UPDATE – 23 octombrie: Ministerul Muncii a revenit luni, 23 octombrie, cu noi precizări în legătură cu tânăra bolnavă de screloză multiplă, care a pierdut ajutorul de la stat…

Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, cumulul pensiei de invaliditate gradul II – caracterizată prin pierderea totală a capacitătii de muncă, cu păstrarea capacitătii de autoingrijire – cu venituri de natură profesională nu este permis și conduce la suspendarea plății pensiei pe perioada cumulului și la recuperarea drepturilor încasate necuvenit.

Această interdicție cu privire la veniturile realizate din drepturi de autor a fost introdusă prin dispozițiile Legii nr.263/2010.

Pentru eliminarea acestor incompatibilităti se suprapun, periodic, bazele de date de la ANAF cu cele ale CNPP (Casa Națională de Pensii Publice – n.r.), măsură dispusă și de controalele anuale ale Curții de Conturi.

În cazul doamnei Ioana Laura FLORESCU, ANAF a înregistrat realizarea de venituri din drepturi de autor în luna iunie 2017. Pe bază comunicărilor ANAF din luna iulie 2017, Casa Judeteană de Pensii Suceava a fost nevoită să aplice prevederile legale în vigoare, ceea ce a condus la suspendarea plății pensiei pe luna iunie 2017 și înregistrarea unui debit în valoare de 520 lei, care va fi recuperat eșalonat de la pensionară, potrivit legii.

Mentionăm că, din punct de vedere al deciziei medicale de încadrare în grad de invaliditate, doamna FLORESCU are termen de revizuire în martie 2018, valabilitatea acesteia – prin care s-a menținut gradul II de invaliditate – fiind de doi ani (martie 2016-martie 2018).

Subliniem faptul că, în aplicarea prevederilor legale,  funcționării caselor teritoriale de pensii au identificat astfel de situații în care pensionării de invaliditate realizau, ocazional, venituri din drepturi de autor sau drepturi conexe, situații care îi făceau incompatibili cu această calitate de pensionari de invaliditate, motiv pentru care – în proiectul noii legi a pensiilor – se propune eliminarea interdicției privind cumulul pensiei de invaliditate cu venituri de natură profesională.

În acest moment, însă, Casa Județeană de Pensii nu poate adopta o altă decizie, doamna FLORESCU având posibilitatea contestării în instantă a deciziei de debit, în termen de 15 zile de la comunicarea acestei decizii.

Menționam că prestația socială pentru handicap nu a fost afectată în cazul doamnei menționate, între încasarea acesteia și dreptul de a realiza venituri neexistând nicio interdicție.

Știrea inițială: Concret, tânăra suferă de screloză multiplă, o boală autoimună care nu se vindecă, și primea ajutor de handicap și o pensie de boală de la stat. Doar că – la un moment dat – a lansat un volum de poezii, de pe urma căruia a obținut “fabuloasa” sumă de 230 de lei, astfel că statul român i-a suspendat pensia pe 3 ani.

Mărturia Laurei Florescu: ”M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s.  Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dublu”

”Din 2014 trăiesc cu 39 de lei pe lună, ajutor de handicap și o pensie de boală de 400, respectiv 520 de lei, fără drept de muncă. M-am crezut isteață, destul de isteață încât să traduc filme și să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s.  Îs o proastă, pentru că tre să dau toți banii înapoi, ba chiar dubu”, a scris Laura pe pagina sa de Facebook.

„În 2014 am început să iau pensia de hadicap, care iniţial a fost 300 de lei, apoi 450, iar acum 520 de lei. Cealaltă problemă este cu ajutorul de handicap pe care îl iau din 2013. Din 2013 până în 2016 am avut gradul II de handicap. Pe atunci eram mai bine. Din 2016 îmi apăruseră parezele, eu am pareză pe partea stângă în faţă şi anul acesta am mai descoperit patru. Deci trăiesc cu cinci pareze. Zâmbesc numai cu jumătate de gură. A scăzut gradul de handicap de la II la III după cinci ani de grad II. (..) La mine pe scrisoare scrie că pot să merg neajutată mai puţin de 500 de metri. Lor li s-a părut că m-am vindecat şi anul acesta primesc iar decizia cu 39 de lei pe lună. Eu cred că absolut nimeni nu citeşte scorurile de pe acte. Nu există niciun neurolog în comisie. Sunt doar medici de familie şi generalişti acolo, care habar nu are ce înseamnă boală neurologică”, a declarat Laura Florescu pentru Mediafax.

