MENIU CAUTĂ

Peste 100 de artiști de renume cer boicotarea Eurovision 2019 dacă Israelul nu își schimbă poziția față de Palestina

Distribuie

Peste 100 de artiști de renume, printre care și Roger Watters sau regizorul Ken Loach cer boicotarea Eurovision 2019 care se desfăşoară în Israel, "până când palestinienii vor avea libertate, justiţie şi egalitate în drepturi", se arată într-o scrisoare deschisă transmisă de aceștia, scrie Agerpres.

În textul scrisorii, numeroşi artişti, printre care muzicieni, actori sau regizori, cer ca „Eurovision 2019 să fie boicotat, dacă ţara gazdă este Israelul, care continuă de mai multe decenii să încalce grav drepturile israelienilor”.

„Înţelegem că Uniunea Europeană a Radiodifuziunii (EBU) cere ca Israelul să găsească un loc de desfăşurare, care să nu genereze diviziuni pentru Eurovision 2019. Evenimentul ar trebui anulat, dacă Israelul este gazdă a concursului – ce ar trebui mutat într-o altă ţară cu antecedente mai bune în materie de drepturi ale omului”, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii vorbesc și despre moartea mai multor manifestanţi – inclusiv şase copii – în timpul Marelui Marş al Reîntoarcerii în Fâşia Gaza – desfăşurat la puţin timp după victoria la Eurovision de anul acesta a reprezentantei Israelului, Netta Barzilai.

Organizarea ediției de anul viitor a Eurovision în Israel este pusă în pericol și de diferențele de opinie dintre EBU și guvernul izraelian. Organizatorii au transmis gazdelor, guvernul izraelian, că se aşteaptă să fie acordate vize indiferent de afilierea politică, o cerere care a fost ridiculizată de autorităţile israeliene. „Nu ştiu cum au avut tupeul să facă astfel de cereri nebuneşti „, a declarat ministrul securităţii publice, Gilad Erdan, la postul de radio al armatei, citat de agenţia dpa la 4 septembrie.

Israelul a spus în ianuarie că va bloca sosirea de activişti din partea unor organizaţii care participă la acţiuni de boicotare a Israelului din cauza politicilor faţă de palestinieni.

EBU a solicitat, de asemenea, Israelului să se asigure că nu există restricţii în timpul concursului din cauza Sabatului iudaic sau a zilei de odihnă. Finala concursului are loc în mod tradiţional într-o sâmbătă seară, care ar fi exact la sfârşitul Sabatului. Ministrul adjunct al sănătăţii din ţară, Jakov Litzman, a insistat că pregătirile pentru concurs nu ar trebui să interfereze cu Sabatul.

Ediția de anul viitor a concursului ar trebui să se desfăşoare în Israel, deoarece anul acesta Eurovision a fost câştigat de cântăreaţa israeliană Netta cu piesa ei „Toy” inspirat de campania #MeToo. Victoria ei a fost însă rapid eclipsată de violenţele care au izbucnit în Fâşia Gaza după inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim. În scurt timp au apărut iniţiative de boicotare a viitoarei ediţii a Eurovision din Israel.


Citește și: Capii celei mai mari rețele de trafic de heroină din București au fost prinși! Unul din ei și-a transformat restaurantul în depozit pentru droguri


 

Citește mai multe despre EuroVision și Israel pe Libertatea.

Comentarii