Mergi direct la conținut »
Marile dosare de corupție intră sub lupa inspectorilor judiciari; ICCJ, curțile de apel și instanțele militare vor fi verificate
Ştiri Libertatea > Ştiri > Marile dosare de corupție intră sub lupa inspectorilor judiciari; ICCJ, curțile de apel și instanțele militare vor fi verificate

Marile dosare de corupție intră sub lupa inspectorilor judiciari; ICCJ, curțile de apel și instanțele militare vor fi verificate

Marile dosare de corupție intră sub lupa inspectorilor judiciari în cadrul unui control tematic ce va avea loc la ICCJ, curțile de apel din țară și la instanțele militare, anunță Inspecția Judiciară.

De Cătălin Lupășteanu,

Inspecţia Judiciară va efectua un control tematic privind dosarele de mare corupţie aflate pe rolul instanțelor judecătorești în anul 2018.

Controlul se va realiza la toate curţile de apel şi instanţele arondate, inclusiv la instanţele militare, precum şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Interesați de dosarele cu politicieni și funcționari

Verificările vor viza dosarele având ca obiect atât infracțiuni de corupție cât și infracțiuni asimilate acestora pentru care fie inculpații sunt persoane ce ocupă funcţii de demnitate publică cum ar fi parlamentari, miniştri, secretari de stat, conducători ai autorităţilor administrative centrale, prefecţi, consilieri judeţeni etc., fie valoarea prejudiciului este mai mare de 50.000 de lei.

De asemenea, vor fi avute în vedere dosarele de mare corupție aflate pe rolul instanțelor judecătorești, indiferent de stadiul procesual, inclusiv cele care, deşi nu se mai află efectiv pe rolul instanţelor de judecată, nu au fost încă soluţionate definitiv (dosare în curs de motivare a hotărârilor judecătoreşti, aflate în termenul legal de exercitare a căilor de atac sau care urmează a fi înaintate instanței de control judiciar sau altei instanţe), precum și dosarele care sunt susceptibile de exercitarea recursului în casație.

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România
Recomandări

Statele care au votat împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European. Cum a votat până la urmă România

Raportul de control se întocmeşte pe baza referatelor de control intermediare (10 septembrie 2018, pentru primul semestru, şi la 31 ianuarie 2019, pentru cel de al doilea semestru) și va fi înaintat Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii până la 19 aprilie 2019.

Se vrea eficientizarea judecării cauzelor

Potrivit Inspecției „activitatea de monitorizare a dosarelor de mare corupţie reprezintă o activitate cu caracter permanent a Inspecţiei Judiciare, care se desfăşoară începând cu anul 2011”.

„Strategia Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători privind activitatea de monitorizare a dosarelor de mare corupţie a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanţelor naţionale în scopul obţinerii unei imagini de ansamblu asupra cauzelor de mare corupţie aflate în curs de judecată, activitatea de monitorizare având scopul de a contribui la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, precum şi la identificarea oricărei disfuncţionalităţi în gestionarea acestor dosare şi propunerea unor măsuri conform competenţelor legale”, mai afirmă oficialii instituției.

Măsurile de monitorizare dispuse de Inspecţia Judiciară, spun aceștia, cu privire la toate cauzele de mare corupţie aflate pe rolul instanţelor de judecată au fost considerate oportune în contextul progreselor pe care România trebuie să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei.

Citește și VIDEO | Robotul Sophia, care amenința că distruge omenirea, a ajuns în România. Acesta va primi, în premieră mondială, un card de credit

 
 
Close
Închide
  Close