Mergi direct la conținut »
O rachetă SpaceX a plasat un satelit privat pe orbită. Ce urmează să facă pe viitor
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > O rachetă SpaceX a plasat un satelit privat pe orbită. Ce urmează să facă pe viitor

O rachetă SpaceX a plasat un satelit privat pe orbită. Ce urmează să facă pe viitor

O rachetă SpaceX, considerată cea mai puternică din lume, a efectuat prima cursă comercială, de plasare a unor sateliți pentru o firmă privată. În noaptea de joi spre vineri, racheta construită de compania deținută de miliardarul Elon Musk a plasat pe orbită un satelit de telecomunicații. Acesta va fi folosit de compania de telecomunicații Arabsat.

De Mihai Niculescu,

Racheta Falcon Heavy, a fost lansată cu succes pentru prima cursă comercială, în noaptea de joi spre vineri, de la Centrul spaţial Kennedy din Florida, SUA.

Falcon Heavy a fost programată să ducă în spaţiu un satelit de comunicaţii pentru compania de telecomunicaţii Arabsat, cu sediul în Arabia Saudită, folosit pentru servicii de internet şi televiziune în Africa, Europa şi Orientul Mijlociu potrivit Reuters și Mediafax.

La trei minute de la lansare, care a avut loc la 22.35 GMT, două dintre propulsoarele rachetei s-au separat de corpul principal şi au aterizat sincronizat la Centrul spaţial Cape Canaveral din Florida. Propulsorul din mijloc al rachetei a dus încărcătura în spaţiu şi s-a întors, zece minute mai târziu, plasându-se pe o platformă a companiei SpaceX aflată la circa 645 de kilometri în largul coastelor Floridei.

Misiunea a fost o reușită totală, întrucât în 2018, când a avut loc misiunea de testare a rachetei, la 225 de milioane de de kilometri de Pământ, propulsorul din mijloc a eşuat în a se plasa pe platformă şi s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic. Atunci automobilul Tesla al lui Elon Musk a fost amplasat pe orbita lui Marte.

„Vulturii au aterizat”, a scris Musk pe Twitter, după reușita misiunii.

Racheta Falcon Heavy va fi utilizată în vara acestui an pentru transportarea în spaţiu a unor sateliţi militari şi ştiinţifici ai Forţelor Aeriene din SUA.

Sursa foto: Pixabay


Citește și: Pentru cine lucrează Guvernul: pentru OMV Petrom sau pentru oameni?! Clanul Popescu din Târgoviște: soția cere din partea OMV Petrom, soțul aprobă din partea ANRM


 

Close
Închide
  Close