Mergi direct la conținut »
Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru Kovesi și acuză Consiliul UE că „cedează presiunii Guvernului român pentru a susține un candidat mult mai slab”
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru Kovesi și acuză Consiliul UE că „cedează presiunii Guvernului român pentru a susține un candidat mult mai slab”

Parlamentul European își reafirmă sprijinul pentru Kovesi și acuză Consiliul UE că „cedează presiunii Guvernului român pentru a susține un candidat mult mai slab”

După a treia rundă de negocieri dintre Parlamentul European (PE) și Consiliul UE pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, conducerea PE a transmis un comunicat în care își reafirmă sprijinul față de Kovesi și transmite că hărțuirea la care a fost supusă fosta șefă a DNA de către guvernul de la București nu face decât să-l discrediteze și pe candidatul Consiliului, francezul Jean-François Bohnert.

De Ana Hațeg,

În comunicatul PE sunt prezentate argumentele pe care echipa de negociatori le aduc în favoarea fostei șefe a DNA, printre acestea fiind inclusiv că este femeie și că România nu deține niciun post chie într-o instituție UE.

„În urma anunțului de ieri al președintelui Tajani în sprijinul candidaturii doamnei Kövesi și după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului și-a reiterat sprijinul continuu față de doamna Kovesi”, se arată în mesajul PE care amintește că fosta șefă a DNA nu este dorită de guvernul român.

Vorbind de negocierile de joi, în comunicat se arată că echipa de negociatori „a cerut Consiliului să își reconsidere poziția” și că nu acceptă ca aceștia să cedeze presiunii guvernului român.

„După cea de-a treia rundă de negociere cu delegația Consiliului, regretăm profund actualul blocaj, care împiedică cele două instituții să numească procurorul general european”, a declarat Claude Moraes (Social Democrații/ Marea Britanie), președintele Comisiei LIBE.

„Procurorul șef al UE va juca un rol-cheie în implementarea Parchetului European (EPPO), un birou care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE”, a concluzionat el.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Vicepreședintele Comisiei LIBE, Judith Sargentini (Verzi / Olanda) a declarat: „Piedicile pe care autoritățile române i le pun în mod curent doamnei Kövesi arată curajul și independența ei, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a EPPO. Hărțuirea guvernului român a dus la o discreditare totală a candidatului Consiliului”.

„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierea celor trei candidați selectați. Dna Kövesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii Guvernului român pentru a susține un candidat mult mai slab”, transmite Ingeborg Gräßle (PPE/ Germania), șeful Comitetului pentru control bugetar al Parlamentului.

Acesta a adăugat că „este esențial ca Parlamentul să aleagă un candidat care ar face instituția puternică și credibilă”. Mai mult, el vorbește și de faptul că numirea Laurei Codruța Kovesi în această funcție este importantă deoarece este „femeie”, iar ”Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului între sexe. În plus, România nu deține în prezent niciun post cheie în UE”.

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'
Recomandări

CTP îl atacă dur pe vloggerul Selly: 'Când dai 70.000 € pe o mașină înseamnă că..'

Cea de-a treia rundă de negocieri dintre echipele de negociatori ale Parlamentului European, care o susține pe Laura Codruța Kovesi, și Consiliului European, s-a încheiat indecis după o oră și jumătate de discuții.

Cea de-a patra rundă de negocieri era programată pentru pe 10 aprilie, dar a fost anulată, fără a fi anunțată o altă dată, scrie G4Media.ro.


Citește și: Fiul lui Liviu Dragnea a renunțat la acțiunile fermei de porci de la Salcia chiar înainte de condamnarea la închisoare a directorului


 

Close
Închide
  Close