UPDATE ora 12.10: Contribuțiile la fondurile private de pensii vor crește de la 3,75% la 4,75%, de la 1 ianuarie 2024, a decis Guvernul condus de Nicolae Ciucă în ședința de Guvern de astăzi.
Prin actul normativ adoptat, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR, contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.
Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale, a transmis Ministerul Muncii.
Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.
Cota de contribuție la Pilonul II de pensii va fi majorată cu un punct procentual, de la 3,75 până la 4,75%, din 1 ianuarie 2024, potrivit Proiectului de Ordonanță de urgență aflat pe agenda ședinței de Guvern de astăzi.
Guvernul adoptă miercuri, 16 martie, printr-o Ordonanță de Urgență, creșterea contribuţiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, obligație asumată în PNRR.
„Luând în considerare că, atât Planul Național de Redresare și Reziliență al României, denumit în continuare PNRR, cât și în programul de Guvernare 2021-2024 este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, procentul aplicabil în prezent, până la 4,75% începând cu anul 2024”, se arată în textul Ordonanței.
Proiectul de OUG a fost realizat și „ținând seama de orizontul de timp determinat, respectiv 31 martie 2022, dată până la care a fost asumată îndeplinirea jalonului 213 din PNRR”.
Ce sunt pensiile private și cum funcționează
Conform Asociației pentru pensiile administrate privat în România, țara noastră a introdus în 2007 un sistem de pensii private, la recomandarea și sub supravegherea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene.
Suplimentar față de sistemul public de pensii (Pilonul I), au fost introduse fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) si fonduri de pensii private facultative (Pilonul III).
- Pilonul II înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) plătită de toți românii către bugetul public să fie direcționată către fonduri private de pensii, bazate pe acumulare și învestirea continuă a acestor sume. Banii din aceste fonduri nu aparțin societăților de administrare, ci românilor care contribuie la Pilonul II – ei sunt proprietatea privată a oamenilor la fel ca un cont bancar sau alte active financiare. În acest moment, înaintea adoptării Ordonanței de Urgență, 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români.
- Pilonul III funcționează similar, cu o singură diferența majoră: contribuțiile nu sunt redirecționate de la bugetul public (ca la Pilonul II), ci sunt plătite în mod voluntar, facultativ, de către salariați și/sau angajatorii lor. Peste 450.000 de români contribuie pentru acest tip de pensie suplimentară, care se va adăuga celei obținute de la stat (Pilonul I) și de la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).