Miliardarul David Rockefeller a murit la 101 ani

20 martie 2017 17:29

Miliardarul și filantropul David Rockefeller a murit la vârsta de 101 ani, relatează Reuters. Membru al uneia dintre cele mai influente familii din SUA, fostul bancher a decedat în somn.

Decesul lui David Rockefeller a fost confirmat de un purtător de cuvânt al familiei, potrivit sursei citate. Rockefeller, care de-a lungul vieții a donat peste două miliarde de dolari, a murit în somn din cauza unei insuficiențe cardiace, în locuința sa din Pocantico Hills, New York.

David Rockefeller a fost nepotul lui John D. Rockefeller, legendarul magnat al petrolului, iar mama sa , Abby, a fost o proeminentă patroană a artelor și cofondatoare a muzeului MoMa. De altfel, locul în care David Rockefeller s-a născut a fost transformat mai târziu în Muzeul de Artă Modernă (MoMA).

David a fost cel mai tânăr din cei șase copii ai lui John D. Rockefeller, fondatorul Rockefeller Center. După moartea fraților săi, el a devenit administratorul averii familiei și unul dintre cei mai cunoscuți filantropi. David Rockefeller a absolvit Universitatea Harvard în 1936, urmând și cursurile celebrei London School of Economics.

După ce a servit în armata americană în Al Doilea Război Mondial, David Rockefeller a ajuns la conducerea Chase Bank, care, în 1955,  a fuzionat cu The Manhattan Company.

În perioada în care a fost director general al băncii, Rockefeller a avut o influență uriașă și o relație strânsă că guvernul SUA și nu numai, influență pe care a menținut-o și după ce s-a retras.  Totodată, potrivit sursei citate, numele Rockefeller ajunsese să fie un simbol al politicilor nepopulare ale băncilor americane, iar David a fost criticat de o parte a clasei politice americane pentru legăturile sale cu dictatorul chilian Augusto Pinochet și cu șahul Iranului.

Totodată, el a stârnit alte critici atunci când a militat pentru legături comerciale cu Uniunea Sovietică și China, în perioada Războiului Rece. Comisia Trilaterală, grupul elitist fondat în 1973 și format la inițiativa sa, a fost adesea acuzată că reprezintă “guvernul mondial”.

Averea lui David Rockefeller se ridică la 3,3 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes. De-a lungul vieții, el a donat peste două miliarde de dolari unor organizații precum Muzeul de Artă Modernă și Universitatea Rockefeller.

În mai 2015, într-o apariție rară care a marcat aniversarea a 100 de ani, David Rockefeller a donat 405 hectare de teren statului Maine.

Acesta a publicat o carte autobiografică în 2002 și a continuat să lucreze zilnic chiar și după ce împlinise 90 de ani.

Soția lui David Rockefeller, Peggy, a murit în 1996. Ei au avut împreună șase copii și zece nepoți.

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro