Ministerul Sănătăţii şi compania Abbvie dau vina pe o scăpare tehnică pentru jocul cu preţurile a două medicamente pentru hepatita C. Ministerul minte când spune că mărirea preţurilor nu s-a făcut cu derogare de la lege
Ordinul de ministru pentru mărirea prețurilor
Ministerul Sănătăţii şi compania Abbvie dau vina pe o scăpare tehnică pentru jocul cu preţurile a două medicamente pentru hepatita C. Ministerul minte când spune că mărirea preţurilor nu s-a făcut cu derogare de la lege
Răspunsul ministrului pentru Libertatea, trimis prin mail

de Alexandra Nistoroiu
În martie 2019, compania Abbvie a scăzut ridicol de mult prețurile pentru două medicamente, ca, două luni mai târziu, să ceară revenirea la valorile inițiale, adică să fie crescute de patru ori preţurile.

Compania Abbvie are un contract cost-volum-rezultat cu CNAS, pentru medicamentele Viekirax și Exviera. Un astfel de contract este făcut tocmai ca să asigure stabilitatea preţurilor. Dar Abbvie a primit derogare, iar procesul legislativ a fost accelerat de Ministerul Sănătății. A fost creat astfel un precedent periculos.

Libertatea a primit atât de la companie, cât şi de la Ministerul Sănătăţii aceeaşi explicaţie: totul ar fi pornit de la o scăpare tehnică, lipsa datei pe un document.

Contractul cost-volum-rezultat este valabil până la data de 31 august 2019. Până atunci, preţurile celor două medicamente ar fi trebuit să rămână cele negociate la data semnării contractului.

Dar au fost modificate de două ori: întâi au scăzut enorm în aprilie, prin cererea voluntară a companiei, apoi, prin ordin de ministru, când producătorul a forţat mâna autorităţilor, să revină la preţul negociat în primă fază.

“Nu era menţionată dată”, se scuză ministerul şi compania

“Scăderea prețurilor la cele două medicamente s-a implementat de către Ministerul Sănătății în urma unei cereri voluntare de diminuare de prețuri transmisă de producătorul farmaceutic în data de 8 martie 2019, în care nu era menționată data de la care se solicită intrarea în vigoare a acestor modificări”, a transmis către ziar biroul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Tot lipsa datei este motivul invocat de compania Abbvie, în răspunsul transmis  astăzi către Libertatea: “În martie 2019, AbbVie a solicitat, cu bună credință și în conformitate cu legislația aplicabilă, diminuarea prețurilor pentru medicamentele Viekirax și Exviera, în vederea reluării negocierilor pentru un nou Contract Cost Volum Rezultat, fără a specifica data de intrare în vigoare a acestora.”

Mai departe însă, compania dă vina pe minister pentru aplicarea imediată a preţurilor diminuate: “Aplicarea acestor prețuri modificate în cursul contractului actual (în vigoare până la sfârșitul lunii august 2019) a dus la o situație contractuală neviabilă, deoarece, potrivit legii, prețurile valabile la momentul încheierii negocierii rămân neschimbate pe toată durata contractului.”

Cu alte cuvinte, chiar şi multinaţionala spune că, legal, ministerul nu avea de ce să modifice preţurile medicamentelor pe perioada derulării contractelor, aşa cum arătase Libertatea.

Ministerul s-a conformat şi a aprobat creşterea preţurilor, cu derogare de la lege

Când situaţia nu a mai convenit companiei, fiindcă avea brusc preţurile de 4 ori mai mici pentru două medicamente altfel foarte scumpe, Abbvie a cerut, la 7 mai, retragerea din CaNaMed şi să fie reintroduse preţurile mari, din contractul iniţial.

Din nou, ministerul s-a conformat şi preţurile au crescut prin ordin de ministru, cu derogare de la legislaţia privind  preţurile maximale ale medicamentelor de uz uman.

Argumentul a fost că, dacă nu făcea asta, medicii nu mai puteau prescrie cele două medicamente pacienţilor care intraseră deja sub acest tratament. Era vorba de 1.000 de pacienţi, care aveau nevoie să-şi finalizeze tratamentul, altfel schema terapeutică era posibil să nu aibă efect. Pacienţii începuseră să semnaleze deja probleme, conform informaţiilor furnizate de MS.

