Mergi direct la conținut »
Paula Rusu, despre violențele de la mitingul diasporei. „Abia respiram de la usturime. Vă spun ca un om care respiră cu un singur plâman”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Paula Rusu, despre violențele de la mitingul diasporei. „Abia respiram de la usturime. Vă spun ca un om care respiră cu un singur plâman”

Paula Rusu, despre violențele de la mitingul diasporei. „Abia respiram de la usturime. Vă spun ca un om care respiră cu un singur plâman”

Paula Rusu, despre violențele de la mitingul diasporei. Jurnalista a povestit despre șocul pe care l-a trăit în momentul în care jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, deoarece respiră cu un singur plămân. Paula Rusu nu a mai putut respira și a căzut în genunchi pe caldarâm împreună cu alți oameni.

Jurnalista Paula Rusu, care a dezvăluit că respiră cu un singur plămân, a mărturisit că a fost la mitingul diasporei care a degenerat, după ce jandarmii au intervenit în forță.

„Am fost la protest, fiindcă sunt ziarist înainte de orice.

Sunt șocată de ceea ce am trăit. Am intrat dinspre Aviatorilor unde erau trupe anti-tero, jandarmi călare și jandarmi cu câini. În mjlocul drumului era amplasat un gard de 2 metri și jumătate, ancorat cu bare de oțel de un camion al Jandarmeriei. Eram curioasă să vad fețele protestatarilor, reacțiile lor. Oameni de toate vârstele scandau, unii aveau vuvuzele, steaguri, o vânzoleală obișnuită, am mai văzut-o și la alte proteste.

Am început să fotografiez steagurile altor țări aduse de protestatari. Am ajuns lângă gardurile din partea stângă a Guvernului. Singurii care atingeau acele garduri erau cordoanele de jandarmi. Nicio violență, doar scandări. Lângă mine niște femei strigă: «Hoții, hoții. Jandarmeria apară hoția. Noi vă plătim salariile».

Într-o fracțiune de secundă unul din jandarmi le spreiază pe femei care se trag speriate înapoi. Alți doi jandarmi aruncă spre ele cu grenade cu gaze lacrimogene. Lumea se dă înapoi un pas. Îmi pare atât de neverosimilă scena că nu percutez. În 30 de secunde nu am mai putut respira, am căzut în genunchi pe caldarâm dimpreună cu alți oameni. Un tânăr îmi întinde o batistă de hârtie. În spatele meu o fată horcăie stând pe burtă pe asfalt. Reiau. Nu a comis nimeni nicio agresiune, nicio tentativă, nicio violență împotriva jandarmilor.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

Au dat cu gaze fiindcă au putut. Una din nenumăratele instigări pricinuite de jandarmi.

Am plecat spre marginea pieței, către muzeul Antipa. Abia vedeam de lacrimi, abia respiram de la usturime. A fost momentul în care au început să dea cu niște, nu știu cum să le numesc, bubuiau ca niște bombe și împrăștiau gaz lacrimogen deasupra mulțimii pașnice. Subliniez, pasnice.

Fumul ăla care se vede deasupra mulțimii în poze e gaz lacrimogen. Uitați-vă la poze. Cu fiecare bubuială, care au început să fie tot mai dese, mulțimea izbucnea: «Nu plecăm, nu plecăm!»

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție
Recomandări

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție

 

Două ore au dat cu gaze lacrimogene în zonele unde era lumea pașnică. Bubuia ca la război. Oameni în toata firea cădeau din picioare. Consider că Jandarmeria a instigat sistematic, prefațând un deznodământ de nedorit.

Ce a urmat, o oroare. Aproape 300 de protestatari și vreo 10 jandarmi răniți (cifre aproximative).

Vă spun ca un om care respiră cu un singur plaman. Două lucruri au o valoare de necuprins pentru om: libertatea și sănătatea. Nu știi ce ai până nu pierzi una sau alta.

În loc de concluzie: sper ca femeia jandarm abandonată de colegi în mijlocul mulțimii să fie bine. Sper ca toți huliganii care au generat violențele să își încaseze pedeapsa.”, a scris jurnalista Paula Rusu, pe Facebook.

Vineri seară, 100.000 de persoane au participat la mitingul diasporei, care s-a transformat, după ora 23:00, într-o veritabilă luptă de stradă între jandarmi și o parte dintre protestatari. Oamenii legii au folosit gaze lacrimogene, petarde și tunuri cu apă pentru a goli Piața Victoriei de protestatari.

Victime au căzut și protestatari nevinovați, care nu au provocat forțele de ordine.

Totodată, în incidentele violente din Piața Victoriei au fost răniți și doi jandarmi, cărora le-au fost furate armele. În total 452 de persoane au fost rănite, iar peste 60 au fost duse la spital.


Citește și Editorial al lui Cătălin Tolontan: ”Gazele jandarmilor vor aduce mâine de două ori mai mulți oameni în stradă!”


 

Close
Închide
  Close