Mergi direct la conținut »
Explicația Direcției Vămilor pentru controalele asupra TIR-urilor cu fructe și legume: „Sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu Iran”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Explicația Direcției Vămilor pentru controalele asupra TIR-urilor cu fructe și legume: „Sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu Iran”

Explicația Direcției Vămilor pentru controalele asupra TIR-urilor cu fructe și legume: „Sunt mărfuri care vin din zone de risc, de exemplu Iran”

Operațiunea de verificare a TIR-urilor care aduc în România fructe și legume sunt în plan și vizează combaterea fraudelor şi fiscalizarea, a explicat directorul general adjunct la Direcţia Generală a Vămilor (DGV), Aurelian Constantinescu. Acesta a mai spus că verificările sunt necesare pentru că s-a constatat că este adusă în România marfă din zone de risc, precum Iran. Acțiunea ANAF a făcut ca zeci de TIR-uri să fie blocate în vămi, iar retailerii avertizează că există riscul ca marfa să se strice. 

De Ioana Tomescu,

2.400 de TIR-uri au fost verificate în 24 de ore, iar controalele făcute la graniță continuă și sâmbătă.

Aurelian Constantinescu spune că astfel de controale sunt efectuate în permanență și că verificări au avut loc zilele acestea nu numai pe linia de fraudă cu fructe și legume, ci au vizat și combaterea contrafacerii, pe drepturile de proprietate intelectuală.

„Operaţiunile care se derulează cu astfel de produse, legume- fructe, prezintă un risc ridicat fiscal. Noi avem în permanenţă asemenea verificări. De altfel, nu au fost numai verificări pe această linie. În ultima perioadă s-au intensificat verificările şi am avut, de exemplu, şi pe combaterea contrafacerii, pe drepturile de proprietate intelectuală, tot zilele acestea. Au fost mărfuri reţinute de aproximativ 3 milioane”, a explicat directorul general adjunct la Direcţia Generală a Vămilor, potrivit Agerpres.

Referitor la acțiunea „Demetra”, în care sunt verificate TIR-urile care aduc în România fructe și legume, Constantinescu a spus că atribuțiile Direcţiei Generale a Vămilor sunt clare.

„Noi verificăm concordanţa dintre datele înscrise în declaraţia vamală şi documentele anexate. Verificăm ca operaţiunile să fie fiscalizate. Referitor la celelalte documente, avizele fito-sanitare, acestea nu sunt în competenţa noastră ci sunt în competenţa Autorităţii Sanitare Veterinare. Iar asemenea operaţiuni sunt prinse periodic în planurile noastre de verificare. În ultima perioadă am avut în vedere şi reoperaţionalizarea echipelor mobile care au desfăşurat acţiuni pe toate planurile de prevenire şi combatere a fraudelor vamale. Acţiunea este în plan de mai multă vreme. Au fost inspectori care au participat la verificările la locurile de descărcare. Au verificat inclusiv la locurile de import. S-au verificat de către Direcţia Antifraudă, pentru că operaţiunile au fost derulate împreună cu Direcţia Antifraudă, şi livrările şi achiziţiile intracomunitare cu astfel de produse”, a explicat Constantinescu.

Acesta a mai spus că s-a constatat că în România ajung mărfuri din zone de risc. Din Iran, de exemplu.

„Am constatat că vine pătrunjel sau mărar, din Iran. Era normal să ne sesizăm şi să derulăm nişte verificări pe această linie. Toate societăţile sunt într-un plan de control ulterior. Controlul ulterior se derulează pe o perioadă de 3 ani de la data depunerii declaraţiei”, a mai spus oficialul DGV.

Operațiunea „Demetra” declanșată de ANAF a făcut ca în vămi zeci de TIR-uri să fie blocate. AMRCR (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România) a anunțat că susține demersul de a se stopa orice infracțiune în acest sector, însă avertizează că blocajul afectează și comercianții, și consumatorii, pentru că există riscul ca marfa să se strice. Asociația spune că este vorba de zeci de tone de legume și fructe blocate la graniță.

„Sperăm ca acțiunile autorităților de combatere a comerțului ilicit să fie făcute cu discernământ, astfel încât activitatea celor care operează cu bună-credință, în condiții de legalitate deplină, să nu fie afectată. Avem o luptă comună, suntem parteneri cu autoritățile, dar ne dorim să găsim împreună un mod de cooperare din care consumatorii să nu aibă de suferit și familiile din România să aibă legume și fructe pe masa de Paște”, a transmis AMRCR.


Citește și:

Cartelul sicilian al roșiilor de Mehedinți. 850.000 de euro, „cadou” de la statul român pentru falși fermieri italieni!

Italienii dau tunuri pe terenuri românești. Au luat o avere pentru roșii fictive, iar acum vor bani pentru cartofi pe care nu i-au cultivat

Close
Închide
  Close