Mergi direct la conținut »
EXCLUSIV / Mii de români au petrecut de Ziua Națională a României la Viena. Celebrul castel imperial Schönbrunn a fost atracția principală Galerie foto
6imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > EXCLUSIV / Mii de români au petrecut de Ziua Națională a României la Viena. Celebrul castel imperial Schönbrunn a fost atracția principală

EXCLUSIV / Mii de români au petrecut de Ziua Națională a României la Viena. Celebrul castel imperial Schönbrunn a fost atracția principală

Mulți români au dat la schimb spectacolul oferit de forțele de apărare ale României care au defilat pe sub Arcul de Triumf pe o ieșire de câteva zile în afara granițelor țării. Cartierul austriac Schönbrunn, aflat la ceva mai mult de o mie de kilometri de București, a fost invadat de sute de români, care au luat cu asalt castelul imperial, și-au cheltuit banii la terasele cu aer burghez, dar și la renumitul Târg de Crăciun din Viena.  

De Cristian Burcioiu,

Ziua Națională a României, ”prinsă”într-un pachet generos de patru zile libere, a făcut ca mulți dintre conaționalii noștri să lase baltă parada militară și să dea o fugă până în Austria. Unii, doar pentru o cafea, cum a fost cazul lui Andrei, un tânăr din Timișoara, care s-a urcat la volanul mașinii și a gonit cu amicii  spre Austria.

”Am venit să beau o cafea cu prietenii și să ne luăm ceva de aici, că e marfă de calitate. Poate intrăm și la muzeu (Castelul Schönbrunn, n.r. ), nu știu…Drumul a fost bun, liber. Oamenii au șosele și nu am simțit distanța. A meritat drumul”, ne-a spus tânărul, care și-a aruncat un ochi la parada militară de la Arcul de Triumf din București pe telefonul mobil, în timp ce-și sorbea cafeaua plătită cu șase euro, pentru care a bătut o mie de kilometri.

Românii, între Castelul Schönbrunn și Târgul de Crăciun, pe un fost domeniu imperial de vânătoare

Principala atracție pentru românii care au ajuns la Viena chiar de Ziua Națională a României – printre care și elevi veniți în excursie cu profesorii lor -, a fost însă castelul imperial Schönbrunn, construcție impunătoare așezată acum 300 de ani  pe un fost domeniu de vânătoare. Oamenii au stat la coadă zeci de minute pentru a respira istorie într-un loc în care a stat și Napoleon, castel pe care austriecii îl văd ca pe ”rivalul” celebrului Palat Versailles al lui Ludovic al XIV-lea. Oficiali ai muzeului au spus că, în prima zi a lunii decembrie, mii de persoane au trecut pragul castelului imperial, iar mai mult de 80 la sută dintre vizitatori au fost români.

Cum sărbătoarea Crăciunului bate la ușă, românii nu au ratat Târgul de Crăciun organizat în piațeta vieneză, unde în urmă cu sute de ani gărzile imperiale defilau și dădeau onoruri, iar curtenii se plimbau cu trăsurile trase de cai mânați de vizitii.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

Cu steagul tricolor pe umeri la cumpărături sau în cafenele

Pentru a marca totuși momentul solemn, unii dintre românii care au ales Austria – țara care i-a dat, printre alții pe Franz Liszt și pe Johann Strauss -, ca destinație pentru a petrece de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, s-au acoperit cu steagul tricolor. Așa s-a plimbat pe străzi, așa au intrat în cafenele și așa, cu drapelul pe ei, au fost la cumpărături la Târgul de Crăciun.


Citește și:

La mulţi ani, România! Imagini de la parada de 1 Decembrie (FOTO și VIDEO)

Mii de oameni, la parada militară de la Alba Iulia. Oamenii stau la coadă la fasole cu cârnați| VIDEO 

Editorial de Claudiu Săftoiu. Țară tânără, România, La Mulți Ani!

REPORTAJ: Maghiarul Levente Polgar aleargă de 1 Decembrie de la Aiud la Alba Iulia cu tricolorul în mână

Close
Închide
  Close