Miturile despre coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a decretat epidemia de coronavirus dar și infodemia- abundența de informații false sau cel puți inexacte pe acest subiect. Iată principalele mituri demonetizate de jurnaliștii de la CNN.

Mit: Coronavirusul este creat de om

Realitate: nu credeți tot ce citiți pe internet.

Pe măsură ce focarul de coronavirus s-a răspândit global, o teorie cu privire la originile virusului a început să circule pe internet și anume că virusul nu provine din natură, ci fusese creat într-un laborator.

Zvonurile, care au provenit din conturi de social media neverificate și nu au fost susținute de nicio dovadă credibilă, au devenit mai elaborate cu timpul.

O versiune popularizată în afara Chinei a sugerat că un laborator chinez lucrase în secret la o armă biologică și din greșeală a fost contaminat mediul exterior.

În social media chineză a mai circulat zvonul că virusul este originar din SUA – și că mulți americani care credeau că au murit de gripă în acest sezon au fost de fapt uciși de COVID-19.

Oamenii de știință din China și din Occident au respins cu argumente aceste teorii. Experții încă încearcă să descopere sursa exactă a virusului, dar cercetările indică faptul că acesta este originar din lilieci și a fost transmis unei gazde intermediare înainte de a sări la specia umană – la fel ca virusul care a provocat epidemia SARS din 2003.

Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

Mit: Remediile casnice pot vindeca sau preveni virusul

Realitate: Usturoiul este benefic pentru sănătate. La fel și apa și vitamina C. În ciuda sfaturilor care circulă pe rețelele de socializare, nu există nicio dovadă că usturoiul băutul de apă la fiecare 15 minute ori vitamina C îi va proteja pe oameni de noul coronavirus. Același lucru este valabil și pentru utilizarea uleiurilor esențiale, argintul coloidal și steroizi.

Ad placeholder

Alte remedii avansate în online au fost punerea uleiului de susan pe corp sau pulverizarea cu alcool sau clor care ar ucide virusul. Este, de asemenea, fals.

Într-adevăr, există unii dezinfectanți chimici, inclusiv clor, etanol 75%, acid peracetic și cloroform, care pot ucide virusul pe suprafețe. Dar dacă virusul este deja în corpul dvs., punerea acestor substanțe pe piele sau sub nas nu îl va ucide – și poate fi de fapt periculos. Cu atât mai mult băutul acestor substanțe, care te poate ucide!

Bătut de mamă, alungat de bunici. Secretele vieţii şi morţii lui Ion Turnagiu, criminalul în serie care a incendiat-o pe fata de 17 ani
Recomandări
Bătut de mamă, alungat de bunici. Secretele vieţii şi morţii lui Ion Turnagiu, criminalul în serie care a incendiat-o pe fata de 17 ani
 

În prezent, nu există un medicament specific pentru noul coronavirus și ar putea trece mai mult de un an până când un vaccin să devină disponibil.

Cea mai bună metodă de a vă proteja chiar acum este să luați măsurile obișnuite în fiecare anotimp cu răceală și gripă. Stați la cel puțin trei metri distanță de oricine ar putea fi infectat. Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strângeți cu cotul sau un țesut pe care îl aruncați imediat după. Și dezinfectați obiectele și suprafețele pe care le atingeți.

Dacă aveți simptome mai severe decât o răceală obișnuită, adresați-vă medicului.

Miturile despre coronavirus: trebuie să aveți neapărat o mască

Realitate: oamenii care sunt sănătoși nu trebuie să poarte măști pentru față, centrul american de control al bolilor

Ad placeholder
Șeful ADP Sector 4, pe insula grecească Eghina chiar după ce DNA l-a trimis în judecată. Era însoțit de o dubă de la Rosal care...
Recomandări
Șeful ADP Sector 4, pe insula grecească Eghina chiar după ce DNA l-a trimis în judecată. Era însoțit de o dubă de la Rosal care...
 

De fapt, dr. Jerome Adams, responsabil cu sănătatea publică în SUA, spune că măștile de față ar putea crește, de fapt, riscul de infecție dacă nu sunt purtate corespunzător.

Măștile de față trebuie purtate în schimb de cei care au noul coronavirus și prezintă simptome pentru a-i proteja pe ceilalți de a fi infectați.

Celelalte persoane care au nevoie de măști sunt lucrători din domeniul sănătății și persoane care îngrijesc pe cineva infectat cu virusul.

Achiziționarea măștilor de față și a aparatelor respiratorii atunci când vă simțiți bine nu va face decât să înrăutățească lucrurile și determină deja criza globală pentru aceste materiale medicale, necesare mai ales în spitale.

Mit: Căldura, în orice formă a ei, poate ucide virusul

Realitate: Aparatele de uscare a mâinilor sau foehn-ul nu pot ucide virusul, conform OMS. De asemenea, organizația spune că lămpile UV nu ar trebui utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale corpului, deoarece radiațiile pot irita pielea.

Chiar președintele Donald Trump a sugerat că temperaturile ridicate de afară ucid virusul și că, din această cauză, focarul actual va fi disipat până în primăvară, însă experții în sănătate publică spun că nu există nicio cale de a ști cu siguranță acest lucru.

Ad placeholder

Mit: Virusul poate fi transmis prin poștă

Realitate: Nu ezitați să vă verificați cutia poștală clasică

Primirea unei scrisori sau a unui pachet din China nu prezintă riscul de a contracta virusul, conform OMS.

Cercetătorii încă studiază exact modul în care noul coronavirus infectează oamenii, dar, judecând după coronavirusurile anterioare, acesta nu rămâne în viață mult timp pe obiecte și suprafețe.

Mit: Copiii nu se pot infecta cu coronavirus

Realitate: Oricine, la orice vârstă poate să ia coronavirusul, deși persoanele în etate și cele cu condiții medicale preexistente par a fi mai vulnerabile la infecții grave.

În timp ce majoritatea cazurilor confirmate de virus au apărut la adulți, copiii au fost infectați și ei, conform Centrelor de control și prevenire a bolilor.

Mit: Oamenii infectați cu coronavirus vor muri

Realitate: rata mortalității pentru virus este de aproximativ 2%, iar oficialii spun că numărul este de așteptat să scadă.

Persoanele care se confruntă cu coronavirus au de obicei o afecțiune ușoară până la moderată a tractului respirator superior, similar cu o răceală comună. Printre simptome se numără rinoreea, tusea, dureri în gât, dureri de cap și febră care poate dura câteva zile. De cele mai multe ori, simptomele vor dispărea de la sine.

Într-adevăr, boala poate fi fatală, dar aceste cazuri sunt mai rare.

Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, vârstnici și persoane foarte tinere, există șanse ca virusul să provoace o afecțiune mai gravă precum pneumonia sau bronșita.

Ad placeholder

Totuși, având în vedere că mii de persoane au fost infectate și autoritățile încă se luptă să combată virusul, chiar și o rată a mortalității de 2% este îngrijorătoare.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte şi:

Cum iau case clanurile și politicienii la Brașov: „Chiar de Ziua Femeii, pe 8 martie, au pus un coșciug în fața casei mamei mele de 77 de ani, ca să o sperie. Ne-am mutat!”

Abordarea radicală a Chinei, eficientă în lupta cu coronavirus. De ce ar fi greu pentru alte țări să imite măsurile lăudate de OMS

43 de ani de la marele cutremur. Clădiri simbol din București s-au prăbușit total sau parțial. Ce se află azi în locul lor

„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit