MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 13:32

Motivarea CCR privind modificarea Legilor Justiției. „Legea prevede expres că hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii ce au participat la soluţionarea cauzei”

Distribuie

Motivarea CCR privind modificarea Legilor Justiției. Curtea Constituțională a decis că legea prevede expres că hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei.

Aceasta este motivarea deciziei prin care CCR a admis, marți, obiecțiile de neconstituţionalitate cu privire la patru modificări aduse Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

„Curtea Constituţională reţine că redactarea hotărârii judecătoreşti, actul final şi de dispoziţie al instanţei prin care se soluţionează cu autoritate de lucru judecat litigiul dintre părţi, este rezultatul activităţii de deliberare, desfăşurată în secret, la care participă doar judecătorii care au calitatea de membri ai completului în faţa căruia a avut loc dezbaterea. Doar aceştia se pot pronunţa asupra chestiunilor de fapt şi de drept deduse judecăţii, soluţionându-le. Prin urmare, legea prevede expres că hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei”, se precizează în motivarea deciziei CCR.

Curtea Constituțională a menționat că redactarea unei hotărâri judecătorești este legată de motivarea ei, care este o obligație a judecătorului cauzei ce decurge din prevederile Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

„Toate aceste aspecte constituie garanţii ale dreptului părţilor la un proces echitabil, judecat de o instanţă independentă şi imparţială, care se supune numai legii. Or, în situaţia în care nu judecătorul care a participat la dezbateri şi la deliberări este acela care redactează/motivează hotărârea judecătorească, garanţiile pe care Constituţia şi legea le consacră pentru protejarea dreptului la un proces echitabil, pentru asigurarea unei justiţii imparţiale, înfăptuite în numele legii, rămân instrumente declarative, lipsite de efectivitate, inutile', conform motivării CCR.

Potrivit Curții Constituționale, motivarea hotărârii judecătoreşti este un act ce revine judecătorului cauzei, constituie expresia independenţei sale şi nu poate fi transferată către o terţă persoană. În condiţiile în care hotărârea judecătorească ar fi redactată de o altă persoană decât judecătorul cauzei, justiţiabilul ar fi lipsit de garanţiile că se supune actului de justiţie având încrederea că nu este un act arbitrar.

CCR a constatat că dispozițiile criticate cu privire la încadrarea unor foști judecători, care și-au încetat activitatea din motive neimputabile, pentru redactarea proiectelor de hotărâri judecătorești, sunt neconstituţionale.

Plenul CCR a adoptat, pe 23 noiembrie, cu unanimitate de voturi obiecțiile de neconstituţionalitate ce vizează patru articole din legea de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, în timp ce pentru respingerea obiecţiilor referitoare la alte dispoziţii ale actului normativ s-a înregistrat majoritate de voturi, conform Agerpres.ro.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 29 de senatori aparţinând grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, constituită în Secţii Unite, şi a constatat că dispoziţiile art.I pct.2, 4, 29 şi 61 din Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituţionale. Cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de aceiaşi autori şi a constatat că celelalte dispoziţii ale Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituţionale în raport de criticile formulate”, precizează CCR.


Citește și Tudorel Toader se întoarce în țară în urma scandalului care vizează DNA


 

Loading...
Comentarii