MENIU CAUTĂ

Operele de artă din interiorul Notre Dame au fost evacuate după incendiu. Care sunt cele mai valoroase obiecte din catedrală

Distribuie

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunțat că operele de artă din interiorul catedralei Notre Dame au fost evacuate cu mare atenție și că vor fi depozitate într-un loc în care vor fi conservate până la finalizarea lucrărilor de refacere a bisericii.

Zeci de tablouri extrem de valoroase, statuete vechi de sute de ani, dar și Coroana de Spini despre care se crede că a fost așezată pe capul lui Iisus în timpul răstignirii Sale, o bucată din crucea pe care a stat Fiul lui Dumnezeu și tunica Sfântului Ludovic al Franței.

Operele de artă vor fi duse la Primăria Parisului și la muzeul Louvre pentru a fi depozitate.

Notre Dame este una dintre marile opere de arhitectură din lume. Dar pe lângă faptul că este o capodoperă în sine, catedrala avea înăuntru zeci de obiecte cu o însemnătate culturală, istorică și religioasă uriașă.

Operele de artă și tot ce se afla înăuntru au fost puse în pericol de incendiul devastator care a cuprins catedrala în cursul serii de luni. Autoritățile locale au acordat un interes deosebit salvării obiectelor din interior, iar un preot de la Notre Dame a declarat presei că din fericire toate obiectele de valoare au fost salvate.

Iată câteva dintre cele mai renumite comori despre care se crede că se aflau în interiorul catedralei, în momentul aprinderii:

Rozele și vitraliile de la Notre Dame

Marea Roză de la Notre Dame, fereastra circulară orientată spre sud, este una dintre cele mai renumite bucăți de vitralii din lume.

Catedrala are mai multe ferestre de acest tip, dar aceasta, construită în 1260, a reprezentat un etalon pentru vitraliile catedralelor din toată Europa.

Dar chiar dacă vitraliile nu mai au sticla originală, deoarece trecerea secolelor a dus la deteriorarea acesteia și ulterior înlocuirea ei, valoarea lor rămâne inestimabilă.

Picturile din Notre Dame

Catedrala are aproximativ 50 de picturi de mari dimensiuni de o valoare uriașă.

Câteva dintre acestea sunt Coborârea Duhului Sfânt, pictată de Jacques Blanchard în 1634, Sfântul Petru vindecă un bolnav, Laurent de la Hyre în 1635, Predica Sfântului Petru în Ierusalim de Charles Poerson, 1642, Răstignirea Sfântului Petru de Sebastien Bourdon, 1643, Răstignirea Sfântului Andrei – Charles Le Brun în 1647, Sf. Ștefan a ucis cu pietre, tot de Le Brun datând din 1651 și Flagelarea Sfântului Paul și a lui Silas pictată de Louis Testelin în 1655.

Orgile din Notre Dame

Marea orgă din Notre Dame din Paris este probabil cea mai cunoscută din lume. Are cinci claviaturi și aproape 8000 de tuburi. Catedrala are alte două orgi, deși acestea sunt semnificativ mai mici.

Statuile din Notre Dame

În momentul incendiului, în catedrală erau 37 de reprezentări ale Fecioarei Maria. Cea mai faimoasă dintre acestea este o Madonna cu copil numită Notre Dame de Paris, (n.r. Doamna Noastă din Paris) de la care își trage numele biserica.

Relicvele lui Notre Dame

Catedrala Notre găzduiește unele dintre cele mai valoroase și venerate relicve creștine. Coroana de Spini, despre care se spune că a fost pe capul lui Iisus atunci când a fost răstignit, este fără îndoială cel mai important obiect din celebra catedrală.

De asemenea, aici se afla și un fragment de lemn despre care se spune că provine din crucea pe care a fost răstignit Fiul lui Dumnezeu.

Amândouă relicvele au fost salvate cu succes din incendiul care a izbucnit, luni, în jurul ore 19.50 la cel mai vizitat monument istoric din Europa. Flăcări imense au cuprins monumentul istoric, iar acoperișul clădirii s-a prăbușit. Nicio persoană nu a fost rănită, însă dezastrul a șocat întreaga lume.


Citește și: EXCLUSIV | Corespondență din Paris de la Oana Moisil: ”Aici arde Notre-Dame! Pe tot coridorul de la etajul meu miroase tare a ars”


 

Citește mai multe despre Notre Dame pe Libertatea.

Comentarii