Compania a forţat practic mâna ministerului, după cum arată şi răspunsul oficial al MS: “Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată că prin excluderea celor două medicamente din CANAMED, medicii curanți nu vor mai putea emite prescripții medicale cu aceste medicamente, astfel apărând imposibilitatea asigurării continuității terapiei pacienților deja incluși în tratament”.

Ministerul minte când spune că mărirea preţurilor nu s-a făcut cu derogare

Preţurile au revenit la valorile iniţiale, de patru ori mai mari, însă s-a creat un precedent periculos. Şi alte companii vor putea juca în viitor precum Abbvie, deşi au semnat contracte cost-volum-rezultat, iar în viitor rezultatele ar putea fi nocive pentru bugetul sănătăţii.

Libertatea a cerut Ministerului Sănătăţii să ofere un punct de vedere şi cu privire la faptul că această derogare creează un precedent periculos.  Am întrebat Ministerul cum se va asigura că alte companii nu vor aplica strategii similare pentru a mări preţurile.

“Revenirea la prețurile din contracte nu au impact bugetar. De asemenea, menționăm că Ministerul Sănătății nu a derogat de la legislația privind contractele cost-volum-rezultat”, a venit răspunsul ministerului.

Doar că însăşi ordinul de ministru prin care s-au mărit preţurile, la finalul lunii mai, precizează că acest lucru se face “prin derogare de la cele stipulate în art. 4 alin.(1) și art. 12 alin. (2) din Ordinul MS nr. 368/2017”.

Doar că însăşi ordinul de ministru prin care s-au mărit preţurile, la finalul lunii mai, precizează că acest lucru se face “prin derogare de la cele stipulate în art. 4 alin.(1) și art. 12 alin. (2) din Ordinul MS nr. 368/2017”.

Răspunsul complet al companiei Abbvie

“În martie 2019, AbbVie a solicitat, cu bună credință și în conformitate cu legislația aplicabilă, diminuarea prețurilor pentru medicamentele Viekirax și Exviera, în vederea reluării negocierilor pentru un nou Contract Cost Volum Rezultat, fără a specifica data de intrare în vigoare a acestora.

Aplicarea acestor prețuri modificate în cursul contractului actual (în vigoare până la sfârșitul lunii august 2019) a dus la o situație contractuală neviabilă, deoarece, potrivit legii, prețurile valabile la momentul încheierii negocierii rămân neschimbate pe toată durata contractului.

AbbVie continuă să asigure accesul pacienților la tratament în termenii actualului contract și își menține decizia de a reduce prețurile Viexirax/Exviera  pentru următorul contract Cost Volum Rezultat, în acord cu intenția inițială. Ordinul Ministerului Sănătății nu are niciun impact asupra bugetului sau a numărului de pacienți alocați în actualul contract.

Pe parcursul lunii mai, AbbVie a asigurat tratamentul gratuit pentru peste 300 de pacienți, oferind astfel acces continuu la tratamentul cu Viekirax/Exviera.”

Răspunsul integral al Ministerului Sănătăţii

1. Care sunt motivele pentru care au fost aprobate măririle prețurilor pentru cele două medicamente, dupa ce compania ceruse reducerea voluntară a prețurilor?

Nu au fost majorate prețurile pentru cele două medicamente, ci s-a revenit la prețurile stipulate în contractele cost-volum–rezultat  încheiate între CNAS și Producator, în cadrul cărora este prevăzută clauza conform căreia prețurile nu pot fi modificate.

Scăderea prețurilor la cele două medicamente s-a implementat de către Ministerul Sănătății în urma unei cereri voluntare de diminuare de prețuri transmisă de producătorul farmaceutic în data de 8 martie 2019, în care nu era menționată data de la care se solicită intrarea în vigoare a acestor modificări.

Dupa aparitia în CANAMED a prețurilor diminuate, conducerea Ministerului Sănătății a primit sesizari de la pacienți despre problemele apărute în asigurarea tratamentelor în cadrul contractelor cost-volum–rezultat aflate în derulare.

