[libgallery id=”1672965″]

Citește și: 

UPDATE 20.37:  Au fost și români care au profitat de minivacanța de 1 Decembrie și au lăsat deoparte de manifestările organizate de Ziua Națională. Au petrecut 1 Decembrie la munte și au luat cu asalt pârtiile.

UPDATE 18.57: La Buzău, aproximativ 5.000 de persoane au asistat la manifestările organizate de Ziua Naţională la monumentul eroilor din faţa Prefecturii Buzău şi în Parcul Crâng, unde autorităţile au oferit mii de porţii de fasole cu cârnaţi. Manifestările au început cu un ceremonial religios, urmat de depuneri de coroane şi de discursurile oficialităţilor.

În timpul discursului generalului Lucian Foca, unui copil de opt ani i s-a făcut rău, fiind preluat de un echipaj de la ambulanţa aflat la faţa locului.

UPDATE 18.15: Tensiuni între România și Ungaria de Ziua Națională. După ce ministrul ungar de Externe le-a interzis oficialilor maghiari să participe la manifestările de 1 Decembrie, Miinisterul Afacerilor Externe din România a reacționat și a spus că mesajul ministrului ungar este „de neînțeles”.

UPDATE 15.15: Aproximativ 3.000 de persoane au asistat, joi, și la Cluj-Napoca, la parada organizată de Ziua Naţională, la care au participat 300 de militari şi cadre ale instituţiilor de apărare şi intervenţie, dar şi 40 de mijloace tehnice din dotare.

defilare cluj (1)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

UPDATE 14.15: O masă câmpenească a fost organizată, joi la prânz, și la sediul central al ALDE din apropierea Arcului de Triumf din București. Peste o sută de persoane, membri şi simpatizanţi ai partidului, se află la mesele întinse în curtea partidului. Primarul general Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, alţi reprezentanţi ai celor două formaţiuni, inclusiv din organizaţiile de tineret şi copii îmbrăcaţi în port popular au asistat la parada militară de lângă Arcul de Triumf, însă din zona destinată publicului.

UPDATE 13.25: Peste 5.000 de ieşeni au asistat, joi, la manifestările organizate în centrul oraşului  Iași cu prilejul Zilei Naţionale, după care autorităţile au oferit participanţilor câteva mii de porţii de fasole cu cârnaţi, oamenii aşezându-se la rând chiar în timp ce oficialii îşi susţineau discursurile.

UPDATE 12.25: Parada de la București s-a încheiat. La Alba Iulia însă, aproximativ 2.000 de oameni se pregătesc pentru manifestările organizate de Ziua Naţională, printre cei prezenţi numărându-se preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, şi vicepremierul Costin Borc.

UPDATE 12.05:  Finalul paradei aparţine Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi muzicilor militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti.

UPDATE 12.06:  Ilie Năstase, care deține gradul de general-maior în MAPN, este și el prezent la defilarea de 1 Decembrie.

ilie nastase

UPDATE 11.58:  Defilarea autovehiculelor Humvee s-a încheiat cu prezentarea sistemului de aeronave fără echipaj uman la bord „Scan Eagle”.

UPDATE 11.48: Parada continuă cu defilarea maşinii de luptă a infanteriei 84 M -„Jderul”, autovehicul de luptă blindat, amfibiu, pe şenile, care asigură transportul protejat al grupei de infanterie. În cadrul paradei este prezentat şi autovehiculul blindat Tehevac care asigură evacuarea tehnicii avariate din câmpul de luptă.

UPDATE 11.35: Forțele aeriene au început să survoleze zona Arcului de Triumf. Mai întâi formaţia de elicoptere IAR-330 Puma din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, Bazei 86 Aeriene şi Bazei 95 Aeriene. Formaţia de elicoptere IAR 330 Puma este încheiată de elicopterul IAR – 330 Puma Naval, din dotarea Grupului de Elicoptere al Forţelor Navale. În premieră, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, Forţele Aeriene Române au prezentat avioanele F-16 Fighting Falcon, din cadrul Escadrilei 53 Vânătoare.

