Mergi direct la conținut »
De ce a fost condamnată pe viață criminala de la metrou. Motivarea judecătorilor: „Reintegrarea socială și reeducarea sunt practic nule”
Ştiri Libertatea > Ştiri > De ce a fost condamnată pe viață criminala de la metrou. Motivarea judecătorilor: „Reintegrarea socială și reeducarea sunt practic nule”

De ce a fost condamnată pe viață criminala de la metrou. Motivarea judecătorilor: „Reintegrarea socială și reeducarea sunt practic nule”

Magistratul de la Tribunalul București, care a condamnat-o la închisoare pe viață pe Magdalena Șerban, femeia care a ucis o tânără după ce a împins-o pe șinele de metrou în stația Dristor, și-a motivat sentința.

Astfel, decizia sa este nu numai justificată, „dar și necesară pentru protecția membrilor comunității, întrucât fapta comisă de această este de o gravitate extremă”. Anterior, femeia mai încercase să omoare o tânără, în același mod, dar aceasta s-a ferit la timp.

„Raportat la circumstanțele reale ale săvârșirii faptelor și personale ale inculpatei, enumerate și analizate pe larg anterior, instanță consideră că doar prin aplicarea unor pedepse orientate spre maximul prevăzut de normele de incriminare, respectiv a detențiunii pe viață, se răspunde nevoii de reacție socială, corespunzător funcțiilor preventivă, represivă și educativă ale pedepselor”, arată Tribunalul București.

„Gravitate extrem de ridicată”

Față de duritatea sancțiunii detențiunii pe viață, instanță a făcut mai multe precizări referitoare la proportionalitatea acestei pedepse.

„Tribunalul apreciază că detențiunea pe viață este reglementată ca pedeapsă principală pentru infracțiunile de o gravitate extrem de ridicată și poate fi prevăzută ca infracțiune unică sau alternativ cu pedeapsa închisorii. Atunci când pedeapsa detențiunii pe viață este prevăzută alternativ cu pedeapsa închisorii, criteriile prevăzute de art. 74 C.pen. vor fi avute în vedere și pentru alegerea pedepsei principale”, explică magistratul, citat de ziare.com.

„Nu a regretat faptele”

În ceea ce privește infracțiunea de omor calificat, imputată Magdalenei Sreban, instanța a apreciat că unică pedeapsă care corespunde funcțiilor preventivă și punitivă ale acesteia este detențiunea pe viață, „care este nu numai justificată, dar și necesară pentru protecția membrilor comunității, întrucât faptă comisă de această este de o gravitate extremă.”

„În cazul inculpatei Șerban Magdalena, care cu discernământ comite o faptă abominabilă, după ce în aceeași zi, în aceleași circumstanțe, împotriva unui subiect pasiv asemănător a mai săvârșit o altă faptă de același gen, în formă tentată, fără a regreta cele comise, șansele de a se obține reintegrarea socială și reeducarea sunt practic nule, fiind un pericol pentru semenii săi. Necesitatea aplicării unei astfel de pedepse rezultă și din impactul social pe care faptele săvârșite de inculpată l-au avut la nivelul comunității, impact de care inculpatA a fost pe deplin conștientă”, mai motivează Tribunalul București.

Judecătorii arată că exemplaritatea pedepsei produce efecte asupra conduitei Magdalenei Șerban și va contribui la reeducarea ei, „iar fermitatea cu care o pedeapsă este aplicată, stabilirea unei pedepse juste și proporționale contribuie la realizarea finalității acesteia.”

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

Magdalena Șerban a fost trimisă în judecată, în data de 14 mai 2018, de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, fiind acuzată de tentativă de omor și omor calificat, fapte pentru care a fost găsită vinovată, în octombrie 2018. De asemenea, ea trebuie să urmeze tratament medical. Decizia instanței nu este definitivă și inculpata a contestat-o la Curtea de Apel București.

Vezi, în exclusivitate, raportul care i-a adus condamnarea la închisoare pe viață: Magdalena Șerban a avut discernământ și a premeditat atacurile de la metrou.


 

Close
Închide
  Close