În data de 07.05.2019, în urma constatării faptului ca solicitarea transmisa la Ministerul Sănătății nu preciza data de la care se dorea aplicarea, compania farmaceutică solicită retragerea prețurilor diminuate pentru medicamentele Viekirax și Exviera, excluderea acestora din CANAMED și revenirea la prețurile valabile la momentul finalizării procesului de negociere a contractului cost-volum-rezultat.

În data de 15.05.2019, compania farmaceutică solicită asigurarea valabilității și reintroducerea în CANAMED a prețurilor pentru cele două medicamente la nivelul anterior diminuării, cu valabilitate până în 31.08.2019, urmând ca prețurile solicitate a fi diminuate să își înceapă valabilitatea cu data de 01.09.2019.

Ministerul Sănătății  a solicitat la Comisia de Boli infecțioase, Comisia Gastroenterologie și de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate un punct de vedere cu privire la impactul pe care l-ar fi putut avea excluderea acestor medicamente din CANAMED.

Comisia de gastroenterologie precizează că pacienții care nu au fost inițiați pe nicio schemă terapeutică pot fi tratați cu celelalte două scheme în vigoare la acest moment în cadrul protocolului terapeutic, dar pacienții care au fost inițiați deja pe o schemă terapeutică (în cazul de față Viekirax + Exviera) trebuie să fie tratați în continuare cu aceeași combinație, pentru că o modificare a schemelor terapeutice în timpul terapiei este de natură să compromită răspunsul la tratament și să inducă rezistență virală, ce va necesita ulterior noi tratamente momentan indisponibile în România.

Comisia de Boli infecțioase reiterează punctul de vedere exprimat anterior de către Comisia de gastroenterologie, evidențiind faptul că decizia  de a nu mai onora condițiile contractului cost-volum-rezultat aflat în prezent în derulare va avea ca impact imposibilitatea continuării tratamentului de către un număr mare de pacienți.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate arată că prin excluderea celor două medicamente din CANAMED, medicii curanți nu vor mai putea emite prescripții medicale cu aceste medicamente, astfel apărând imposibilitatea asigurării continuității terapiei pacienților deja incluși în tratament cu cele două medicamente în limita maximă a perioadei de administrare prevăzută în contract.

De asemenea, decizia de revenire la costurile prevazute in contractele cost-volum-rezultat în derulare a facut subiectul unei dezbateri organizată la Ministerul Sănătății, în cadrul căreia s-au discutat toate aspectele legate de acest subiect și s-a agreat necesitatea asigurării continuității tratamentelor prin revenirea la prețurile prevăzute în contracte.

Facem mențiunea că decizia de revenire la prețurile prevazute în contracte, aprobate în CANAMED la nivelul celor de la momentul finalizării negocierilor soldate cu semnarea contractului cost-volum-rezultat, nu are impact bugetar suplimentar celui luat în calcul la data semnării contractului cost-volum-rezultat;

Prin urmare, Ministerul Sănătății a aprobat solicitarea companiei, evitând astfel afectarea pacienților eligibili pentru tratamentul cu aceste medicamente.

2. Se creează un precedent periculos prin acceptarea acestei derogări de la prevederile contractului cost-volum-rezultat. Cum se va asigura Ministerul Sănătății că alte companii nu vor forța o mutare similară, cerand mărirea prețurilor negociate, câtă vreme se află sub contract cost-volum-rezultat?

Nu este vorba despre măriri de prețuri, ci de menținerea prețurilor prevăzute în contractele în derulare. Revenirea la prețurile din contracte nu au impact bugetar.

De asemenea, menționăm că Ministerul Sănătății nu a derogat de la legislația privind contractele cost-volum-rezultat.

Referat de Aprobare Modificare Ordin 1468 by Otilia Cristea on Scribd


Citește și:

Altă multinațională farma primește favoruri de la Guvernul Dăncilă: prețurile a două medicamente pentru hepatită C și ciroză hepatică produse de Abbvie au crescut cu „derogare” de la lege!

Risipă de milioane de euro! Într-un document al Ministerului Sănătăţii este recomandată folosirea exclusivă a unui produs comercial de la firma Roche, deşi există variante mai ieftine ale medicamentului!

Sigla Roche, multinațională farmaceutică elvețiană, apare în succesele programului de guvernare PSD pe Sănătate! Roche spune că „imaginea a fost folosită fără permisiunea noastră”, iar PSD invocă o „breșă de securitate”!