Cele mai importante declarații și modificări din Camera Deputaților


UPDATE ora 14.00  Codul penal a trecut cu sprijinul a 9 deputați de la minoritățile naționale.

 VEZI AICI LISTA INTEGRALĂ A DEPUTAȚILOR CARE AU VOTAT 

UPDATE ora 13.48 Codul penal a fost adoptat cu 167 de voturi ”pentru”, 97 ”împotrivă” și 19 abțineri. Dan Barna, președinte USR: ”România nu mai e stat de drept, ci stat de Dragnea”. Eugen Tomac, liderul deputaților PMP, anunță că un membru PMP a votat pentru și va fi exclus din partid. Este vorba despre Adrian Mocanu, însă acesta deja anunțase că pleacă la ALDE.

UPDATE ora 13.35 Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, spune că USR transformă ședința de plen în videochat, asta după ce mai mulți deputați transmit live pe Facebook.

UPDATE ora 13.34 Secretarul general al PSD, Marian Neacșu, este, din nou, prezent în sala de plen, deși nu este deputat. Acesta supraveghează atent deputații PSD și votul lor. USR a cerut insistent ca acesta să iasă din sală, însă cerința a fost ignorată. Și la moțiunea de cenzură, Marian Neacșu a făcut același lucru.

VIDEO/ Codul penal A FOST ADOPTAT, cu scandal. USR: ”România nu mai e stat de drept, ci stat de Dragnea”

Vot pe codul penal

Ad placeholder
Fată de 15 ani, vândută pe un pitbull şi o pereche de cizme de damă! Cinci traficanţi au drogat-o, au obligat-o să se prostitueze și unul singur e în puşcărie, după 9 ani
Recomandări
Fată de 15 ani, vândută pe un pitbull şi o pereche de cizme de damă! Cinci traficanţi au drogat-o, au obligat-o să se prostitueze și unul singur e în puşcărie, după 9 ani

UPDATE ora 13.33 Opoziția a încercat să tragă de timp, explicând-și votul pe fiecare alt proiect de lege care este supus votului final astăzi. Unul dintre ele viza minoritățile naționale, ca atare a fost un schimb de replici acide între grupurile parlamentare.

UPDATE ora 13.30  Deputatul USR Emanuel Ungureanu transmite ședința live, pe Facebook. Un deputat PSD îl acuză că ”amenință” și că ”nu-i lasă să-și exercite votul.”

UPDATE ora 13.00 A început sesiunea de vot final. De la PSD, lipsesc în continuare 5 deputați, iar de la ALDE- trei. Asta înseamnă că Puterea are în sală 160 de deputați, insuficienți pentru adoptarea Codului penal. De altfel, președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că ”speră ca aceste modificări să treacă”. Există informații că unii deputați PSD ar urma să voteze împotriva Codului penal, ca atare, este luată în calcul varianta în care votul să fie dat mâine.

UPDATE ora 12.30 Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu a declarat, miercuri, că social-democraților le lipsesc 6 parlamentari, care sunt absenți la lucările Parlamentului.

Ad placeholder
Cazul Anei Nagy, decedată de COVID. Ovidiu Nagy: „Mama mea a luat în spital coronavirus și trei germeni nosocomiali. Nu a supraviețuit!”
Recomandări
Cazul Anei Nagy, decedată de COVID. Ovidiu Nagy: „Mama mea a luat în spital coronavirus și trei germeni nosocomiali. Nu a supraviețuit!”

În lipsa acestora, PSD negociază susținerea pentru Codul Penal cu alt formațiuni politice. Pentru a trece proiectul este nevoie de 165 de voturi. PSD și ALDE au 168 de deputați, astfel că rămân cu 162 de voturi, insuficient pentru a adopta legea.

Potrivit unor surse, și ALDE are trei deputați lipsă. Deci ar fi prezenti de la coalitia de guvernare doar 159 de deputați.

Va conta, astfel, votul celor de la UDMR și minorități. USR, PMP, PNL și grupul independenților lui Victor Ponta au anunțat deja că vor respinge modificările la Codul Penal.

UPDATE ora 11.55 Deputații au respins amendamentele Opoziției și cele ale UDMR și au adoptat modificările Codului penal, pe articole. La ora 13:00 este programat votul final pentru proiectul epr ansamblu.

UPDATE ora 10.55 Coaliția de guvernare este la limită cu majoritatea în Camera Deputaților. PSD și ALDE au, pe foaie, 168 de deputați, iar numărul necesar de voturi pentru ca modificările Codului Penal să treacă este 165. Cum UDMR a anunțat că nu va vota pentru acest proiect, fiecare vot contează pentru PSD-ALDE.

Ad placeholder
PNL-istul care a agresat o femeie în stradă candidează la o primărie din Bistrița. Orban: „Îmi pun obrazul pentru el”. Gorghiu: „Nu știam că a revenit în partid”
Recomandări
PNL-istul care a agresat o femeie în stradă candidează la o primărie din Bistrița. Orban: „Îmi pun obrazul pentru el”. Gorghiu: „Nu știam că a revenit în partid”

UPDATE ora 10.45 Deputații PSD au fost convocați pentru o ședință de grup, la 12:30, înaintea votului final pe Codul Penal. Liviu Dragnea vrea să se asigure că toți deputații PSD vor fi prezenți și vor vota modificările făcute de comisia ”Iordache”.

