Mergi direct la conținut »
Moartea lui Călin Farcaș i-a încăierat pe senatori; Un moment de reculegere a fost transformat în dispută politică
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Moartea lui Călin Farcaș i-a încăierat pe senatori; Un moment de reculegere a fost transformat în dispută politică

Moartea lui Călin Farcaș i-a încăierat pe senatori; Un moment de reculegere a fost transformat în dispută politică

Moartea lui Călin Farcaș i-a încăierat pe senatori. Plenul Senatul a ţinut un moment de reculegere, marţi, în memoria tânărului de 29 de ani din Braşov, care a murit la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, la solicitarea grupului USR (Uniunea Salvați România).

De Valentina Postelnicu,

Fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog a intervenit şi a precizat că România are un protocol valabil cu Eurotransplant, el cerându-le colegilor  „să nu mai mintă în plenul Senatului”.

„Vă propun un moment de reculegere în memoria tânărului Călin Farcaş, în vârstă de 29 de ani, care s-a stins aseară pentru că nu a putut beneficia de un transplant de plămâni. Şi asta deoarece acest Guvern nu a reînnoit acordul cu Eurotransplant. Îi suntem datori acestui tânăr. Aşa că vă rog să păstrăm un moment de reculegere în memoria lui”, a afirmat senatorul USR Florina Presadă, într-o intervenție în plenul Senatului.

După momentul de reculegere, ea a continuat: „Ne-aţi convocat aici, în sesiune extraordinară, ca să trecem nişte legi pentru infractori, în timp ce aseară s-a stins din viaţă un tânăr de vârstă de 29 de ani şi pentru care Guvernul României nu a făcut nimic”.

Florin Bodog, fost ministru al Sănătăţii, a intervenit şi a precizat că România are un protocol valabil cu Eurotransplant şi şi-a rugat colegii „să nu mai mintă în plenul Senatului”.

Călin Farcaș ar fi putut fi operat în străinătate, dar statul român nu a prelungit acordul încheiat cu Eurotransplant. El reușise să strângă din donații suma de 200.000 de euro și aștepta actele pentru a fi operat în India, dar din păcate, a fost prea târziu. Birocrația și nepăsarea l-au ucis. Avocatul Poporului a pornit abia acum o anchetă.

Acesta aştepta de peste 2 ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. În ultimii doi ani a fost dependent de un aparat de oxigen şi ţintuit într-un scaun cu rotile. Alături de familie, prieteni şi zice de braşoveni a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în luna aprilie. A cerut accelerarea procedurilor de transplant din România.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu poate să explice de ce a murit Călin Farcaș. Oficialul susține că România are un acord valabil cu Eurotransplant dar marea problemă este că nu se găsesc organe. Sorina Pintea spune că Farcaș primise acceptul pentru transplant într-o țară UE și nu își explică de ce s-a ajuns în situația să fie prea târziu ca să fie salvat. „Da, din păcate, a fost prea târziu pentru el”, a spus ministrul Sănătății.


Citește și: Legea “sinecurilor”. Cum sunt administrate instituţiile statului, fără concurs, prin împuternicire


 

Close
Închide
  Close