Mergi direct la conținut »
Un nor de praf saharian se îndreaptă către România. ANM: Concentrația de particule va fi redusă
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Un nor de praf saharian se îndreaptă către România. ANM: Concentrația de particule va fi redusă

Un nor de praf saharian se îndreaptă către România. ANM: Concentrația de particule va fi redusă

Un nor de praf saharian se întinde deasupra Europei, iar mâine va ajunge şi în România, în special în vest şi în centru. Norul provine din Algeria şi a cuprins deja zone importante din Spania, Elveția, sudul Italiei, Malta și insulele din vestul Mediteranei.

De Dragoș Tănase,

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat, astăzi, că norul de praf saharian va ajunge în România, în următoarele 24 de ore, sub formă de ploi, care vor determina depunerea prafului saharian în regiunile vestice, nord-vestice şi la munte.

Astfel, în perioada 23 – 28 aprilie, circulația aerului, preponderent din sector sudic, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, înspre sudul, centrul și estul Europei.

În această perioadă, va ploua temporar în regiunile de la sud și vest de țara noastră, iar ploile vor determina depunerea prafului, astfel încât concentrația particulelor de praf care urmează a ajunge deasupra României va fi redusă.

Depunerile din țara noastră vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, cel mai probabil în cursul zilei de 23 aprilie și în noaptea de 23/24 aprilie în regiunile vestice, nord-vestice și la munte, iar spre finalul săptămânii mai ales în jumătatea de vest a țării, potrivit ANM.

Ieri, vântul a împins praful spre nordul Italiei și sudul Franței și se așteaptă ca acesta să ajungă până în Irlanda, potrivit Severe Weather. Fenomenul ar putea dispărea abia sămbătă.

Până atunci, însă, e bină să cunoaștem efectele acestui ciclon. Astfel, în următoarele zile, cerul va fi mai întunecat ca de obicei, iar un praf gălbui se va depune pe suprafețele exterioare, inclusiv pe mașini. De asemenea, calitatea aerului va scădea până când norul va trece de țara noastră.

În urmă cu exact un an, meteorologii anunțau că zilele viitoare putem vedea ninsoare portocalie în România, deasupra căreia va ajunge un nor de nisip din Sahara.

Vezi prognoza meteo în perioada 22 aprilie – 5 mai și află cCum va fi vremea de Paște și pe 1 Mai!

FOTO – Monitorul de Cluj


Citește și… Schimbările climatice afectează persoanele în vârstă și deja bolnave. Concluziile îngrijorătoare ale unui raport oficial despre 157 de milioane de persoane vulnerabile


 
 
Close
Close
Închide