UPDATE 19:45. Donald Trump îl consideră pe actualul președinte al SUA Barack Obama „un om de mare finețe”, în timpul întâlnirii din Biroul Oval.

Obama a declarat jurnaliștilor că dacă Donald Trump reușește, America este învingătoare, conform CNN.

La rândul său, Donald Trump a declarat că va căuta consiliere din partea lui barack Obama, iar actualul președinte al SUA și-a manifestat deplina cooperare în perioada de tranziție a puterii.

Au discutat despre politica externă și internă

Obama a declarat că cei doi au discutat despre politica externă și cea internă a SUA și a mărturisit că s-a simțit încurajat de interesul lui Donald Trump pentru colaborare în timpul tranziției.

„Așa cum am spus noaptea trecută, prioritatea mea nr. 1 este cea de a facilita o tranziție de putere care să asigure succesul președintelui nostru ales”, a spus Barack Obama.

Donald Trump i-a mulțumit lui Barack Obama pentru întâlnire.

„Vă mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte Obama. A fost o întâlnire care trebuia să dureze zece sau cincisprezece minute, doar pentru a ne cunoaşte unul pe altul, nu ne-am întâlnit niciodată unul cu altul până acum. Am un respect deosebit. Întâlnirea a durat aproape o oră şi jumătate şi putea dura şi mai mult. Am discutat multe situaţii diferite, unele minunate, altele mai dificile. Intenţionez să colaborez cu preşedintele pe viitor, inclusiv pentru consiliere, pentru a explica unele dificultăţi, unele subiecte importante, unele dintre cele mai importante lucruri care au fost realizate. Aşadar, domnule preşedinte, a fost o mare onoare să mă întâlnesc cu dumneavoastră, şi intenţionez să mă văd cu dumneavoastră de şi mai multe ori în viitor”, a spus Donald Trump.

La final, Barack Obama a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor şi chiar i-a dat un sfat plin de umor lui Donald Trump în acest sens: „Mulţumesc! Nu o să răspundem la nicio întrebare, este o regulă bună, nu răspunde la nicio întrebare când încep să întrebe!”

Preşedintele ales s-a întâlnit cu şefii Partidului Republican.

Vizita preşedintelui ales la Washington a continuat cu o oprire la sediul Congresului, unde s-a întâlnit cu liderii partidului Republican. De asemenea, preşedintele Camerei Reprezentanţilor le-a arătat lui Donald şi Melaniei Trump priveliştea de la un balcon al clădirii.


UPDATE 18:00. Donald Trump a ajuns la Casa Albă în jurul orei 18:00, ora României. Donald Trump a călătorit alături de viitorul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, care se va întâlni cu actualul vicepreședinte Joe Biden.


UPDATE 17.45: Donald Trump este așteptat din clipă în clipă la Casa Albă. În urmă cu puțin timp, președintele ales al SUA a coborât din avionul său de la baza aeriană din Arlington, alături de Melania Trump, viitoarea Prima Doamnă a SUA.


UPDATE 17.30: Avionul lui Donald Trump a aterizat pe Aeroportul Reagan din Arlington, Virginia. În scurt timp, președintele ales va ajunge la Casa Albă, unde va fi primit de Barack Obama. El decolase în urmă cu aproximativ o oră din statul New York.

Donald Trump este noul președinte al SUA. Hillary: „Îmi pare rău. Nu acesta este rezultatul pe care ni l-am dorit”

Barack Obama și Donald Trump nu au avut aproape niciodată contacte directe până acum. Mai mult, Donald Trump a fost liderul mișcării care a pus sub semnul întrebării faptul că Obama s-a născut în Statele Unite – pentru a deveni preşedinte al SUA, o persoană trebuie să se fi născut pe teritoriul american.

Abia în timpul campaniei electorale, Donald Trump a afirmat că președintele Obama s-a născut în SUA. Asta deși, cu mai mulți ani în urmă, miliardarul l-a determinat pe liderul de la Casa Albă să-și publice certificatul de naștere.

