Mergi direct la conținut »
Primul bilanț al operațiunii „Demetra” declanșate de ANAF: Peste 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Primul bilanț al operațiunii „Demetra” declanșate de ANAF: Peste 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate

Primul bilanț al operațiunii „Demetra” declanșate de ANAF: Peste 80 de tone de legume și fructe au fost confiscate

23 de tone de ceapă uscată din Polonia și 200 de kilograme de usturoi din China reprezintă doar o parte din cantitățile de produse alimentare (legume și fructe) confiscate în cadrul acțiunii "Demetra". Au fost reținute și cantități mari de cartofi, mere, ardei gras, roșii, vinete și morcovi.

De Octavian Cojocaru,

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că, începând de joi, au avut loc mai multe controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import.

Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF, se arată într-un comunicat transmis duminică de ANSVSA.

Ce marfă a fost confiscată

  • 23 de tone de ceapă uscată din Polonia;
  • 10 tone de morcovi din Ungaria și Serbia;
  • 23,04 tone de mere din Polonia;
  • 200 de kg de usturoi din China;
  • 6,45 tone de cartofi din Polonia;
  • 1,82 tone de ciuperci din Polonia;
  • 6,78 tone de roșii din Spania
  • 2,2 tone de vinete din Spania
  • 7,8 tone ardei gras din Spania
  • 60 de kg de roșii din Grecia

S-au dat 31 de amenzi

Până acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe şi 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei.

Printre neconformităţile sancţionate, ANSVSA menţionează lipsa documentelor sanitare veterinare, igienă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de funcţionare a depozitului de destinaţie.

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!
Recomandări

O directoare cu diplomă falsă de ASE lucrează de peste 10 ani la spitalele Primăriei Capitalei!

TIR-uri blocate în vămi

Reamintim că ANAF a început controalele asuprta TIR-urilor care aduc fructe și legume în România la scurt timp după ce Liviu Dragnea a lansat un atac la adresa celor care importă fructe și legume. În acest context, liderul PSD a cerut instituțiilor de control să verifice marfa care vine din afară.

Operațiunea „Demetra” declanșată de ANAF a făcut ca în vămi zeci de TIR-uri să fie blocate. AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) a anunțat că susține demersul de a se stopa orice infracțiune în acest sector, însă avertizează că blocajul afectează și comercianții, și consumatorii, pentru că există riscul ca marfa să se strice. Asociația a spus că este vorba de zeci de tone de legume și fructe blocate la graniță.

Foto: Arhiva Libertatea


Citește și:

Sute de TIR-uri blocate la graniță din cauza unei operațiuni ANAF. Retailerii avertizează că românii riscă să rămână fără fructe și legume de Paște

Explicația Direcției Vămilor pentru controalele asupra TIR-urilor cu fructe și legume: „Sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu Iran”

Close
Închide
  Close