Mergi direct la conținut »
Moscova solicită acces consular la familia Skripal, otrăvită anul trecut cu Noviciok. Care e răspunsul Londrei
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Moscova solicită acces consular la familia Skripal, otrăvită anul trecut cu Noviciok. Care e răspunsul Londrei

Moscova solicită acces consular la familia Skripal, otrăvită anul trecut cu Noviciok. Care e răspunsul Londrei

Rusia solicită acces consular la fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi la fiica sa Yulia, otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok, pe 4 martie 2018, în Salisbury, Maria Britanie, a declarat, luni, adjunctul ambasadorului rus la ONU Dimitri Polianski.

De Dragoș Tănase,

„Nu ştim în continuare cine a provocat această otrăvire, de ce şi cum. Unde sunt Skripal? Mai trăiesc? Nu avem absolut nicio informaţie. Dorim să avem acces la concetăţenii noştri. Ar trebui să avem acces consular, dacă sunt în viaţă”, a motivat diplomatul rus decizia Moscovei, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată acestui caz, referindu-se și la o posibilă „detenţie forţată” sau „răpire” a acestora.

Cazul a condus, atunci la expulzarea reciprocă de diplomaţi de către Londra şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Moscova pe de altă parte, precum şi la sancţiuni economice americane şi europene.

Acum, în replică la cele spuse de Polianski, Londra a dat asigurări că atât Serghei Skripal cât şi fiica sa Yulia sunt în viaţă şi nu se află în detenţie sau în custodia autorităţilor britanice.

„Ei sunt cetăţeni liberi care nu vor să vadă guvernul rus. Nu putem acorda permisiunea realizării unei vizite consulare atunci când persoana în cauză nu este reţinută şi refuză”, a precizat un oficial britanic, sub condiţia anonimatului, adăugând că cei doi au cerut respectarea vieţii private.

Autorităţile britanice au acuzat Moscova că se află în spatele otrăvirii fostului agent dublu, în contextul în care a fost emis un mandat european de arestare pe numele a doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Bocirov – posibil pseudonime – suspectaţi de comiterea atacului şi prezentaţi drept membri ai serviciului militar rus de informaţii GRU.

Serghei Skripal şi fiica sa au fost spitalizaţi în comă, după atac, recuperându-se ulterior, dar Londra refuză însă să ofere orice fel de detalii despre situaţia lor actuală.

„Sunt o mulţime de mistere în acest caz, dar nu a fost adusă nicio dovadă definitivă sprijinul acuzaţiilor. Nu avem nimic de-a face cu această poveste”, a declarat adjunctul ambasadorului rus, care, astfel, a negat din nou orice responsabilitate a Moscovei în acest caz.

Polianski a precizat că „este dreptul lor”, dacă Serghei Skripal şi fiica lui nu vor să vorbească cu consulul rus din Marea Britanie, dar a cerut să comunice acest lucru într-o întâlnire fizică directă, nu prin înregistrări video sau documente”, a insistat el.


Citește și… Andreea Bălan a suferit un stop cardio-respirator în timpul nașterii! Fetița ei este sănătoasă


 

Close
Închide
  Close