MENIU CAUTĂ

Mâncarea tradiţională de 1 Decembrie? Fasolea și cârnații de Ziua Națională a României vin din import

Distribuie

Oricât de tare ne-ar plăcea să credem că fasolea cu ciolan, costiță sau cârnați ar fi o mâncare tradițională de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, se pare că autohton ar mai fi doar obiceiul. 

Mai puţin de 5% din consumul intern de fasole şi aproximativ 40% din consumul de carne provin din producţia naţională, restul de peste 95% – respectiv 60% – provenind din import, arată un studiu al Consiliului Concurenţei citat de Mediafax.

Mai exact, fasolea din consumul intern provine doar în proporţie de 4% din recolta sau producţia naţională, restul de 96% fiind adusă din import. Detaliat, importurile de fasole provin din UE (fără România) în proporţie de 32% şi din afara UE în proporţie de 64%, restul de 4% reprezentând producţia naţională.

De cealaltă parte, statisticile patronatelor cu profil alimentar arată că mezelurile sunt în proporţie de peste 90% procesate în România, dar carnea – ca ingredient principal – este adusă din import, mai ales cea de porc, proporţia medie a importurilor fiind de 60%.

Citește și: Rețete de fasole cu ciolan. 5 moduri prin care poți să dai gust zilei de 1 Decembrie

Citește mai multe despre 1 Decembrie - Ziua națională a României și mancare pe Libertatea.

Comentarii