Mergi direct la conținut »
Ministerul Public, avertisment privind modificările Codurilor Penale. Convenția ONU împotriva corupției este încălcată
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Ministerul Public, avertisment privind modificările Codurilor Penale. Convenția ONU împotriva corupției este încălcată

Ministerul Public, avertisment privind modificările Codurilor Penale. Convenția ONU împotriva corupției este încălcată

Ministerul Public avertizează că modificările codurilor penale votate în senat, marți, în special în ceea ce privește abuzul în serviciu, restrâng ”nepermis de mult” sfera de aplicabilitate a acestei infracțiuni. Se încalcă, astfel, Convenția ONU împotriva corupției, arată Parchetul General.

”La nivelul Ministerului Public a fost finalizată o analiză privind impactul modificărilor legislative ale Codului penal care vizează infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, din perspectiva încălcării obligației statului de a asigura, prin politica sa penală, o protecție efectivă a cetățeanului în fața faptelor de natură ilicită care îi aduc atingere drepturilor sau intereselor sale legitime.

În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003. Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii”, scrie Ministerul Public într-un comunicat de presă, potrivit digi24.

Ministerul mai arată că după restrângerea ”sferei subiectului activ al intracțiunii de abuz în serviciu”, o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală în condițiile în care aceștia și-ar încălca atribuțiile reglementate în mod expres prin lege, ”consecința imediată fiind adoptarea unor soluții de clasare în cauzele aflate în cursul urmăririi penale și de achitare în cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată. De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va opera asupra reducerii termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va conduce la încetarea procesului penal în multe dosare. Totodată, restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soț, părinți, frați și afini până la gradul II, legalizează practic celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcționarului public săvârșite cu scopul de a obține un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane”, mai scrie în comunicat.

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”
Recomandări

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

 

Instituția mai arată că în perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2099 de perosnae, prejudiciile fiind de 4.017.356.809 lei.

”În ceea ce privește abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu, analiza a relevat că aceasta nu se justifică din perspectiva dispozițiilor Curții Constituționale, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârșite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu 233 persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost în cuantum de 5.381.726 lei”, mai arată ministerul.

Ministerul Sănătății ne apără de coronavirus până la 15:30, că „după ora 16:00 în fiecare zi” secretarul de stat Moldovan pleacă la spitalul privat!
Recomandări

Ministerul Sănătății ne apără de coronavirus până la 15:30, că „după ora 16:00 în fiecare zi” secretarul de stat Moldovan pleacă la spitalul privat!

 

După ce mai multe state care fac parte din UE au analizat noile modificări aduse codurilor penale ”a rezultat că multe dintre acestea conțin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu și neglijență în serviciu. Statele care nu au în legislația lor penală astfel de incriminări, cu caracter generic, au în schimb o pluralitate de alte infracțiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate ca abuz în serviciu”.


CITEȘTE ȘI: VIDEO / Românca sărutată de Maluma a ajuns vedetă peste noapte. ”Iubitul meu s-a supărat”


 

Close
Închide
  Close