• Cătălina Popescu este șefa Serviciului de Inginerie de Zăcământ la OMV Petrom Târgoviște.
  • Ea întocmește documentația necesară exploatării petrolului din zona Târgoviște și o trimite la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), cea care “reprezintă interesele statului în domeniul resurselor de petrol”.
  • Cererea OMV Petrom alcătuită și semnată de Cătălina Popescu ajunge pe masa ANRM la Gheorghiță Popescu.
  • Gheorghiță Popescu este inspector superior al biroului local Târgoviște al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, care se ocupă de sud-estul României, de județele Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Argeș, Giurgiu și Călărași.
  • Soțul aprobă cererea de exploatare trimisă de soția sa.
  • În plus, ANRM Târgoviște are sediul în clădirea OMV și plătește chirie firmei pe care o reglementează și controlează.


Daniel Stanciu, un tânăr reporter de 23 de ani pasionat de teren, venit de la Digi24, semnează primul său articol în Libertatea după ce a descoperit un conflict de interese care se vede de pe Lună, dar nu de la Secretariatul General al Guvernului unde este direct subordonată ANRM, Agenția care ar trebui să protejeze interesele cetățeanului care deține petrolul românesc, dar protejează, de fapt, interesele OMV Petrom.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale are, printre altele, rolul de a gestiona resursele de petrol și de a se asigura că cine exploatează ajunge să și plătească pentru fiecare litru extras.

Petrolul este o resursă strategică, precum aurul sau apa potabilă, lucru care cere protejarea acestei resurse finite de la supraexploatare.

ANRM se află sub coordonarea prim-ministrului și sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Gheorghiță Popescu lucrează de peste 15 ani în cadrul biroului local ANRM Târgoviște, pe postul de inspector superior, fiind unul dintre cei doi angajați locali ai biroului.

Soția lui Popescu, Cătălina, lucrează tot de peste 15 ani în domeniul petrolului, dar la OMV Petrom Târgoviște, ca șefa Serviciului de Inginerie de Zăcământ.

Soția întocmește planul de exploatare a petrolului, soțul avizează și apoi e în comisia de aprobare

Angajată a colosului OMV, Cătălina Popescu elaborează toate documentele necesare pentru derularea oricărui proces de exploatare pe câmpurile pe care compania le exploatează în sud-estul României.

Pe baza hârtiilor întocmite de ea, OMV Petrom depune anual la ANRM Târgoviște cererile pentru a obține dreptul de exploatare a țițeiului.

Din acest moment, soțul angajat la stat intervine în două puncte decisive.

1. Soțul Cătălinei Popescu, Gheorghiță Popescu, împreună cu celălalt angajat ANRM, examinează solicitările OMV Petrom și, dacă consideră că totul este în regulă, trimite solicitările mai departe spre aprobare către Direcția Generală de Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/ Rezerve Petrol (D.G.G.E.C.R./R.P.)

2. Gheorghiță Popescu este și membru în comisia finală de aprobare, cu drept de vot și de apel.

Gheorghiță Popescu: „Șefii mei știu”

Rugat de Libertatea să comenteze poziția lui de reprezentant al statului, în condițiile în care își controlează propria soție, Gheorghiță Popescu spune că șefii „știu foarte bine acest lucru și se cunosc toate aceste informații”. Conform lui, publicul nu are de ce să fie îngrijorat, pentru că nu e niciun conflict de interese.

Da, domne, tre să îmi fac serviciul. Dacă șefii mei consideră că îmi fac datoria cum trebuie, de-aia mă numesc
Gheorghiță Popescu, inspector superior ANRM

Tot în atribuțiile lui Gheorghiță Popescu intră și inspecțiile făcute la fața locului pentru a verifica dacă normele de mediu și termenii acordului de exploatare sunt respectați. În cazul constatării vreunei nereguli de orice fel, ANRM Târgoviște poate emite amenzi.

