Mergi direct la conținut »
Patru motive pentru victoria spectaculoasă a lui Boris Johnson în alegerile din Marea Britanie
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Patru motive pentru victoria spectaculoasă a lui Boris Johnson în alegerile din Marea Britanie

Patru motive pentru victoria spectaculoasă a lui Boris Johnson în alegerile din Marea Britanie

Există mai multe motive pentru victoria mare obținută de conservatorii premierului Boris Johnson în alegerile din Marea Britanie de joi. Brexit-ul este primul și cel mai important dintre ele.

De Flavius Toader,

Brexit

Mesajul central al lui Boris Johnson, care a promis că va livra Brexit-ul cât mai repede posibil, a fost repetat constant în campanie și a avut efectul scontat, notează The Guardian.

După ani de zile de incertitudine, alegătorii au preferat o rezoluție clară a dezbaterii care amenința să meargă la nesfârșit.

Prin opoziție, Jeremy Corbyn a avut o poziție ambiguă, în contextul diviziunilor din propriul partid, și deși a promis un nou referendum, nu a anunțat ce tabără va susține.

Harta post-electorală arată și ea că voturile au fost împărțite în funcție de poziționarea pe tema Brexit-ului.

Unele circumscripții pro-Brexit s-au intercalat cu zone locuite de alegători laburiști, iar rezultatul a fost devastator pentru Jeremy Corbyn: conservatorii au măturat voturile.

Astfel, unul după altul, bastioanele laburiste au căzut. Pentru Boris Johnson și Brexit au votat inclusiv mulți alegători tradiționali ai stângii, parte a clasei muncitoare.

Simplitatea mesajului conservatorilor

Boris Johnson a avut un singur mesaj clar: Brexit. Prin comparație, laburiștii au insistat pe mai multe teme, de la revitalizarea sistemului de sănătate la finanțarea serviciilor publice în general, la naționalizări sau oferte neașteptate de Internet gratuit.

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”
Recomandări

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

 

Spre finalul campaniei, Corbyn și susținătorii săi au făcut din apărarea Serviciului Național de Sănătate tema principală, dar chiar și așa, nu au putut rivaliza cu mesajul implacabil al lui Johnson.

Boris Johnson

Considerat antipatic de mulți alegători, desprins de viața obișnuită a omului de rând, elitist și un pic fanfaron, Boris Johnson a apărut că va trage în jos scorul partidului.

Nu a fost așa.

Premierul s-a descurcat bine în dezbaterile televizate și chiar în campania electorală, în ciuda unor mici probleme, cum ar fi episodul în care a refuzat să privească o fotografie cu un copil bolnav care aștepta întins pe jos pe podeaua spitalului, să fie internat.

În tot timpul acestei campanii, Johnson a fost candidatul cu cea mai bună cotă în sondajele de opinie.

Jeremy Corbyn

Laburiștii au obținut cel mai prost scor din ultimii 80 de ani, iar Jeremy Corbyn este principalul vinovat, potrivit multor comentatori și chiar membri ai propriului partid.

Lipsa de carismă, insistența sa de a promova politici radicale de stânga, nehotărârea privind Brexit-ul și poate chiar acuzațiile că ar fi tolerat atitudinile antisemite în partid s-au adunat și au făcut din Corbyn un lider greu de votat.

A fost un aspect evidențiat chiar de parlamentarii laburiști care au mărturisit că alegătorii tradiționali de stânga nu vor să voteze partidul din cauza liderului.

Close
Închide
  Close