Mergi direct la conținut »
Peste 6 milioane de români, interceptaţi. Manda: "În 2012, aproape tot Guvernul a fost ascultat, plus 100 de parlamentari"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Peste 6 milioane de români, interceptaţi. Manda: "În 2012, aproape tot Guvernul a fost ascultat, plus 100 de parlamentari"

Peste 6 milioane de români, interceptaţi. Manda: „În 2012, aproape tot Guvernul a fost ascultat, plus 100 de parlamentari”

Peste 6 milioane de români au fost interceptaţi, în perioada 2005-2016, a anunţat preşedintele comisiei de control a activităţii SRI, Claudiu Manda. Dintre aceştia, numai în 2012 a  fost interceptat "aproape tot Guvernul", plus alţi 100 de parlamentari "importanţi şi vocali". Cifrele pe care le-a prezentat şeful comisiei se bazează pe o estimare, în funcţie de numărul de mandate emise în perioada respectivă. "Au fost peste 300.000 de autorizaţii, iar dacă pentru fiecare se face o medie de 20 de persoane, numărul celor interceptaţi trece de şase milioane", a precizat el. Mai mult, Claudiu Manda a subliniat, în acest context, nevoia ca legile privind siguranţa naţională să fie modificate.

De Sorina Ionaşc,

FOTO: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

UPDATE ora 21:15. Serviciul Român de Informații a reacționat, joi, după declarațiile făcute de Claudiu Manda și contrazice datele prezentate de preşedintele comisiei de control a activităţii SRI.

ntr-un comunicat, SRI precizează că, în perioada 11.12.2004 (dată la care a intrat în vigoare Legea 535/2004 ) și 16.02.2016 (până la decizia CCR) numărul total de mandate de securitate națională (inițiale, prelungiri și completări) solicitate de Serviciul Român de Informații a fost de 28.784, din care 9.292 inițiale.

Numărul de persoane a căror drepturi și libertăți au fost restrânse, în condițiile legii, în baza autorizației eliberate de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de 20.907, potrivit SRI. Pentru un număr de 17.182 persoane aceste măsuri au fost prelungite câte 3 luni, în condițiile legii.

Ce anunțase Claudiu Manda:

“Vedem la Comisie o serie de date care arată că avem o creştere a mandatelor de securitate naţională de la 1.395 în anul 2005, până la 3.701 mandate în 2013, adică aproape de trei ori. Totalul acestor acte de autorizare şi supraveghere în perioada 2005 – 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie şi mai mare de atât”, a declarat preşedintele comisiei de control SRI.

Rportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii
Recomandări

Rportaj video într-un loc miraculos! Reporterul Libertatea Andreea Archip a fost pe platourile înalte din Kenya, acolo unde un român antrenează atleții care domină sportul lumii

Dintre aceştia, un an plin a fost 2012, a adăugat el. Atunci, foarte mulşi politicieni au fost interceptaţi de servicii, în speciali cei „importanţi şo vocali”.

“Am fost sesizaţi la Comisiei că a existat în 2012 aproape tot Guvernul interceptat pe mandate de securitate naţională, fie de supraveghere tehnică şi la nivel de Parlament se spunea la un moment dat de minim 100 de parlamentari dintre cei mai importanţi şi vocali. Am fost sesizaţi şi suntem într-o corespondenţă cu SRI dacă membrii CSAT au fost interceptaţi pe mandate de securitate naţională. Am trimis această întrebare SRI şi încă nu ne-a venit un răspuns. Unul dintre campioni este domnul (Sorin – n.r.) Strutinsky”, a adăugat Claudiu Manda.

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false
Recomandări

Campania electorală a demarat cu un val de postări fake-news. Lideri PSD promovează mesaje false

Claudiu Manda a precizat că membrii Comisiei vor merge la SRI pentru a le solicita actele care să dovedească aceste interceptări, afirmând că românii şi Parlamentul trebuie să afle dacă mandatele au restricţionat drepturile persoanelor. Mai mult, cere înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare.

 

“Sunt persoane interceptate de două ori, trei ori, cinci ori pe un mandat. Pe o medie putem să vorbim de minimum şase milioane de români. (…) Considerăm că ar fi oportun să înfiinţăm, dacă vom continua cu legile securităţii naţionale, Autoritatea Unică de Interceptare, care să fie doar o structură care să intermedieze între ooperatori şi cei care pun în aplicare mandatele de supraveghere, astfel încât să nu mai existe nicio bănuială că pot să fie interceptate comunicaţiile sau comunicările oamenilor fără să exite un mandat”, a mai explicat acesta.

 

Close
Închide
  Close