UPDATE ora 10.42 Florin Iordache, deputat PSD: Au fost foarte multe manipulări și dezinformări. Acum, suntem la capăt de drum. Am considerat că modificarea Codului penal să fie în concordanță cu deciziile CCR, directivele europene, cu Codul de procedură penală. Vă îndemn să votați aceste modifiăcri pentru vrem să readucem normalitatea în România”

UPDATE ora 10.38 Attila Korodi, deputat UDMR: ”Sperăm ca amendamentele noastre să fie adoptate în plen, pentru că altfel nu avem cum să votăm acest Cod penal”

Ad placeholder

UPDATE ora 10.35 Stelian Ion, deputat USR: ”Este modelul în care prostul clasei, bătăușul, golanul școlii este premiat, adus la rang de conducător, de lider al acestei națiuni. 50 de ani, am avut un model în care liderul suprem era un cizmar cu patru clase. De ce n-am avea unul în care infractorii să conducă această țară? Justiția a spus că domnul Liviu Dragnea ar trebui să ispășească pedeapsa cu închisoarea pentru abuz în serviciu, în primă instanță. Ce faceți dvs? Dezincriminați abuzul în serviciu. Nu e vorba doar despre Liviu Dragnea, ci de foarte mulți baroni locali, jupâni care și-au pus în buzunar întreaga țară și care doresc să scape de răspundere. Aceste modificări vor permite ca, pe viitor, să dispună după byunul plac de banul public, să dea cu preferință contracte mătușelor, unchilor, să dea retrocedări de orașe, autorizații de construire, fără să suporte nicio consecință penală”

Ad placeholder

UPDATE ora 10.25 Ioan Cupșa, PNL: ”Nu vă interesează siguranța cetățeanului, ați dezincriminat fapte. Aveți tupeul să declarați o decizie CCR ca fiind lege și nu orice lege, ci cea penală mai favorabilă, să permiteți ca o decizie CCR să permite efecte retroactive. Protejați interesele infractorilor. Ne întrebăm cui folosește acest demers? Cumva domnului Dragnea, domnului Tăriceanu, altor lideri PSD-ALDE, care sunt vizați de infracțiuni pe care le-ați dezincriminat?”

UPDATE ora 10.15 Plenul Camerei Deputaților a decis, în deschiderea ședinței de miercuri, ca și votul să se dea tot miercuri, deși acesta era programat pentru joi. Totodată, dezbaterile au fost limitate la doar o oră.

PNL a cerut în plen retragerea proiectului de lege de pe ordinea de zi, însă propunerea a fost respinsă. Liberalii au încercat să mute proiectul Codului Penal la finalul ordinii de zi, pentru a fi votat joi, însă și această propunere a picat la vot.

Ad placeholder

Știrea inițială


Modificările aduse Codului penal intră, miercuri, în Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Astăzi, deputații vor dezbate, pentru prima dată, amendamentele controversate, urmând ca joi să dea și votul final în cazul lor.

Parlamentarii Puterii au discutat și adoptat destul de repede modificări importante, în doar două zile de comisii și câteva ore în plenul Senatului.

Ca procedură, comisia specială condusă de Florin Iordache a început dezbaterile joia trecută, le-a continuat și finalizat luni, iar marți Codul penal modificat a fost deja adoptat de Senat.

Nu fără scandal însă, căci Opoziția a încercat să amâne și să respingă amendamentele controversate.

Amendamente controversate, pe bandă rulantă


Abuzul în serviciu a fost dezincriminat aproape în integralitate.

“Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă, sau afin până la gradul al II lea inclusiv, un folos necuvenit și prin aceasta cauzează o pagubă, certă și efectivă, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vătămare constatată în mod definitiv prin act al organului competent, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amendă.” 

Ad placeholder

O altă modificare prevede că reglementările pe abuzul în serviciu nu se aplică în cazul emiterii de acte normative.

Și grupul infracțional organizat, o altă acuzație adusă președintelui PSD, Liviu Dragnea, în dosarul Tel Drum, a fost redefinită.

Pe de altă parte, liderii PSD susțin că modificările aduse Codului penal nu-l vizează pe Liviu Dragnea.

Ad placeholder

Amintim că Parlamentul a fost convocat în sesiune extraordinară tocmai pentru modificarea Codului penal. Trebuie precizat și faptul că, în acest timp, Guvernul are dreptul să emită orice ordonanță de urgență, care intră în vigoare imediat, de la publicarea în Monitorul Oficial, dacă nu se precizează altfel în actul normativ.

CITEȘTE AICI LISTA CELOR MAI IMPORTANTE MODIFICĂRI

Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară
PARTENERI - GSP.RO
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a făcut Carmen Șatran, studenta criminală din Timișoara, după gratii. Vestea șoc venită acum
Horoscop 18 septembrie 2020. Berbecii au parte de o zi agreabilă, cu numeroase momente de evoluție
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2020. Berbecii au parte de o zi agreabilă, cu numeroase momente de evoluție
Anamaria Prodan, declaraţii despre momentul în care a decis să divorţeze: ”Nu trebuia să ştie nimeni”
Telekomsport
Anamaria Prodan, declaraţii despre momentul în care a decis să divorţeze: ”Nu trebuia să ştie nimeni”