MENIU CAUTĂ
, de Andreea Radu

Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 174. Ultima victimă este o femeie din Cluj

Distribuie

O femeie în vârstă de 85 de ani, din judeţul Cluj, a murit vineri din cauza gripei, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Numărul deceselor a ajuns la 174.

Femeie confirmată cu virus gripal tip A, nesubtipat, având condiţii medicale preexistente, a murit vineri din cauza gripei. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional pentru Sănătate Publică (INSP), clujeanca nu era vaccinată antigripal.

Miercuri, 13 martie, CNSCBT a anunțat că încă o persoană a murit din cauza gripei, un bărbat de 66 de ani din județul Dâmboviţa.

Pe 8 martie, au murit doi bărbaţi, unul în vârstă de 45 de ani, din judeţul Hunedoara, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09,  şi celălalt de 57 de ani, din judeţul Cluj, confirmat cu același virus gripal. Cei doi nu erau cunoscuți cu alte afecţiuni preexistente şi nu erau vaccinați antigripal.

Pe 9 martie, a murit o femeie în vârstă de 51 de ani, tot din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip A, care suferea şi de alte boli, dar nu era vaccinată antigripal.

Cum se manifestă gripa

Deși la prima vedere simptomele sunt similare, între răceală și gripă există diferențe, după cum a explicat Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

„Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, explică medicul.

În ceea ce privește răceala, aceasta debutează la trei zile de la infectare, persoanele afectate simţind iniţial o senzaţie neplăcută la nivelul cavităţii nazale sau faringelui. Ulterior apar simptome precum strănut, rinoree (nasul care curge) şi stare generală de disconfort, potrivit csid.ro.

Persoanelor care prezintă simptome de gripă li se recomandă să meargă imediat la medicul de familie, pentru confirmarea diagnosticului și pentru a primi tratamentul potrivit.

Alte recomandări ale specialiștilor:

  • izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei şi strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părţii interne a articulaţiei cotului);
  • igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului, purtarea echipamentului de protecţie adecvat (măşti, mănuşi, halate) de către vizitatori şi personalul medical;
  • continuarea vaccinării antigripale

Iată care sunt recomandările pediatrilor pentru părinți, în vreme de epidemie de gripă. Ce facem și mai ales ce NU facem în cazul unui copil suspectat că a luat virusul gripal!


OPINIE/ Mirela Neag, despre cât de voluntari sunt medicii voluntari din spitalele publice din România și cui fac ei bine


 

Citește mai multe despre gripa pe Libertatea.

Comentarii