UPDATE 11.25: Defilarea terestră s-a încheiat cu două detaşamente care amintesc de tradiţiile militare ale poporului român: un detaşament al drapelelor de epocă, purtate de tineri militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană.

UPDATE 11.19: Detaşamentul  „Pipes and Drums” (Cimpoaie şi Tobe) din cadrul Regimentului Regal Irlandez cu acelaşi nume defilează în premieră la parada de Ziua Națională a României. Detaşamentul este imaginea batalionului de rezervă al Regimentului, care continuă tradiţiile irlandeze, inclusiv portul beretei specifice şi al kiltului.

UPDATE 11.13: Defilarea a început cu un detaşament format din militari din cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, echipaţi cu noua ţinută combat a forţelor terestre, care va intra în dotarea militarilor români din 2017.

UPDATE 11.06: Un agent de pază care ieşea din tură a fost depistat, joi dimineaţă, de SPP în apropierea Arcului de Triumf din Capitală, având asupra lui un pistol cu aer comprimat. Bărbatul a fost condus la Secţia 2 de Poliţie, iar arma, din categoria celor care nu necesită autorizaţie, a fost reţinută pentru cercetări.

UPDATE 11.04: Soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare, intonează imnul naţional, acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, şi de corul studenţilor Academiei Tehnice Militare.

UPDATE 11.00: Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf și a dat onorul.

UPDATE 10.30: Dacian Cioloș a transmis un mesaj video cu ocazia Zilei Naționale. Premierul a afirmat că suntem într-un moment în care, prin alegerile pe care le vom face, depinde viitorul României.

UPDATE 10.20: Pregătirile pentru paradă sunt pe ultima sută de metri la Arcul de Triumf. Artiștii care vor cânta înainte de defilare sunt pe poziții, în timp ce militarii lustruiesc armamentul din dotare. Parada este programată să înceapă la ora 11 și va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook Libertatea.ro

[libgallery id=”1672725″]

fotografii: Dumitru Angelescu

UPDATE 10.10: Google marchează Ziua Națională a României printr-un doodle care conține un ca element central o portă maramureșeană, un element important al culturii poporului român.

UPDATE 10.00: Imagini incredibile au fost surprinse din cabina unui avion F-16 Fighting Falcon de la ultimul zbor de antrenament pentru Parada organizată de Ziua Națională a României.

UPDATE 09.50: Parada militară de la Alba Iulia este programată să înceapă joi, la ora 13.00, şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zonă care va fiu închisă traficului rutier. Vezi aici ce poți face de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia. 

UPDATE 09.40: Poveste emoționantă în Bistrița Năsăud. Vreme de 50 de ani, un tricolor țesut pentru Marea Unire din mătase naturală, cusut cu fir de aur, a fost ascuns sub podeaua altarului unei vechi biserici din comuna Șieu, județul Bistrița Năsăud. Citește aici întreaga poveste.

UPDATE 09.35: Andreea Esca sărbătorește 1 Decembrie, zi ce coincide cu aniversarea Protv-ului. Cu această ocazie, Andreea Esca poartă sacoul care în urmă cu 21 de ani, a făcut-o celebră.

UPDATE 09.20: Consiliul Concurenței are vești proaste în ceea ce privește mâncarea preferată de români în această zi: fasolea din consumul intern provine doar în proporţie de 4% din recolta sau producţia naţională, restul de 96% fiind adusă din import. În ceea ce privește mezelurile, deși sunt procesate în proporție de 90% în România, aproximativ 60% din carne provine din export.

UPDATE 09.00: Trenul regal, în care s-au aflat membri ai Casei Regale Române, a sosit miercuri după-amiază în Gara Regală din stațiunea prahoveană Sinaia, evenimentul marcând începutul călătoriei garniturii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Conform programului oficial, garnitura va pleca joi din stațiune, urmând să oprească la Bușteni, dar și în alte puncte, destinația finală fiind Gara din Sibiu.

UPDATE 08.40Circulaţia rutieră va fi restricţionată în Bucureşti, pentru parada militară de 1 Decembrie, până joi după-amiază, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

UPDATE 08.30: Klaus Iohannis a postat pe pagina sa personală de Facebook un videoclip în care îndeamnă românii să privească cu încredere spre viitor și să celebreze trecutul. Vezi aici Mesajul președintelui Klaus Iohannis de 1 Decembrie Ziua Națională a României.

UPDATE 08.25: Jandarmii montani din cadrul Postului Parâng au arborat drapelul naţional pe una dintre cele mai înalte culmi montane din ţară, vârful Parângul Mare (2519 m), cu ocazia Zilei Naţionale a României.

tricolor parangul mare

UPDATE 8.15: Diplomaţii maghiari au primit interdicţie să participe la recepţiile organizate de ambasadele României cu ocazia Zilei Naţionale. Potrivit unui săptămânal ungar, dispoziţia a venit direct de la ministrul de externe, Peter Szijjarto.

UPDATE 7.55:  Liderii PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, vor veni la paradă şi vor asista la ceremonii din mulţime. Potrivit unor surse însă, au apărut informaţii legate de posibilitatea ca PSD și ALDE să organizeze proteste la ceremoniile organizate cu ocazia Zilei Naţionale.

Mai întâi, vor participa nu doar militari români, ci și colegii lor din mai multe state partenere sau aliate. Astfel, pe lâncă cei 3.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 300 de mijloace tehnice, printre care şi 50 de aeronave, inclusiv avioane F-16, vor defina în premieră și militari irlandezi cu tobe şi cimpoaie, care vor purta kiltul tradiţional.

Printre noutăţile paradei de anul acesta, se numără și participarea avioanelor multirol F-16 Fighting Falcon, a motocicletelor enduro şi ATV-urilor pentru forţele pentru operaţii speciale şi poliţia militară, precum şi a unui detaşament de studenţi şi medici militari rezidenţi, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Festivitatea de 1 Decembrie Ziua Națională a României va începe la ora 11.00, în Piaţa Arcului de Triumf, când este programată sosirea preşedintelui Klaus Iohannis. Va urma salutul Drapelului de Luptă, trecerea în revistă a Gărzii de Onoare şi salutul gărzii.

Soprana Carla Muşat, solistă a Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzicilor militare, va cânta imnul naţional, acompaniată de orchestra reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, orchestra Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi a Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava”, şi de corul studenţilor Academiei Tehnice Militare.

Citește și: Programul paradei militare de la Bucureşti

Politicienii certați cu legea nu au fost invitați la parada de 1 Decembrie Ziua Națională a României

În ceea ce privește oficialii prezenți la acest evenimente, preşedintele Klaus Iohannis a decis anul acesta să nu invite la parada de 1 Decembrie, şi nici la recepţia oficială găzduită la Palatul Cotroceni, politicieni cu probleme în justiţie, cum ar fi liderul PSD Liviu Dragnea şi liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Decizia a provocat dispute, PSD criticându-l pe Iohannis, iar alte controverse au plecat de la absenţa primarului general, Gabriela Firea, de la eveniment.

Fostul președinte Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, va fi prezent joi la parada militară care va avea loc cu prilejul Zilei Naționale – 1 Decembrie, a confirmat pentru Agerpres fostul președinte. Astfel, fostul șef de stat este invitat la eveniment de Administrația Prezidențială și va fi prezent în tribuna oficială.

Alături de miile de români așteptați la Arcul de Triumf, la parada de 1 Decembrie Ziua Națională a României, va fi și Simona Halep, care și-a anunțat ieri prezența.

Mulți români au profitat de minivacanță pentru a pleca de acasă, așa că dacă doriți să participați totuși la defilările militare, iată când începe parada de 1 Decembrie Ziua Națională a României în principalele orașe.

       
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
PARTENERI - GSP.RO
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
Playtech.ro
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Observatornews.ro
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
HOROSCOP
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Știrileprotv.ro
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok
PUBLICITATE
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok