Potrivit unei declarații comune emise de guvernul lui Macron și cel al liderului chinez Xi Jinping, Teatrul Sudic al Armatei Populare de Eliberare a Chinei – responsabil în principal pentru Marea Chinei de Sud – va „aprofunda dialogul” cu comandamentul Asia-Pacific al forțelor franceze. Angajamentul vine pe fondul unei tensiuni sporite între forțele americane și chineze în Oceanul Pacific.
În ceea ce privește Ucraina, în declarația comună cele două țări afirmă: „Ambele părți susțin toate eforturile de restabilire a păcii în Ucraina pe baza dreptului internațional și a scopurilor și principiilor Cartei Națiunilor Unite”.
Declarația vorbește și despre siguranța instalațiilor nucleare din Ucraina. China și Franța „se opun atacurilor armate asupra centralelor nucleare și a altor instalații nucleare pașnice” și sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică în asigurarea „siguranței și securității centralei de la Zaporojie”, mai scrie în declarație.
Declaraţia comună nu menţionează însă Rusia şi nu condamnă explicit campania militară a acesteia contra Ucrainei. În schimb, Franța și China fac apel la „toate părțile implicate în conflict” să „respecte cu scrupulozitate dreptul umanitar internațional”.
Un oficial de la Palatul Elysée a minimalizat amploarea viitoarei cooperări dintre forțele armate chineze și cele franceze, afirmând că aceasta se va limita la promovarea „respectării dreptului marin”.
„Avem o marină care patrulează în regiune, în Oceanul Pacific și în Marea Chinei de Sud… Aceasta înseamnă trecerea navelor, care trebuie să respecte dreptul marin, să respecte frontierele, dar și libertatea de navigație. Asta vrem să spunem”, a precizat oficialul francez, care nu a fost autorizat să vorbească public.
Declaraţia comună mai menţionează, printre altele, că Franţa şi China vor coopera pentru soluţionarea dificultăţilor financiare prin care trec ţările în dezvoltare şi emergente, scrie Agerpres preluând AFP.
Într-o primă întrevedere bilaterală avută joi la Beijing, Emmanuel Macron i-a spus lui Xi Jinping că mizează pe el pentru „a readuce Rusia la raţiune” faţă de Ucraina.
La rândul său, liderul chinez a îndemnat la o atitudine „rezonabilă” menită să „evite înrăutăţirea situaţiei în Ucraina” şi a pledat pentru abordarea „preocupărilor legitime ale tuturor părţilor”, aluzie la opoziţia Rusiei faţă de extinderea NATO şi deplasarea infrastructurii militare a acestei alianţe către graniţele ruse.
În declaraţii de presă acordate după întrevederea de joi, ambii lideri au cerut reluarea negocierilor de pace între Rusia şi Ucraina.
Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Macron, preşedintele Xi Jinping s-a declarat dispus să poarte o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar o va face în momentul pe care-l va considera oportun.
Deşi China se declară oficial neutră în războiul declanşat de Rusia, preşedintele chinez nu a condamnat invazia rusă şi a efectuat luna trecută o vizită oficială la Moscova pentru consolidarea parteneriatului cu preşedintele rus Vladimir Putin.
În acest timp, statele occidentale care ajută militar Ucraina în războiul cu Rusia insistă pe lângă China să nu ofere la rândul ei un astfel de ajutor Moscovei, ajutor ce ar risca să încline în favoarea acesteia din urmă balanţa conflictului, cerere asupra căreia şi Emmanuel Macron a insistat în această vizită, la fel şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a participat joi la Beijing la un summit trilateral împreună cu cei doi preşedinţie.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Gandalf_the_Grey • 08.04.2023, 16:28
Dacă este altcineva penibil în politica externă (acu' nu vorbim decît de-aia, okay?) înafară de aurescia noastră, apoi ăia sunt franțujii. De pe la Napoleon încoace, ori chiar de mai la deal, au avut niște abordări în ce privește politica externă care te duc cu gândul ori la un spital de boli nervoase, ori la teroare - nu frică și lașitate, ori la incapacitatea cronică de a fi aici și acum. Iar vizitele lu' conașu Macro(u)n se încadrează la marele fix. Umilirea sa, a Franței, a UE și NATO, parc-ar fi plătit să facă astea. Năcazu-i că el crede că face bine și ajută cuiva...
CRH_RO • 08.04.2023, 00:13
*** Limbajul corporal spune multe, uita-ti va si voi in poza, *** abia si-a miscat mana. Au scris mai multe publicatii ca macaroana a umilit europa cu vizita asta.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor, rasism.
A.Nonim • 07.04.2023, 23:13
Sa faca niste manevre militare China la granita cu Rusia si sa vezi ce s-ar termina razboiul.