De Ana Hațeg,

Noul raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice din cadrul ONU arată că lucrurile sunt mai mula grave decât se credea și chiar și respectarea acordului pentru climă de la Paris nu va ajuta fi suficientă pentru a opri încălzirea globală.

Raportul, întocmit de peste 100 de autori din 36 de țări, se concentrează pe starea oceanelor lumii și a criosferei sale – părțile înghețate ale planetei. Descoperirile revizuiesc proiecțiile pentru creșterea nivelului mării. Potrivit noilor calcule, în cazul în care temperatura globală crește cu mai mult de 3 grade Celsius, nivelul mărilor în 2100 va ajunge să fie în medie cu 1 metru peste cel actual.

Temperatura medie a planetei a crescut deja cu 1 grad Celsius, iar nivelul mării a crescut la nivel mondial cu aproximativ 15 centimetri. Dar creșterea se accelerează, se arată în raport.

Autorii sugerează că până la sfârșitul secolului, creșterea nivelului mărilor va afecta 680 de milioane de oameni care trăiesc în zone de coastă joase și 65 de milioane de cetățeni care trăiesc în statele insulare.

Cauza principală a acestei creșteri a nivelului mării, au concluzionat autorii, este topirea straturilor de gheață din Antarctica și Groenlanda.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

„Ceea ce trebuie să reținem din acest raport este numărul extrem de mare de oameni care vor fi afectați de creșterea nivelului mării în acest secol”, a declarat pentru Business Insider Margaret Williams, directorul general al Programului Arctic pentru Fondul Sălbatic Mondial. „Încălzirea oceanelor și a criosferei prezintă o dublă problemă”, a continuat aceasta.

Raportul arată că, chiar dacă țările din întreaga lume își ating obiectivul stabilit acordul climatic de la Paris și reușesc să împiedice creșterea temperaturii globale cu 2 grade Celsius, nivelul mării tot ar putea crește cu până la 0,5 metri până la sfârșitul secolului.

De exemplu, gheața Groenlandei se topește de șase ori mai repede acum decât în urmă cu patru decenii. Foaia de gheață scade cu aproximativ 286 miliarde de tone de gheață pe an în timp ce în urmă cu două decenii media anuală era de doar 50 de miliarde.

Doar această topire a contribuit la creșterea nivelului mării cu 1,2 centimetri din 1972. În mod alarmant, jumătate din această creștere a avut loc în ultimii opt ani.

Între timp, în Antarctica, întreaga placă de gheață se topește de aproape șase ori mai repede decât o făcea acum 40 de ani. În anii ‘80, Antarctica pierdea 40 de miliarde de tone de gheață anual, în ultimii zece ani, media a fost de 252 de miliarde de tone pe an.

Citeşte şi:

Crima din Dâmbovița | Libertatea a vorbit cu o jurnalistă din Olanda care a mers pe urmele lui Johannes Visscher: ”Cunoscuţii îl considerau foarte inteligent. Vecinul lui îl descrie ca fiind prietenos”

Un licăr de speranță într-un spital din Constanța măcinat de corupție, mizerie și infecții. O secție pentru nou-născuți a fost construită de la zero de două ONG-uri și mii de donatori

Le-au spus vecinilor că fata a plecat și, de fapt, o omorâseră. Cazuri de crime din România în care cadavrele victimelor au fost arse. Cum au fost dovediţi autorii şi ce pedepse au primit

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine