Un Nicușor Dan „oarecum șifonat”, după victoria din alegerile prezidențiale

Potrivit New York Times, alegerile din România au fost marcate de controverse și suspiciuni de influență străină. 

„Când m-am așezat de vorbă cu Dan la trei zile după vot, viitorul președinte al României, oarecum șifonat, părea încă să-și digere victoria”, scrie jurnalistul New York Times.

Nicuşor Dan a câştigat alegerile prezidenţiale cu 53,6% din voturi, obţinând 6.168.642 de voturi, faţă de 5.339.053 de voturi pentru George Simion (46,4%).

Nicușor Dan a comentat asupra eforturilor mișcării MAGA de a influența rezultatul, dar a subliniat că impactul acestora a fost limitat: „Deși lista susținătorilor lui Simion fusese extinsă, mulți dintre patronii săi – figuri precum Flynn, Bannon și Trump jr – aveau o recunoaștere limitată a numelui în rândul românilor, dacă le erau măcar cunoscuți”.

Ulterior, după victorie, Nicușor Dan a fost sunat de Donald Trump, care l-a felicitat pentru rezultate.

„Dumnezeu să binecuvânteze prietenia durabilă dintre România și SUA”, a scris Nicușor Dan, pe X.

Cauzele ascensiunii populismului în România

Nicușor Dan a oferit o analiză a factorilor care au condus la creșterea popularității mișcărilor populiste în România. Asta după ce în primul tur de scrutin, George Simion, liderul AUR și susținător al mișcării MAGA, a obținut cele mai multe voturi.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Președintele a susținut că frustrarea alegătorilor a fost alimentată și de „guverne corupte succesive care i-au lăsat „pe oameni să simtă că votul lor nu însemna nimic”.

„Și era logic ca alegătorii să încerce să se răzbune, iar asta s-a întâmplat în noiembrie anul trecut”, a spus Nicușor Dan.

Președintele ales a subliniat că nemulțumirea populară era deja prezentă, iar Călin Georgescu, un politician populist, a fost doar un simptom al acestei situații.

Alegătorii „simțeau că și-au atins limita”, a spus el. 

„Ar avea încredere în oricine și în orice argument împotriva oamenilor pe care îi considerau responsabili”, a adăugat președintele României.

Un aspect important discutat în interviu a fost decizia autorităților de a anula alegerile anterioare.

Nicușor Dan a comentat: „Anularea alegerilor a fost un semn al slăbiciunii autorităților române”.

 El a adăugat că, deși decizia a fost corectă, autoritățile nu au reușit să explice suficient motivele acestei acțiuni.

Două familii din România și-au retras copiii din învățământul de stat și i-au înscris la o școală creștină din SUA în sistem homeschooling. Părinții, trimiși în judecată
Recomandări
Două familii din România și-au retras copiii din învățământul de stat și i-au înscris la o școală creștină din SUA în sistem homeschooling. Părinții, trimiși în judecată

Influența străină și viitorul democrației

Interviul NY Times a abordat și tema influenței străine în procesul electoral românesc. 

Nicușor Dan a sugerat că eforturile Rusiei ar putea avea ca scop nu doar influențarea rezultatului, ci și subminarea încrederii în sistemul democratic. 

El a subliniat importanța restabilirii încrederii cetățenilor în instituțiile statului: „Dacă oamenii vor începe să aibă încredere în autorități, nu vor trece la alternativa populistă”.

În încheierea interviului, Nicușor Dan a recunoscut că procesul de recâștigare a încrederii populației va fi de lungă durată.

„Va dura ani de zile pentru a convinge oamenii că autoritățile statului lucrează pentru ei”, a spus președintele României.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.