De Ana Hațeg,

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a insistat până mai zilele trecute: “Nu mai purtați măști, dacă nu sunteți bolnavi!”, explicând că măștile sunt destinate celor infectați și persoanelor care vin în contact cu bolnavii, în special cadrelor medicale. Îndemnul venea și pe fondul unei penurii de echipamente de protecție destinate medicilor și asistentelor din prima linie de luptă cu Covid-19.

OMS s-a răzgândit însă și a propus, nu mai departe de ieri, 4 aprilie, purtarea măștilor de întreaga populație, la ieșirea din case, pentru a limita răspândirea noului virus, care este extrem de contagios.

Păreri contradictorii

Și comunitatea oamenilor de știință e împărțită în două: cei care insistă pe purtarea măștilor și cei care susțin că nu există studii care să ateste eficiența lor, în cazul persoanelor sănătoase. Adică acestea din urmă n-ar fi protejate, în cazul contactului cu un bolnav, chiar dacă ar purta-o.

Și mai sunt, desigur, măsurile luate de țările unde a ajuns Covid-19. Unele recomandă purtarea măștilor – România este printre ele, SUA, la fel, deși liderul de la Casa Albă a menționat că nu va purta “așa ceva” -, altele au impus purtarea măștii: Cehia, Slovenia, Austria, chiar și vecinii bulgari.

În aceste condiții, ce să mai înțeleagă omul de rând? Ne protejează sau nu masca de noul coronavirus?

Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
Recomandări
Afaceri păguboase. Cum a pierdut România 4 miliarde de euro
 

Lecția Hong Kong

Situația din teritoriul autonom chinez Hong Kong înclină balanța către prima variantă. Masca ar fi un scut eficient în fața atacului noului coronavirus.

Chiar de la începutul pandemiei, din ianuarie, guvernul de la Hong Kong le-a recomandat oamenilor să poarte măști în public, indiferent dacă aveau simptome sau nu. La începutul lunii martie, Hong Kong avea doar 100 de cazuri de Covid-19, în ciuda faptului că a fost unul dintre primele locuri în care s-au raportat infecții în afara Chinei continentale.

În Hong Kong s-a înregistrat o creștere alarmantă a cazurilor numai după întoarcerea unui val de turiști din SUA. Azi, acolo sunt 862 de bolnavi și doar 4 decese.

Masca nu numai că protejează de coronavirus, protejează de orice virus. Acum e sezonul gripei, însă în Hong Kong aproape că nu sunt cazuri de gripă. Este o dovadă că masca este eficientă.

Dr. Ivan Hung, șeful Diviziei de Boli Infecțioase, Hong Kong University, pentru CNN:

Un studiu despre epidemia de SARS din 2003 arată că în zonele unde populația a purtat mască în public, riscul infectării a fost redus cu 70%. Cercetarea a fost publicată recent în revista medicală Lancet.

Masca protejează persoanele sănătoase de particulele virale expectorate de bolnavi, le împiedică să-și atingă fața cu mâinile după ce, poate, au atins suprafețe infectate, însă cel mai important rol al măștii este blocarea răspândirii virusului de către persoanele infectate și asimptomatice, spune dr. Benjamin Cowling, șeful Departamentului de Epidemiologie & Biostatistică de la Hong Kong University.

Cel mai important rol al măștii este că împiedică transmiterea Covid-19 de la persoane care s-au infectat și nu știu că sunt purtătoare la persoane sănătoase.

Dr Benjamin Cowling:

Dincolo de recomandările experților din Hong Kong, de o importanță vitală în stoparea răspândirii noului coronavirus a fost și disciplina oamenilor: o nație de 7,5 milioane a urmat indicațiile autorităților fără a comenta.

Populația din Hong Kong a fost învățată cum să poarte corect masca, prin campanii de informare publică, și toată lumea o poartă, nu stă la discuții.

Tânăr din Hong Kong:

Foto: Hepta

Citeşte şi:

Triajul despre care România merită să știe: pe cine salvezi? ”Orice decizie ia statul, cetățenii trebuie să fie informați”

Un medic din Suceava, infectat cu COVID-19: ”Eu iau medicament pentru HIV, iar Flutur e în spital ca să nu dea socoteală. Sistemul lui mafiot ne-a adus aici”

”Vecinul tău”, platforma online unde, în 48 de ore, peste 200 de voluntari s-au oferit să ajute bătrâni

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite