Emmanuel Macron a desfășurat în perioada 5-7 aprilie un turneu de trei zile în China, în timpul căruia a avut repetate întrevederi cu omologul chinezi Xi Jinping.
Vizita vine într-o perioadă în care declanșarea războiului de către Rusia în Ucraina au apropiat Europa de SUA și au întărit alianța NATO, în timp ce refuzul Beijingului de a lua o poziție clară și controversele privind COVID au depărtat China de Occident.
În ultimii ani, liderii europeni au devenit mai sceptici cu privire la traiectoria Chinei, exprimându-și consternarea față de modul în care Beijingul a gestionat pandemia de coronavirus și dezacordul privind reprimarea protestelor din Hong Kong, represiunea musulmanilor uiguri din Xinjiang. Nici sancțiunile Chinei împotriva politicienilor europeni și amenințările militare împotriva Taiwanului nu au ajutat Beijingul în relația cu Europa.
Apoi, Xi Jinping și Vladimir Putin au salutat un parteneriat „fără limite” cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
În timp ce Occidentul a aplicat sancțiuni dure împotriva Moscovei, China a devenit ultima economie majoră încă interesată să mențină – și să extindă – legăturile comerciale cu Rusia. Acest lucru a șocat mulți oficiali occidentali și a provocat o dezbatere aprinsă în Europa asupra modului de pedepsire a Beijingului și cât de mult să se retragă din comerțul cu China.
Beijingul l-a văzut pe Macron ca partener natural pentru a ajuta la evitarea unei prăbușiri în relațiile UE-China, mai ales că Angela Merkel, favorita sa anterioară, nu mai este cancelar german.
Disponibilitatea lui Macron de a se angaja în discuții cu oricine – inclusiv contactele sale mult criticate cu Putin înainte de războiul său cu Ucraina – l-a făcut deosebit de atrăgător, deoarece Beijingul a căutat să creeze o breșă în strategiile europene și cele americane privind China.
„Sunt foarte bucuros că împărtășim multe puncte de vedere identice sau similare cu privire la problemele sino-franceze, sino-UE, internaționale și regionale”, i-a spus Xi lui Macron la un ceai, vineri, în metropola de sud Guangzhou, potrivit presei de stat chineze Xinhua.
Autonomia strategică, un principiu din politica externă a Franței, este favorita Chinei, care vede noțiunea ca o dovadă a distanțării Europei de SUA. La rândul său, Macron i-a spus lui Xi, cu o zi mai devreme, că Franța nu agreează „confruntările între blocuri” și crede că trebuie să decidă singură în multe privințe.
Obsesia lui Xi Jinping cu America a fost vizibilă când a mutat brusc discuția spre un subiect care era departe de prioritatea principală a Europei, în timpul întâlnirii trilaterale de joi cu Macron și von der Leyen.
„Răspândirea așa-numitei narațiuni «democrație versus autoritarism»”, le-a spus Xi invitaților săi europeni joi, „ar aduce doar diviziune și confruntare în lume”.
Cu o săptămână mai devreme, administrația Biden a organizat cel de-al doilea Summit pentru Democrație, în care Rusia și China au fost prezentate drept principalele amenințări.
Vizita de trei zile efectuată de Macron în China s-a încheiat cu o declarație comună, în care cei doi lideri de stat subliniază că vor „pace în Ucraina” și „se opun atacurilor armate asupra centralelor nucleare”.
Foto: EPA
Jumbo • 09.04.2023, 21:52
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
fany • 09.04.2023, 06:23
Ce-ai făcut, Bobiță ? Te-ai dus să-ți iei foaia de parcurs de la tovarășu' Xi ?