Imagini de la parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf. Parada a fost deschisă de generalul locotenent Adrian Tonea, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării

 

 

VIDEO: Vlad Chirea

DSC_0055Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Defilarea terestră a început cu Drapelele de epocă, purtate de tinerii militari ai Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, sub comanda locotenentului Daniel Pîslariu. Acestea aparţin unităţilor care au scris pagini de glorie pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial.

Detaşamentului drapelelor de epocă i-au urmat detaşamentul militarilor care poartă uniformele Primului Război Mondial și Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară care reprezintă România la Uniunea Europeană

La parada de 1 Decembrie au defilat și militari străini. Anul acesta au fost prezente a parada de la Bucureşti detașamente din Polonia, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Portugalia, Italia, Slovacia,  Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda, SUA, Republica Moldova.

A defilat și Blocul de paradă al Forţelor Terestre Române. Primul detaşament al forţelor Terestre Române a fost format din militari ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”. A fost urmat de Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab, detaşamentul de cercetaşi militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”.

A defilat apoi și detaşamentul de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Şoverth”, urmat de Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA” și  poliţiştii militari.

Blocul de paradă al Forțelor Aeriene Române a fost condus de generalul de flotilă aeriană Constantin Dobre,locțiitor al șefului Statului Major al Forțelor Aeriene și comandant al Componentei Operaționale Aeriene, absolvent al Colegiul de Război al Aerului, din Statele Unite ale Americii. Defilarea Forțelor Aeriene Române continuă cu comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer “General Nicolae Dăscălescu”, colonelul Claudiu Hermeniuc, ofițer cu o îndelungată experiență în arma rachete și apărare antiaeriană, urmat de cele două detașamente ale brigăzii.

Defilarea detaşamentului Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă”, condus de comandorul Gabriel Răducanu.

De asemenea, aeronave militare aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații au survolat piața Arcului de Triumf. Dispozitivul de zbor este deschis de elicopterul IAR-330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, purtând drapelul național.

A urmat o defilare a blocului de paradă pedestru al Ministerului Afacerilor Interne, deschis de inspectorul principal de poliţie Bogdan Zidaru. Au defilat Garda drapelului şi detaşamentul de studenţi al Academiee de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala de Agenţi de Poliţie ,,Vasile Lascăr” din Câmpina, un detaşament de  Acţiuni Speciale din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş”, blocul de defilare al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă,

A urmat detaşamentul Serviciului Român de Informaţii, apoi blocul de paradă al tehnicii militare.

A urmat detaşamentul de tehnică al Comandamentului Logistic, apoi defilarea tehnicii Comandamentului comunicaţiilor şi informaticii.

În continuare, a fost parada tehnicii MAI. Blocul de defilare al Ministerului Afacerilor Interne a fost deschis de Poliția Română: motociclete aflate în dotarea Poliției Rutiere, autospecialele aflate în dotarea Brigăzii autostrăzi și misiuni speciale, efective ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

A urmat tehnica din dotarea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și tehnica de intervenţie a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Parada s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei în aplauzele persoanelor prezente la ceremonii.


UPDATE ora 11:10. Președintele României a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf

UPDATE ora 11:06. Se cântă imnul Românie. 21 de salve de tun se trag în timpul intonării imnului.

În tribuna oficială se află premierul Mihai Tudose, mai mulți miniștri, între care Carmen Dan, foștii președinți Emil Constantinescu și Traian Băsescu, președintele CCR, Valer Dorneanu, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, procurorul general, Augustin Lazăr, fostul premier Victor Ponta, liderii PNL Ludovic Orban și Cătălin Predoiu.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Mihai Tudose stau unul lângă altul la tribuna oficială.

UPDATE ora 11:00. Președintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf, unde în scurt timp va începe parada militară de 1 Decembrie.

Imagini LIVE de la parada de 1 Decembrie

UPDATE ora 10:55. La parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf au ajuns fostul președinte Traian Băsescu, însoțit de nepoți, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

La mulţi ani, România! Imagini de la parada de 1 Decembrie (FOTO și VIDEO)

La mulţi ani, România! Imagini de la parada de 1 Decembrie (FOTO și VIDEO)

La sediul ALDE, au ajuns soția și fiul lui Călin Popescu Tăriceanu.

La mulţi ani, România! Imagini de la parada de 1 Decembrie (FOTO și VIDEO)

UPDATE ora 10:00. Se fac ultimele pregătiri pentru parada de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

DSC_0055Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Ce aduce nou parada militară de anul acesta

Comandantul paradei a declarat la ultimele repetiţii că, pentru prima dată, vor survola Arcul de Triumf avioane de luptă ale altei ţări, aceasta nefiind singura noutate. “Pentru prima oară participă la parada militară un detașament de aeronave al Forțelor Aeriene Canadiene, cu F18. Vor mai defila un detașament de transportoare blindate Patria al Poloniei și o serie de autospeciale de transport și evacuare tehnică a Forțelor Terestre. În acelaşi timp, o serie de autospeciale de cercetare și de Poliție Militară care aparțin Comandamentului Logistic Întrunit și, nu în ultimul rând, câteva elemente noi de tehnică, de cercetare, intervenție nucleară, biologică și chimică”, spune generalul Adrian Tonea.

Repetitii la Arcul de Trimf, 25.11.2017

Repetiţii la Arcul de Trimf, 25.11.2017

De asemenea, vor defila un detașament cu uniforme de epocă și un detașament cu drapelele unităților militare care au luptat pe linia Mărăști-Mărășești-Oituz în Primul Război Mondial.

Măsuri speciale de ordine în zona Arcului de Triumf

Potrivit Jandarmeriei Capitalei, parada militară va începe la ora 11.00, iar defilarea se va realiza pe Şos. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei. La parada militară vor participa 18 jandarmi călare și 7 câini serviciu din cadrul Jandarmeriei Capitalei.

Accesul publicului în zona de desfăşurare a paradei militare se va face prin mai multe puncte:

 • Şos. Kiseleff, intrarea dinspre Piaţa Presei Libere;
 • Şos. Kiseleff, intrarea dinspre Piaţa Victoriei; 
 • Şos. Kiseleff, intersecţie cu bd. Mareşal Constantin Prezan;

Jandarmeria Capitalei face spectatorilor următoarele recomandări:

 •  să evite implicarea în conflicte sau în acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a activității;
 •  în cazul în care sunt martorii săvârşirii unor fapte de natură antisocială, să solicite sprijinul forţelor de ordine din zonă sau să solicite echipajele de jandarmi prin sistemul unic de urgenţă „112”;
 •  părinţii sunt rugaţi să supravegheze cu atenţie sporită copiii;
 • din raţiuni de siguranţă publică, recomandăm participanţilor să nu vină cu bagaje sau genţi voluminoase

GALERIE FOTO cu repetiția generală pentru parada militară :

DSC_0055Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Restricții de circulație în 1 Decembrie

Pe timpul desfășurării paradei militare va fi restricționat traficul în zona Arcului de Triumf.

Între orele 04:00 – 16:00, va fi închisă  circulaţia  pe axul central şi banda I pe Șos. Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf și benzile I și II pe Șos. București-Ploiești, sensul de mers Piața Presei Libere către Fântâna Miorița, precum și pe benzile III și IV pe  Șos. București-Ploiești, sensul de mers Fântâna Miorița către Piața Presei Libere. De asemenea, va fi restricționat traficul rutier și în Pasajul Presei Libere, pe sensul de deplasare dinspre Piața Presei Libere către Arcul de Triumf, traficul rutier fiind dirijat prin breteaua care accede în Piața Montreal.

Între  orele 07:00 – 16:00, va fi închisă total circulaţia (gradual,în funcție de momentul sosirii tehnicii militare pentru paradă ) pe Șos. Kiseleff între Piața Presei Libere şi intrarea în Piaţa Victoriei, până la semaforul care face legătura cu Bd. Aviatorilor și str. Paris, pe străzile adiacente, precum și pe str. Al. Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Mareşal Averescu între bd. Mărăşti şi Arcul de Triumf, Bd. Constantin Prezan între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle, str. Primo Nebiolo, str. Arh. Ion Mincu, str. Docenților și pe str. Barbu Delavrancea. De asemenea, traficul rutier va fi restricționat temporar și pe Bd. Poligrafiei, Bd. Mărăști și str. Clucerului, pe durata deplasării tehnicii și personalului.

Între orele 07:00 – 16:00 va fi închisă circulația și pe banda I de pe Bd. Ion Mihalache, tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu și intersecția cu str. Arh. Ion Mincu.

Până la ora 20.00 va fi restricționat traficul rutier pe str. A. Constantinescu, banda I, sensul de mers dinspre Arcul de Triumf către Mănăstirea Cașin și pe Șos. Kiseleff, banda I, pe sensul de mers dinspre Piața Presei Libere către Arcul de Triumf, și începând cu ora 14.00, benzile I și II, din Piața Arcului de Triumf sensul de mers dinspre Bd. Constantin Prezan către Piața Presei Libere.

Până la ora 16.00 se va interzice staționarea autovehiculelor pe Aleea Pescăruș, între Intrarea Pescăruș și Restaurant Pescăruș, cât și în alveolele de pe Șos. Kiseleff, în zona Monumentului Infanteriei.

Între orele 06.00 – 16.00 se va restricționa traficul rutier pe banda I de circulație, pe Bd. Aviatorilor, dinspre Bd. Beijing către str. Arh. I. Mincu și la necesitate, banda I pe sensul de mers dinspre  str. Arh. I. Mincu către Bd. Beijing, precum și pe breteaua adiacentă Bd. Aviatorilor (respectiv Parcului Herăstrău), între rondul Pescăruș și Piața Charles de Gaulle.

Rutele ocolitoare în timpul restricțiilor de trafic sunt:

 • Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – Bd. Ion Mihalache;
 • Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – str. Turda – Podul Grant;
 • Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae  Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;
 • Șos. Stefan cel Mare – str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – DN 1.

Citește și:

VIDEO | „Doctorii blindatelor”. Oamenii care pun în mișcare parada de 1 Decembrie

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Playtech.ro
Diana Șoșoacă, în doliu. A fost găsit MORT în casă: 'Avea 40 de ani, sănătos tun'
Băiețel de 3 ani mort într-un incendiu, după ce tatăl a crezut că l-a salvat și a ieșit din flăcări doar cu fratele său mai mare, în Țara Galilor
Observatornews.ro
Băiețel de 3 ani mort într-un incendiu, după ce tatăl a crezut că l-a salvat și a ieșit din flăcări doar cu fratele său mai mare, în Țara Galilor
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2021. Fecioarele caută stabilitate, mai ales când planurile lor atârnă de un fir de ață
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
Urmărește cel mai nou VIDEO