Problema era investigată de un deceniu
Oamenii de știință de la Imperial College London au petrecut zece ani cercetând modul în care bacteriile dobândesc ADN și devin mai rezistente la antibiotice. Apoi, într-un test cu sistemul de inteligență artificială dezvoltat de Google, aceeași problemă a fost rezolvată în doar 48 de ore.
Sistemul face parte din dezvoltările AI ale companiei și este conceput pentru a genera ipoteze științifice în mod autonom.
Deși nu poate efectua experimente, capacitatea sa de a procesa date și de a propune teorii în câteva zile ar putea transforma modul în care sunt desfășurate cercetările biomedicale.
Testul de la Imperial College
Profesorul José Penadés și echipa sa de la Imperial College London studiau de ani buni modul în care anumite bacterii pot acumula ADN de la alți microbi și pot deveni mai rezistente la antibiotice, a explicat într-un articol publicația britanică The Telegraph.
După ani de muncă, cercetătorii au reușit să demonstreze experimental modul în care bacteriile pot face schimb de material genetic prin capside, structuri virale care transportă ADN. Descoperirile lor au fost trimise pentru publicare în revista științifică Cell.
După finalizarea studiului, echipa de la Imperial College a decis să testeze noua IA a Google pentru a-i evalua capacitățile. Au introdus doar câteva propoziții care descriau problema și au așteptat răspunsul.
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
În doar două zile, AI a generat propria ipoteză despre fenomen
Spre surprinderea cercetătorilor, aceasta era exact aceeași pe care ei o demonstraseră experimental după un deceniu de muncă.
„A fost prima ipoteză generată. Vă puteți imagina cât de șocant a fost pentru noi”, a declarat profesorul Penadés pentru The Telegraph.
Deși AI-ul a dovedit o viteză și o precizie impresionantă, cercetătorii subliniază că experimentele sunt încă necesare pentru a valida orice ipoteză. Totuși, utilizarea sa ar putea reduce semnificativ numărul de experimente eșuate.
„Sistemul oferă un răspuns care trebuie validat experimental. Dar 90% dintre experimentele noastre în laborator eșuează. Imaginați-vă dacă am avea un colaborator AI care să ne ghideze pentru a reduce aceste eșecuri”, explică dr. da Costa.
În ce țară a fost introdus pentru prima dată dreptul de vot pentru femei?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Care este cea mai mare democrație din lume după numărul de alegători?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
În ce țară europeană o dictatură de zeci de ani s-a prăbușit într-o singură zi, după ce tinerii soldați au ales să-și pună flori în arme, în loc de gloanțe?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Există țări unde votul este obligatoriu și se aplică sancțiuni pentru absenteism?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Exista o formă de „alegeri locale” în Evul Mediu european?
Login ACUM în contul tău Libertatea pentru a vedea răspunsul sau creează GRATUIT un cont nou!
LOGIN / CREEAZĂ CONT
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Adevarul.ro
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Observatornews.ro
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
HOROSCOP
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor