Mergi direct la conținut »
Niciun rezultat după a treia rundă de negocieri pentru postul de procuror-șef european vizat de Kovesi. Când are loc a patra rundă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Niciun rezultat după a treia rundă de negocieri pentru postul de procuror-șef european vizat de Kovesi. Când are loc a patra rundă

Niciun rezultat după a treia rundă de negocieri pentru postul de procuror-șef european vizat de Kovesi. Când are loc a patra rundă

Cea de-a treia rundă de negocieri dintre echipele de negociatori ale Parlamentului European, care o susține pe Laura Codruța Kovesi, și Consiliului European, s-a încheiat indecis după o oră și jumătate de discuții. 

De Ștefan Pană,

Cea de-a patra rundă de negocieri, și ultima, va avea loc pe 10 aprilie. Atunci se va lua o decizie privind numele primului procuror-șef al Parchetului European.

Oficialii UE sperau ca cele două părți să ajungă la un consens în primele trei runde de negocieri.

Comisarul european pentru Justiție Vera Jourova, a declarat, joi, la București că investigația în care este implicată Kovesi este o piedică pentru fosta șefă a DNA în acest proces.

„Ea, până ieri, nu a putut părăsi ţara şi procesul de numire a procurorului-şef european este în derulare şi respectăm principiul prezumţiei de nevinovăţie. Cum putem considera acest lucru? Sigur că o considerăm ca o piedică. Am spus acest lucru şi data trecută, când m-am întâlnit cu ministrul Justiţiei la Bruxelles, că vrem să vedem că toţi participanţii la acest proces sunt liberi să participe, nu să fie împiedicaţi de ceva, de exemplu de propria ţară. Am fost foarte clari pe tema asta”, a subliniat comisarul european.


Negociatorii Parlamentului European se vor întâlni astăzi, pentru a treia oară, cu reprezentaţii Consiliului Uniunii Europene pentru a încerca să ajungă la un acord privind numele celui care va fi propus pentru postul de procuror-șef european. 

Primele două runde de negocieri s-au încheiat fără niciun rezultat. Parlamentul o susţine pe Laura Codruţa Kovesi, Consiliul, pe francezul Jean-Francois Bohnert. Situaţia candidatului român s-a schimbat însă foarte mult de la ultima rundă de discuţii.

Găsirea unui procuror-șef european se dovedeşte a fi o sarcină foarte dificilă. Este o procedură testată în premieră de Uniunea Europeană, astfel încât nu există precedent pentru acest subiect de negociere. În plus, situaţia juridică a Laurei Codruţa Kovesi, fosta șefă a DNA, este fără precedent: un candidat pentru o funcţie la nivel european a primit de la procurorii care o anchetează interdicţia de a părăsi ţara.

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ
Recomandări

A fost înregistrat primul pacient infectat cu noul coronavirus din România. Detalii de ULTIMA ORĂ

 

Faptul că fosta şefă a DNA este anchetată se ştia de când au început procedurile. Însă de atunci a apărut şi interdicţia de a părăsi ţara, în cadrul măsurii de control judiciar luate de procurorii Secției de investigare a magistraților. Kovesi a contestat măsura, iar judecătorii i-au dat dreptate și i-au revocat controlul judiciar, ceea ce înseamnă că nu mai are nici interdicția de a părăsi țara și nici obligația să se prezinte săptămânal la poliție.

Interdicția de a părăsi țara nu avea efecte asupra procedurii de selecție pentru șefia Parchetului European, pentru că Laura Codruța Kovesi nu trebuie să meargă la Bruxelles pentru această fază a negocierilor. Însă acest argument ar putea fi folosit, cel puţin de o parte a europarlamentarilor socialişti, ca motiv pentru a nu o susţine.

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus
Recomandări

Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului ”Matei Balș”, despre primul român infectat de coronavirus

 

Trei negocieri, trei eşecuri

Procesul de selecţie a procurorului-șef european presupune ca alegerea să fie legitimă și transparentă. De aceea, şi Parlamentul European, dar şi Consiliul UE urmau să dea un vot. De preferat, asupra aceluiaşi candidat. Doar că, în acest caz, Parlamentul a susţinut-o pe Laura Codruţa Kovesi, iar Consiliul, care reprezintă statele membre, la nivelul ambasadorilor la UE, l-a votat pe Jean-Francois Bohnert.

Efectul a fost că o delegaţie a PE s-a întâlnit cu reprezentanţi desemnaţi de Consiliu pentru a ajunge la un compromis. Asta s-a întâmplat de trei ori, fără niciun rezultat. Ambele instituţii au considerat că ele au întâietate în acest caz. Parlamentul a plusat cu argumentul că Laura Codruța Kovesi a ieşit pe primul loc în raportul întocmit de experţii independenţi.

Potrivit informaţiilor Libertatea, delegaţia Consiliului UE nu s-a referit până acum direct la problemele pe care le are în justiţie fosta şefă DNA, dar a intuit cu privire la ele.

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României
Recomandări

Cine este Florin Cîțu, noul premier desemnat al României

 

Ce şanse mai are Laura Codruța Kovesi 

Negociatorii se vor întâlni pentru a patra oară, pe 10 aprilie.

Parlamentul European nu vrea să dea înapoi, iar preşedintele forului, Antonio Tajani, este aşteptat să trimită României o scrisoare în care să denunţe măsurile judiciare luate împotriva Laurei Codruţa Kovesi.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, o susține pe Laura Codruța Kovesi, el spunând că fosta șefă a DNA trebuie să aibă libertatea de a candida pentru funcția de procuror-șef european.

Pe hârtie, şansele par a fi de 50/50%, în condiţiile în care nicio instituţie nu este dispusă în acest moment să renunţe la candidatul pe care îl susţine.

Diferenţa o va face lobby-ul care are loc acum în spate uşilor închise. Potrivit informaţiilor Libertatea, există discuţii intense la nivel european pentru a convinge negociatorii Consiliului UE să o susţină pe Kovesi. Va depinde însă şi cum va evolua situaţia ei din justiţie.


Citește și:

„De ce nu mă întorc în România”. Povestea unei românce plecate de opt ani în Spania care vrea să renunțe la cetățenia română după ce și-a găsit unchiul legat de pat în spital!

Close
Închide
  Close