţi care adesea revin în ţările de origine la scurt timp după ce au devenit formal rezidenţi în Germania.

La rândul său, primarul din Fuerth, Thomas Jung, tot social-democrat, a insistat pe problemele cauzate de cetăţenii negermani care nu fac niciun efort de a se integra în societate, dincolo de a cere alocaţii sociale. Jung a remarcat că mai ales oraşele cu preţuri scăzute la chirii atrag acest tip specific de imigraţie din Europa de Est.

Cotidianul Die Welt a estimat recent că fraudele cu alocaţiile pentru copii comise de grupări infracţionale din Europa de Est îi costă pe contribuabilii germani peste 100 milioane de euro în fiecare an.

Pornind de la aceste articole publicate, joi, Ministerul Afacerilor Externe român transmite că România susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene. ”Aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetățenii europeni și, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecția împotriva nerespectării legislației aplicabile.

Astfel, apartenența la Uniunea Europeană obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni”, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri dimineață.

MAE amintește și că potrivit ”Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili și lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca și resortisanții acelei țări, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie”.

Asigurarea unui sistem eficient şi echitabil de punere în practică a libertății fundamentale de circulație reprezintă un obiectiv fundamental, urmărit consecvent și consistent de România atât în cadrul procesului decizional european, cât şi în dialogul cu omologii europeni.

„România lucrează în permanență alături de instituțiile europene pentru a se asigura că lucrătorii europeni, și în mod special cei români, au acces la beneficiile sociale corelative muncii prestate și se asigură, prin reacții și sesizări rapide, ca și în acest caz, că drepturile oferite de legislația europeană sunt pe deplin respectate”, se mai arată în comunicatul MAE.


Citește și:  Acesta este proiectul noii legi a pensiilor. Ce noutăți aduce și cât trebuie să muncești ca să ieși la pensie


 

Citește mai multe despre alocatie și mae pe Libertatea.

Comentarii