Mergi direct la conținut »
UPDATE/ Un alt caz similar cu scandalul Hexi Pharma. Dezinfectanți cu probleme au ajuns în 30 de spitale din România! Pintea: „Pacienții nu sunt în pericol”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE/ Un alt caz similar cu scandalul Hexi Pharma. Dezinfectanți cu probleme au ajuns în 30 de spitale din România! Pintea: „Pacienții nu sunt în pericol”

UPDATE/ Un alt caz similar cu scandalul Hexi Pharma. Dezinfectanți cu probleme au ajuns în 30 de spitale din România! Pintea: „Pacienții nu sunt în pericol”

Polițiștii au descins, marți, la mai multe adrese din București, Ilfov și Prahova, la companii care produc, importă şi comercializează substanțe dezinfectante care ajung în spitale. Perchezițiile sunt efectuate în urma unei sesizări depuse de Ministerul Sănătății, a anunțat Sorina Pintea, care a mai precizat că produsele dezinfectante au ajuns în 30 de spitale din România, însă pacienții nu sunt în pericol. 

De Răzvan Mihalașcu,

Surse din rândul anchetatorilor, citate de Observatorul Prahovean, susțin că firma vizată de percheziții este Al Carina SRL din Ploieşti, deținută de omul de afaceri Dan Cruceanu. Numele firmei a ajuns în atenție și în anul 2016, în contextul scandalului dezinfectanților diluați de la Hexi Pharma. 

UPDATE. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că perchezițiile au loc în urma unei plângeri depuse de minister și a precizat că produsele dezinfectante nu sunt diluate, ci „neconforme”.

„Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o pe 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control la spitalele din țară verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei, a 15 produse, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune, la trei produse. În urma retestării acestora, rezultatele inițiale au fost confirmate, prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care le comercializează”, a spus Pintea, la Digi 24.

Potrivit acesteia, pacienții din spitalele unde au ajuns dezinfectanții nu sunt în pericol.

Totodată, ministrul Sănătății a mai spus că produsele dezinfectante au ajuns în 30 de spitale.

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit
Recomandări

Are 23 de ani și a dat lovitura cu o afacere unică în România! Ideea genială din care s-a îmbogățit

Perchezițiile sunt desfășurate de Direcția de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Acțiunea vizează un dosar penal în care sunt cercetate infracțiunile de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.

Anchetatorii spun că, în cursul anului trecut, au fost fabricate și comercializate în diverse spitale din România produse dezinfectante care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.

 

Cel mai răsunător caz similar este cel al companiei Hexi Pharma, trimisă în judecată pentru înșelăciune la adresa spitalelor și de zădărnicie a combaterii bolilor. Compania a fost acuzată că a distribuit în spitale din România dezinfectanți diluați.

Cazul a fost scos la iveală în anul 2016, în urma unei ample investigații a jurnaliștilor GSP Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan.

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță
Recomandări

Șefa secției de nefrologie de la ”Sf. Ioan” rupe tăcerea! Detalii uluitoare despre profesorul pe fals Checheriță

În ianuarie 2019, directorul general al companiei Hexi Pharma, Flori Dinu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare. De asemenea, judecătorii Tribunalului București au decis dizolvarea firmei și aplicarea unei amenzi penale de 2,6 milioane de lei.

În 2016, Ministerul Sănătății publica lista contractelor prin care s-au cumpărat biocide, raportate în Sistem electronic de achiziţii publice (SEAP) în anul 2015, precum şi o analiză comparativă a acestor contracte.

Hexi Pharma apărea ca pe locul doi în topul primelor zece companii care au aprovizionat spitalele din România cu dezinfectanți, în 2015.

Pe primul loc se afla Al Carina, firma vizată de perchezițiile de astăzi.


Citește și:

Cum a recuperat DIICOT inventarul Tezaurului României de la Moscova, după ce a aflat că dosarul este negociat cu oameni de afaceri ruși!

Afaceristul iranian care a vrut să vândă dosarul tezaurului, despre România și autoritățile românești: ”Atât spun: țară de c…t! Sunt incorecți la nivel de sus”

Bianca Andreescu, noua stea a tenisului mondial. Jucătoarea cu origini românești, lăudată de presa internațională după succesul de la Indian Wells


 

Close
Închide
  Close