MENIU CAUTĂ
11 Noi. 2016 17:39

Petiție în SUA. Cum ar putea ajunge Hillary Clinton președinte

Distribuie

Petiție în SUA. Peste două milioane de americani au semnat, în mai puțin de 24 de ore, o petiție online prin care cer Colegiului Electoral să o aleagă pe Hillary Clinton în locul lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite.

Semnatarii petiției susțin că Donald Trump este nepotrivit pentru funcția de președinte, conform Agerpres.

„El găsește țapi ispășitori prea mulți americani și impulsivitatea lui, agresiunea, minciuna, recunoașterea unor antecedente de agresiune sexuală și lipsa totală de experiență îl fac un pericol pentru Republică”, se arată în textul petiției.

„Secretarul Clinton a câștigat votul popular și ar trebui să fie președinte”, continuă petiția.

„Singurul motiv pentru care Trump ‘a câștigat’ este din cauza Colegiului Electoral. Dar Colegiul Electoral ar putea da de fapt Casei Albă pe celălalt candidat. De ce să nu folosim această cea mai nedemocratică dintre instituțiile noastre pentru a asigura un rezultat democratic?”, se mai arată în petiția semnată de cel puțin două milioane de americani.

Petiție în SUA. Colegiul Electoral votează la data de 19 decembrie

După cum explică petiția, în ciuda faptului că Hillary Clinton a câștigat votul popular marți, Trump a obținut mai multe voturi electorale. Sin punct de vedere tehnic, Colegiul Electoral nu votează până în 19 decembrie, iar electorii au puterea de a o alege pe Clinton în loc de Trump, prin urmare răsturnând „rezultatele” alegerilor.

Mai exact, cei care au semnat petiția cer unor electori să voteze împotriva statelor lor, în scopul de a o face pe Clinton câștigătoare. Dar chiar dacă petiția își atinge obiectivul de trei milioane de semnături, este foarte puțin probabil că acest Colegiu Electoral o va vota pe Clinton.

De-a lungul istoriei, 99% dintre electori în Colegiul Electoral „au votat așa cum au promis” și cei care nu au făcut-o nu au influențat niciodată alegerile.

Ultima oară când un elector a votat împotriva angajamentului său a fost în 2004, când un singur elector a votat pentru colegul în cursă al lui John Kerry, John Edwards, în loc de Kerry. Votul lui, la fel ca voturile oricărui alt elector infidel în istoria americană, nu a avut niciun efect asupra rezultatului alegerilor, conform Independent Review Journal.

Proteste în stradă față de victoria lui Donald Trump

Mii de manifestaţi au ieşit în stradă în mai multe oraşe americane, pentru a doua noapte consecutiv, pentru a protesta faţă de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. În prima noapte de proteste, zeci de mii de oameni au protestat față de Trump. La Oakland, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, iar peste 100 de oameni au fost arestaţi în urma mitingurilor.

Oamenii s-au declarat îngrijoraţi că triumful politic al mogulului imobiliar va da o lovitură drepturilor civile. Pe Coasta de Est, manifestaţii au avut loc la Washington, Baltimore, Philadelphia şi New York, în timp ce pe Coasta de Vest, protestatarii s-au strâns la Los Angeles, San Francisco, Oakland – California, şi Portland, Oregon. Cele mai multe mitinguri au fost pașnice, deși s-au înregistrat și câteva acte de disturbare a liniştii publice.

Zeci de oameni s-au strâns la Minneapolis şi au oprit traficul pe autostradă timp de cel puţin o oră. Un număr mai mic de manifestanţi au blocat pentru scurt timp traficul pe o autostradă aglomerată din Los Angeles, înainte de a fi dispersaţi de forţele de ordine.

În capitala ţării, circa 100 de protestatari s-au strâns la Casa Albă, unde Trump a avut prima sa întâlnire cu preşedintele Barack Obama. În cursul nopţii, 200 de persoane s-au strâns în faţa hotelului lui Trump din Washington D.C. scandând Fără ură! Fără frică! Imigranţii sunt bineveniţi aici!' şi fluturând pancarte pe care scria Nu preşedintele meu'.

Citește și: 

Citește mai multe despre Hillary Clinton, Alegeri, petitie și președinte pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii