Premierul olandez spune că este nevoie de o actualizare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), care se face acum pentru România, dar nu şi pentru Bulgaria, ceea ce este o problemă, potrivit declaraţiilor sale publicate pe site-ul legislativului olandez.
Rutte a precizat şi faptul că misiunile care au loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare şi monitorizare Schengen nu au fost finalizate.
„Dacă acele rezultate arată că sunt pregătiți, atunci pot adera. Țările de Jos nu se vor opune, dar atunci țările care aderă la Schengen trebuie să fie stricte, corecte şi dedicate”, a spus Rutte.
Mark Rutte a făcut afirmații similare și pe 12 octombrie, în timpul vizitei din România, când a spus că țara sa „nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen” și că e „important să fie îndeplinite toate cerințele”.
Afirmațiile lui Rutte au venit în aceeași zi în care parlamentul Olandei a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.
„Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.r.)”, a declarat eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, pentru Agerpres.
În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Alin1979 • 21.10.2022, 08:29
De asta o sa se si destrame uniunea asta pentru ca nimeni nu vrea sa faca lucrul corect doar fiecare vede propriile interese . Eu ca simplu cetatean vad ca daca nu se respecta regulile si legile in UE de ce ar respecta si alții.