MENIU CAUTĂ
10 Noi. 2016 08:29

Proteste în SUA. Zeci de mii de americani au ieșit în stradă după ce Donald Trump a fost ales președinte

Distribuie

Zeci de mii de americani au protestat în stradă în mai multe orașe din Statele Unite față de victoria neașteptată a republicanului Donald trump la alegerile prezidențiale din SUA. Manifestații au avut loc în Oakland, New York, Los Angeles, dar și Seattle. De altfel, în Oakland, cinci oameni au fost răniți.

Donald Trump este noul președinte al SUA. Hillary: „Îmi pare rău. Nu acesta este rezultatul pe care ni l-am dorit”

În orașul din statul american California, stat câștigat de Hillary Clinton, oamenii au aruncat cu obiecte în jandarmi și au spart vitrina unei farmacii. Polițiștii au intervenit cu gaze lacrimogene, iar cinci oameni au fost răniți în urma acestor incidente. Oamenii au rămas în străzi ore bune, chiar și după intervenția poliției.

Manifestații au avut loc și în New York. Acolo, mii de oameni s-au strâns în Manhattan și s-au îndreptat către Trump Tower, unde locuiește președintele ales. Alte câteva sute de persoane au scandat ”Nu eşti preşedintele meu!” în parcul Manhattan. Proteste au izbucnit în metropola New York, la câteva ore după ce Trump a fost declarat câștigătorul scrutinului, însă pe măsură ce orele treceau tot mai mulți oameni ieșeau în stradă.

Printre protestatari s-a numărat și cântăreața Lady Gaga, o susținătoare a lui Hillary Clinton. Vedeta pop a urcat pe un camion de salubrizare şi a ridicat în mâna stângă o pancartă pe care era scris mesajul ”Love trumps hate” (”Iubirea învinge ura”), un slogan pacifist utilizat în campania democratei Hillary Clinton, bazat pe un joc de cuvinte ce constă în omonimia dintre numele de familie al lui Donald Trump şi verbul ”to trump” (”a învinge” – n.r.).

Cu câteva ore mai devreme, Lady Gaga a fost văzută în timp ce a plâns în culisele sediului de campanie al democratei Hillary Clinton, în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit lui Kasie Hunt, corespondent politic al MSNBC.

„Avem o voce!”, se putea citi pe pancartele mai multor sute de tineri manifestanți care s-au adunat în fața Casei Albe, la Washington, pentru o seară de veghe la lumina lumânărilor pe o vreme ploioasă, denunțând opiniile rasiste, sexiste și xenofobe, în opinia lor, ale lui Donald Trump.

 

Protest against President-elect Donald Trump in Los Angeles, California

În Centrul Chicago, aproximativ 1.800 de oameni s-au strâns în faţa Trump International Hotel and Tower, strigând ”Nu Trump! Nu KKK! Nu Statelor Unite rasiste!”. Poliţia din Chicago a închis drumurile, pentru a bloca manifestanţilor.

„Sunt îngrozită de ce se întâmplă în această ţară”, a spus Adriana Rizzo, în vârstă de 22 de ani, din Chicago. Ea flutura o pancartă pe care scria ”Bucuraţi-vă de drepturile voastre sât puteţi”.

Incident armat în Seattle, lângă protestele anti-Trump

La Seattle, poliţia a răspuns la un incident armat cu cinci răniţi, în apropiere de protestul anti-Trump. Potrivit poliţiei, incidentul armat nu a avut legătură cu protestele. Mai precis, un bărbat înarmat a deschis focul în centrul orașului Seattle miercuri seară în urma unei dispute și a rănit cinci persane, una grav.

Manifestaţii de amploare au avut loc şi la Philadelphia, Boston şi Portland, Oregon. La Austin, capitala statului Texas, circa 400 de oameni au ieşit în stradă. În California, elevi de liceu și studenți și-au părăsit cursurile și au improvizat manifestanții în campusuri. La Los Angeles, s-au adunat câteva sute în fața primăriei orașului pentru a scanda că Donald Trump „nu este președintele meu!”.

US Presidential Election Protest

Anterior, circa 1.500 de elevi şi profesori s-au strâns în curtea liceului Berkeley, din zona San Francisco, înainte de a se îndrepta spre campusul Universităţii California.

Președintele american, apel la unitate

Proteste au loc după alegerea lui Donald Trump, deși Hillary Clinton și-a recunoscut înfrângerea și a lansat, la rândul ei, un mesaj de unitate. Același lucru l-a făcut și miliardarul, în primul său discurs după ce a fost ales în funcția de președinte al SUA. Totodată, Barack Obama a lansat și el un mesaj de unitate, atât înainte de anunțatarea rezultatelor, dar și după.

„Cu toţii suntem în aceeaşi echipă (…), nu suntem mai întâi democraţi sau mai întâi republicani, suntem mai întâi americani, suntem mai întâi patrioţi, toţi vrem ce este cele mai bine pentru această ţară”, a declarat președintele Obama. Liderul de la Casa Albă urmează să-l primească astăzi pe președintele ales Donald Trump. În același timp, Melania Trump se va întâlni cu Michelle Obama.

Citește și: Efectul Trump asupra României. Leul s-a zdruncinat puţin, bugetul armatei creşte la 2% din PIB

Citește mai multe despre Alegeri pe Libertatea.

Comentarii