Pentru cine lucrează Guvernul Dăncilă: pentru OMV Petrom sau pentru oameni?! Clanul Popescu din Târgoviște: soția cere din partea OMV Petrom, soțul aprobă din partea ANRM

OMV Petrom este principalul exploatator de țiței din sud-estul României

Două câmpuri petroliere din Dâmbovița, cedate de Petrom unei alte firme cu acordul ANRM

În 2017, senatorul PSD Bacău Miron Smarandache l-a interpelat pe ministrul energiei în privința vânzării unor zăcăminte petroliere de către OMV Petrom.

Parlamentarul social-democrat a spus că OMV Petrom a ajuns recent la un acord cu Mazarine Energy, o companie petrolieră cu sediul în Olanda şi active în Tunisia, pentru transferul a 19 zăcăminte petroliere onshore din România.

Printre aceste zăcăminte, două erau din Dâmbovița: Glodeni și Valea Reșca. Plus Ileana-Arțari din Călărași și Pasărea din Ilfov.

OMV Petrom rămâne principalul exploatator din sud-estul României, extrăgând țiței în județele Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Argeș, Giurgiu și Călărași. Toate aceste județe sunt sub umbrela ANRM Târgoviște.

OMV avea dreptul să concesioneze mai departe ceea ce luase de la statul român, dar putea face asta numai „condiţionat de aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale”, după cum a răspuns ministrul Toma-Florin Petcu interpelării senatorului Smarandache.

Atunci nu se știa că soția cerea și soțul aproba.

Controlorul, găzduit de cel controlat

„Povestea de dragoste” dintre firma care exploatează și cei care ar trebui să îi controleze nu se încheie aici.

De mai mult de 10 ani, biroul local ANRM este găzduit într-o clădire OMV Petrom Târgoviște, situată chiar în curtea companiei.

Libertatea a solicitat puncte de vedere oficiale de la toate părțile implicate, referitoare atât la relația comercială între instituția care ar trebui să inspecteze și cel vizat de inspecții, cât și legat de situația celor doi soți.

Ce spune OMV Petrom

Reprezentanții companiei ne-au răspuns inițial că abia în momentul semnalării ziarului Libertatea au aflat de această situație și că vor fi “examinate cu toată atenția” aceste aspecte.

Apoi au revenit cu un răspuns la întrebarea dacă OMV Petrom vede vreo problemă în a avea persoana responsabilă cu întocmirea planurilor de exploatare petrolieră, Cătălina Popescu, într-o relație de tipul soț-soție cu angajatul la stat însărcinat să îi inspecteze, Gheorghiță Popescu:

“Toată relația dintre companie și ANRM se desfășoară printr-un singur departament, Departamentul Relația cu ANRM, care se află în sediul central din București al companiei”, iar din acest departament, “care funcționează în baza reglementărilor legislative”, nu face parte și Cătălina Popescu.

Legat de relația comercială dintre companie și ANRM, OMV Petrom spune că, din moment ce există un contract de închiriere între cele două entități, “această relație comercială nu este de natură a crea un conflict de interese”.

Directorul OMV Petrom Târgoviște a refuzat să vorbească cu jurnaliștii.

Până la data publicării acestui articol, Agenția Națională pentru Resurse Minerale nu a venit cu un răspuns.


Citește și: 

Tezaurul lui Vâlcov, trădat de un pașaport expirat! Cum arată banii pe care procurorii i-au găsit „creierului Guvernului Dăncilă”, când a fost condamnat la 8 ani de închisoare 

Contabilitatea mafiei: cum își trăgea Vlad Cosma din „Sfânta treime” a profitului companiilor care primeau lucrări de la Consiliul Județean condus de tatăl său!

Au inventat kilometrul de 800 de metri la asfaltări, ca să poată să dea șpagă pentru PSD și pentru familia Cosma! Ce declarații își retrag infractorii condamnați pentru corupție și martorii în fața secției de procurori conduse de Adina Florea