Mergi direct la conținut »
Schimbările climatice afectează persoanele în vârstă și deja bolnave. Concluziile îngrijorătoare ale unui raport oficial despre 157 de milioane de persoane vulnerabile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Schimbările climatice afectează persoanele în vârstă și deja bolnave. Concluziile îngrijorătoare ale unui raport oficial despre 157 de milioane de persoane vulnerabile

Schimbările climatice afectează persoanele în vârstă și deja bolnave. Concluziile îngrijorătoare ale unui raport oficial despre 157 de milioane de persoane vulnerabile

Schimbările climatice afectează în special persoanele în vârstă care locuiesc în orașele din Europa. Valurile de căldură ori de frig au generat probleme de sănătate serioase categoriilor defavorizate de persoane, sau care sufereau deja de alte boli, sunt concluziile unui studiu făcut public cu ocazia Conferinţe mondiale pentru climă (COP24). Mai mult problemele de mediu au dus chiar și la scăderea productivității și a orelor lucrate, arată același raport.

De Mihai Niculescu,

Europa este mai vulnerabilă decât Africa şi Asia de Sud-Est, întrucât deţine un număr mai mare de persoane în vârstă care trăiesc în oraşe, unde efectele valurilor de căldură pot fi deosebit de devastatoare, potrivit acestui raport publicat în revista medicală The Lancet şi semnat de experţi internaţionali, precizează AFP.

Acest raport anual, intitulat „Numărătoare inversă pentru sănătate şi modificări climatice”, măsoară 41 de indicatori-cheie ce vizează aceste două aspecte.

„În 2017, peste 157 de milioane de persoane vulnerabile cu vârste de peste 65 de ani au fost expuse pe plan mondial la valuri de căldură, cu 18 milioane mai mult decât în 2016”, se arată în raport, potrivit Agerpres.

„Ca o consecinţă a creşterii temperaturilor, provocată de schimbările climatice, populaţiile vulnerabile sunt expuse la insolaţii, fapt care sporeşte riscul de a dezvolta maladii cardiovasculare şi renale”, estimează autorii raportului.

Cei vizați sunt „persoane de peste 65 de ani, locuitorii din oraşe şi pacienţii deja diagnosticaţi cu maladii cardiovasculare, diabet şi maladii respiratorii cronice”.

Fenomenul ameninţă nu doar sănătatea populației, ci şi economiile naţionale.

„În 2017, 153 de miliarde de ore de muncă au fost pierdute din cauza expunerii la valuri de căldură, cu 62 de miliarde mai mult decât în anul 2000″, în special în India, în Asia de Sud-Est, în Africa subsahariană şi în America de Sud”, indică raportul.

Sursa foto: pixabay.com


Citește și: Şedinţă solemnă la Parlament, dedicată Centenarului. Klaus Iohannis: „Mergem în direcția corectă?”; Viorica Dăncilă: „Lansez un mesaj de pace către președintele României”


 

Close
Închide
  Close