Adevărul este că e o boală cumplită care, ignorată și netratată, distruge vieți. Ține sub control scleroza multiplă!

Ministerul Muncii susţine că vineri 20 octombrie, au fost demarate verificări, urmând ca luni, 23 octombrie, să primească un raport final de la Casa de Pensii Suceava privind acest caz.

Totuși… „Din primele date rezultă că doamnă încasează prestaţie pentru handicap (pe de o parte) şi pensie de invalid (pe de altă parte), aceasta din urmă ca urmare a pierderii totale a capacităţii de muncă. În acest din urmă caz, al pensiei de invaliditate, nu ai voie să obţii venituri, scrie în lege. Legea prevede şi pierdere temporară a capacităţii de muncă, situaţie în care ai voie să munceşti parţial, dar dumneaei nu se încadreaza în această categorie. Doar pentru luna în care a obţinut venituri, aşa cum ne-a sesizat ANAF, Casa de Pensii Suceava i-a suspendat pensia de invaliditate. Prestaţia pentru handicap nu este condiţionată de a munci, iar aceasta nu i-a fost afectată”, explică Ministerul Muncii.

Femeia a povestit că a scris un volum de poezii în 2015, iar după ce cartea a fost publicată a primit 230 lei. Recent, a primit o înştiinţare referitoare la veniturile încasate.

„Pentru că am publicat cartea aia, am primit că am venituri ilicite, pentru că eu nu am drept de muncă. Am primit 230 de lei pe carte. Nu înţeleg ce o să îmi oprească, pentru că nu înţeleg ce scriu ei. Ori taie pensia de 520 de lei, ori se cumulează ceva din pensia mea. Habar nu am despre ce este vorba şi nimeni nu poate să explice pentru că nimănui nu s-a întâmplat aşa ceva în nici 1.000 de ani. De la stat primesc 520 de lei, plus 39 lei ajutor de handicap. Pastilele mele, care nu sunt date de stat, costă 7.000 de euro pe lună. Sunt din programul naţional sponsorizat de spital. Dacă nu ar fi fost programul, noi nu am fi vorbit până acum. Statul nu a avut niciodată grijă de mine. De fiecare dată, râd de mine şi mă întreabă: Cine e bolnavul?. Nu mai am chef să mai lupt. (..) 90% din bolnavii din ţara, cu care am vorbit, asta nu mai vor să facă nimic. Unii spuneau: bine că sunt 39 lei, dacă nu erau deloc?”, a mai spus tânăra.

După ce cazul a apărut în spaţiul public, Tudor Pop, deputat USR Bucureşti, a anunţat că va sesiza Ministerul Muncii şi pe cel al Sănătăţii, analizând şi posibilitatea schimbării legii.

„În anul 2016, o Comisie de Sănătate din cadrul DGASPC Suceava a decis în mod discreţionar că boala ei este reversibilă (nu există aşa ceva!), încadrând-o la ajutor de handicap gr. 3. Adica 39 de lei pe lună.(..)Voi depune o dublă interpelare atât la Ministerul Muncii cât şi la Ministerul Sănătăţii şi voi cere o anchetă care să analizeze criteriile după care un bolnav de SM a fost trecut de la gr.2 la gr. 3 ajutor de handicap. Voi analiza alături de colegii mei din Comisiile de Sănătate şi Muncă oportunitatea modificării legii, astfel încât şi persoanele pensionate pe caz de boală să poată presta diferite activităţi profesionale, permiţând astfel un venit cumulat”, a scris pe pagina sa de Facebook parlamentarul.

Sursa video: Știrile TVR


CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV. Legătura neștiută dintre Draga Olteanu și Tamara Buciuceanu! «Nu aveam eu ce să caut în rolul acela»


 

       
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Playtech.ro
ȘOC! De ce s-a despărțit Adela Popescu de cel mai bogat bărbat din viața ei. Vedeta nu a mai vrut să audă de el
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Observatornews.ro
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon