Piedone şi ceilalţi inculpaţi din procesul Colectiv, dar şi un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor aşteaptă hotărârile judecătorilor. Alte procese importante sunt aproape de final, iar pentru Sorin Oprescu, Dan Şova sau Elena Udrea, 2022 ar putea aduce verdictul final al instanţei. 

Dosarul Colectiv. Procesul s-a încheiat pe 21 decembrie 2021, odată cu dezbaterile finale care au fost relatate pe larg de Libertatea. La finalul acestor dezbateri, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit data de 3 ianuarie 2022 ca prim termen de deliberare, redactare şi pronunţare a sentinţei definitive. Dar nu e obligatoriu ca instanţa să dea decizia săptămâna viitoare; conform Codului de Procedură Penală, momentul pronunțării poate fi amânat succesiv, într-un termen de maximum 60 de zile, iar „în cazuri temeinic justificate”, nu mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor.

Asta înseamnă că inculpaţii în dosarul Colectiv, adică patronii clubului, pirotehniştii, directorul firmei de artificii, pompierii ISUBIF, primarul Piedone şi funcţionarele de la Primăria Sectorului 4 ar putea primi verdictul final şi la primăvară.  

Dosarul lui Valeriu Zgonea. Pe 14 ianuarie 2022, Curtea de Apel Bucureşti va pronunţa verdictul final în dosarul în care Valeriu Zgonea este judecat pentru trafic de influenţă. Pe fond, acesta a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

Procurorii DNA acuză că, atunci când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, Zgonea ar fi primit de la un consilier judeţean suma de 62.143 de lei, constând în contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță, în schimbul numirii acestuia în funcţii de conducere la Ministerul pentru Societatea Informațională.

Mari procese de corupție în care verdictul va fi dat în 2022
DNA cere închisoare cu executare pentru Valeriu Zgonea

Dosarul lui Aristotel Căncescu. Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov Aristotel Căncescu aşteaptă pe 17 ianuarie 2022 verdictul final într-un dosar de corupţie în care, pe fond, a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

Acuzaţiile DNA vizează fapte din perioada noiembrie 2006 – noiembrie 2014 când, din ordinul lui Căncescu, majoritatea contractelor derulate de Consiliul Judeţean Brașov erau acordate preferențial, prin încredințare directă, unor firme „de casă”. 

Dosarul în care Aristotel Căncescu e inculpat pentru abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani, trafic de influenţă şi instigare la tentativă la abuz în serviciu are 7 ani de când a fost trimis în instanţă.

Mari procese de corupție în care verdictul va fi dat în 2022
Aristotel Căncescu a fost condamnat la 7 ani de închisoare | Foto: Agerpres

Dosarul „senatorului păcănelelor”. Pe 9 februarie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va pronunţa verdictul în dosarul în care senatorul PNL Liviu Voiculescu este acuzat de constituire sau aderare la un grup infracțional organizat, de conflict de interese și de organizarea și desfășurarea de activități ilicite în domeniul jocurilor de noroc.

Fost ofiţer de poliţie și participant la petrecerile interlopilor, inclusiv ale liderilor din clanul Duduianu, senatorul Voiculescu este pus sub acuzare încă din 2013. Potrivit acuzaţiilor DIICOT, înainte ca dosarul să fie trimis în instanţă, Voiculescu, zis „Mamba”, a încercat să influenţeze procurorii, oferind 43.000 de euro pentru o soluţie favorabilă. În prezent, senatorul Voiculescu e membru în Comisia de control a activităţii Serviciului de Informații Externe, dar şi în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Dosarul lui Raed Arafat. Pe 31 ianuarie 2022, Tribunalul Bucureşti va soluţiona cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale în cazul secretarului de stat din MAI, Raed Arafat.

Dosarul DNA vizează achiziţiile de echipamente medicale din perioada pandemiei, la preţuri de câteva ori mai mari decât cele de pe piaţă. La 1 noiembrie 2021, DNA, care iniţial clasase dosarul, a cerut instanţei să confirme redeschiderea lui. La primul termen, Raed Arafat i-a cerut judecătorului de cameră preliminară o amânare, pentru pregătirea apărării. Apoi au fost solicitate informaţii de la alte instituţii, iar la începutul lunii decembrie 2021, în aşteptarea acestor răspunsuri, instanţa a fixat termen peste două luni, adică pe 31 ianuarie 2022.

Dosare aflate aproape de final

Dosarul Hexi Pharma I. Pe 11 ianuarie 2022 e un nou termen în dosarul care, de un an, se află blocat la Curtea de Apel Bucureşti. În noiembrie 2020, chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive, instanţa a repus cauza pe rol, cerând suplimentarea probatoriului cu un raport de expertiză ce ar trebui să clarifice dacă, din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma, puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață de producătorul care, potrivit acuzării, dilua biocidele.

În martie 2022 se fac cinci ani de când Parchetul General a trimis în judecată acest dosar. Procurorii se pregătesc acum să redeschidă urmărirea penală într-un alt dosar, în care sunt cercetate Hexi Pharma şi Flori Dinu, directorul general al firmei. Tribunalul Bucureşti va soluţiona cererea de confirmare a redeschiderii acestui dosar la 13 ianuarie 2022.  

Dosarul lui Sorin Oprescu. Pe 7 ianuarie 2022, Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, va fi prezent din nou în sala unde, de doi ani şi jumătate, se judecă apelul în dosarul în care, pe fond, a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare. 

Pe 16 decembrie 2021, când ar fi trebuit să pronunţe decizia definitivă, completul de divergenţă de la Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că repune cauza pe rol, „pentru a pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre faptele penale reţinute prin rechizitoriu”. Oprescu a fost trimis în judecată de DNA în noiembrie 2015, sub acuzaţiile de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracțional organizat. 

Mari procese de corupție în care verdictul va fi dat în 2022
Sorin Oprescu | Foto: Inquam Photos/ Raul Ștef

Dosarul CET Govora. Pe 25 ianuarie 2022, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, e primul termen în apel din dosarul în care fostul senator PSD Dan Şova a fost condamnat pe fond la 4 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Şova este acuzat de DNA că a primit 100.000 de euro, în schimbul traficării influenței pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora, pentru ca acesta să încheie contracte de asistență juridică doar cu o anumită societate de avocatură.  

Dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Elena Udrea, fost ministru al dezvoltării regionale și turismului, şi Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, sunt aşteptate pe 20 ianuarie 2022 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă al cincilea termen în apel. 

Elena Udrea şi Ioana Băsescu sunt acuzate de DNA că au încălcat legea în 2009, atunci când au colectat fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Pe fond, Curtea de Apel Bucureşti a condamnat-o pe Udrea la 8 ani de închisoare, iar pe Elena Băsescu, la 5 ani de închisoare.

Mari procese de corupție în care verdictul va fi dat în 2022
Ioana Băsescu și Elena Udrea. Foto: Agerpres

Pe 17 ianuarie 2022, Elena Udrea are termen şi la Curtea de apel Bucureşti, în Dosarul Hidroelectrica, în care DNA o acuză de trafic de influenţă şi de spălare de bani.

Dosarul Caracal. În 2022, Tribunalul Olt ar putea da un prim verdict în dosarul în care Gheorghe Dincă este acuzat de uciderea Alexandrei Măceşanu şi a Luizei Melencu. Audierile de martori sunt aproape de final, iar la următorul termen, din 12 ianuarie 2022, vor da declaraţii în faţa instanţei legiştii care au stabilit că resturile umane găsite aparţin celor două victime. Din octombrie 2020, procesul Caracal se judecă cu uşile închise, invocându-se pandemia de COVID.  

Procese care încep în 2022

● Tribunalul Bucureşti va începe judecarea în două dosare în care inculpat este Irinel Popescu, director la Institutul Clinic Fundeni din București. În primul dosar, aflat în camera preliminară, DNA îl acuză pe Irinel Popescu că a comis infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu, în perioada în care a fost președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate. În al doilea dosar, abia ajuns la tribunal, medicul este acuzat că ar fi promis că va oferi 100.000 de euro procurorilor DNA, pentru ca aceştia să dea o soluție favorabilă lui, în prima cauză.

● Tot la Tribunalul București, în cameră preliminară, se află dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de DNA de trafic de influență şi de primirea de foloase necuvenite, ce au constat, printre altele, în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (SUA). În acelaşi dosar, omul de afaceri Cristian Burci, fiul acestuia, Carlo Burci, și omul de afaceri Dan Valentin Belcea sunt acuzaţi de complicitate la cumpărare de influență.

Mari procese de corupție în care verdictul va fi dat în 2022
Liviu Dragnea | Foto: Hepta

● Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 15 decembrie 2021, că poate începe procesul în care Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, este acuzat de omor. Până acum, Tribunalul Bucureşti nu a stabilit niciun termen de judecată în acest dosar. În noaptea de 7/8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu a accidentat mortal cu maşina un tânăr de 24 ani. S-a urcat la volan băut şi sub influenţa cocainei, acuză procurorii. La două săptămâni după accident, Iorgulescu jr a fost transferat de familie în Italia, de unde nu s-a mai întors.

Citeşte şi:

Cazul judecătoarei bătute de soț nu e o raritate. Cifrele de la Poliție contrazic prejudecățile din societate despre violența domestică!

Alexandru Rafila: „Dorim să evităm un lockdown”. Critici după ce legea certificatului COVID a fost abandonată

84 de senatori și deputați nu aveau CV pe site-ul Parlamentului. Unii l-au urcat după ce jurnaliștii au început să îi sune. Cine sunt politicienii complet netransparenți?

Urmărește-ne pe Google News
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
PARTENERI - GSP.RO
Metoda prin care Anamaria Prodan a aflat că Reghecampf o înșală. Incredibil ce idee a avut Bebeto, fiul cel mic
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Mihai a fost găsit mort lângă podul din Medgidia. S-ar fi aruncat în gol din cauza jocurilor de noroc. Soția este devastată: "Rugați-vă pentru sufletul lui"
Observatornews.ro
Mihai a fost găsit mort lângă podul din Medgidia. S-ar fi aruncat în gol din cauza jocurilor de noroc. Soția este devastată: "Rugați-vă pentru sufletul lui"
Horoscop 17 ianuarie 2022. Vărsătorii ar fi bine să nu se mai ocupe de starea de sănătate doar teoretic și să treacă la treabă
HOROSCOP
Horoscop 17 ianuarie 2022. Vărsătorii ar fi bine să nu se mai ocupe de starea de sănătate doar teoretic și să treacă la treabă
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Știrileprotv.ro
Atenție! Ce trebuie să știe toți românii cu certificat verde. Ce se întâmplă cu certificatul după a treia doză
Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic, unor apropiaţi | VIDEO
Telekomsport
Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic, unor apropiaţi | VIDEO
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă
PUBLICITATE
Ce este sindromul „Dropped Head” sau Head Down și ce afecțiuni provoacă