Mergi direct la conținut »
Ministerul Educației rescrie Abecedarele, fără să explice de ce nu mai sunt bune cele vechi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Ministerul Educației rescrie Abecedarele, fără să explice de ce nu mai sunt bune cele vechi

Ministerul Educației rescrie toate Abecedarele. Ministerul Educației Naționale (MEN) rescrie to conținutul Abecedarelor, pentru care în prezent există însă manuale print și digitale conforme programei școlare. Astfel, oficialii au decis să nu prelungească contractele cu firmele care au făcut manualele de clasa I acum 4 ani.

Profesorii au trimis deja, la solicitarea MEN, 151 de manuscrise, și nu doar pentru clasa I, ci pentru materii de clasele I-VI.  În acest moment, nu sunt clare nici sumele care se vor duce spre editare și printare, dar nici legislația în baza căreia avem o singură editură pentru manuale și profesorii ca autori.

Între timp, Editura Didactică și Pedagogică (EDP) se pregătește să fie unicul editor al manualelor școlare și spune, prin vocea directorului general, Maria Mihaela Nistor, că “în acest an ar trebui să avem undeva la 4.200.000 de exemplare” de manuale gata de print. Miza centralizării o reprezintă banii pentru aparatura cu care Editura va printa toate manualele școlare, în anii următori, potrivit Hotnews.ro.

Luni, 19 martie 2018, a expirat termenul limită până la care profesorii trebuia să trimită la sediul Ministerului Educației propuneri de noi manuale școlare. Aceste manuscrise vizează clasa I (pentru care, însă, avem manuale noi, prinț și digitale, de 4 ani), clasele a III-a – a V-a doar la materiile la care în anii trecuți nu a fost desemnat niciun câștigător și deci nu au manuale conforme noii programe, iar la clasa a VI-a proiectele trebuie să acopere toate disciplinele.

Guvernul condus de Mihai Tudose a aprobat, în octombrie 2017, o Ordonanță de Urgență care prevede că Editura Didactică și Pedagogică trece în subordinea Ministerului Educației, “are drept scop editarea manualelor școlare obligatorii conform Legii educației național nr. 1/2011” și va realiza aceste manuale școlare “la solicitarea Ministerului Educației Naționale”.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Nimic din această ordonanță în vigoare nu vorbește despre faptul că profesorii sunt cei care devin autori de manuale, că nu se mai face licitație pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) sau ca EDP este singura care editează manualele, precizează sursa citată.

FOTO: manuale.edu.roCITEȘTE ȘI… Libertatea lansează HARTA INTERACTIVĂ #salvatipipera

#salvatipipera | Ce soluții au propus angajații din zonă pentru descongestionarea celui mai aglomerat cartier de afaceri din România

#salvatipipera | Stația de metrou din zonă rămâne cu un singur acces

#salvatipipera / Unde se vor construi stațiile de metrou Pipera 2 și Pipera 3 

Close
Închide
  Close