Totodată, în timpul campaniei, miliardarul a promis că va anula cele mai importante realizări politice ale lui Obama, după ce va fi învestit în funcţie, pe 20 ianuarie. În plus, el l-a numit pe liderul de la Casa Albă drept “cel mai prost președinte din istoria SUA” și l-a acuzat că, împreună cu Hillary Clinton, a dus la crearea grupării jihadiste Statul Islamic.

De partea cealaltă, Obama a făcut campanie cu înflăcărare pentru rivala lui Trump, Hillary Clinton, şi l-a descris pe republican drept o persoană cu un temperament nepotrivit pentru a deveni preşedinte şi cu o lipsă de pregătire periculoasă, care nu ar trebui să primească, în niciun caz, codurile nucleare.

Donald Trump și Barack Obama, întâlnire în Biroul Oval

Cei doi vor încerca joi, în cursul întâlnirii din Biroul Oval, să lase aceste animozităţi şi atacuri în spate, cel puţin în faţa camerelor de luat vederi, notează Reuters. Între timp, Prima Doamnă Michelle Obama se va întâlni în privat cu soţia lui Trump, Melania. Întâlnirea dintre cele două nu va fi mai puțin importantă. Melania Trump a fost acuzată în timpul campaniei electorale că a plagiat-o pe Michelle Obama, după ce a susținut un discurs similar cu unul pe care aceasta l-a rostit în 2008.

Citește și: Sărbătoarea în orașul în care s-a născut Melania Trump, după victoria soțului ei. „ Acum avem o Primă Doamnă”

Obama a promis miercuri că, în pofida diferendelor majore pe care le are cu magnatul new-yorkez, va urma exemplul fostului preşedinte republican George W. Bush şi va asigura o tranziţie lină.

„În urmă cu opt ani, preşedintele Bush şi cu mine am avut nişte diferenţe de opinie semnificative, dar echipa preşedintelui Bush a fost cât se poate de profesionistă şi amabilă, asigurându-se că avem o tranziţie lină”, a spus Obama. „În concluzie, mi-am instruit echipa să urmeze exemplul oferit de echipa preşedintelui Bush”, a adăugat el. Trump a petrecut ziua de miercuri concentrându-se pe tranziţie, în întâlniri cu echipa sa la Trump Tower din New York.

Donald Trump a promis să anuleze mai multe politici ale lui Barack Obama

După ce va fi învestit în funcţie, el va avea susţinerea majorităţii republicane în ambele camere ale Congresului, ceea ce îi va permite să îşi implementeze agenda legislativă şi să anuleze politicile lui Obama care îi displac, precum Obamacare, acordul nuclear cu Iranul şi participarea SUA la Acordul de la Paris pentru a combaterea efectelor încălzirii climatice.

Citește și: Donald Trump, tranziția spre Casa Albă. Cum ar putea să arate administrația Trump

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a precizat că Obama îl va informa pe Trump în legătură cu beneficiile acestor politici în cursul întâlnirii de joi. „Există o tradiţie, în special în ceea ce priveşte acordurile executive, ca preşedinţii care se succed că păstreze elemente de continuitate. Nu ştiu dacă acest lucru se va aplica în acest caz”, a spus Earnest.

Trump a promis că după victorie va depune eforturi să vindece diviziunile create de campania extrem de dură. La rândul său, Clinton i-a îndemnat pe susţinătorii săi dezamăgiţi să îl accepte pe Trump cu „mintea deschisă”.

       
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
PARTENERI - GSP.RO
I-a spus „Nu” lui Adi Mutu: „Mi-a plăcut că l-am refuzat. Dar acum regret”
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Observatornews.ro
„Bă are curent, eşti prost?” Momentul când adolescentul de 16 ani se electrocutează în Gara din Focşani, surprins în imagini. Copilul a ars ca o torţă
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Știrileprotv.ro
Anchetă după o discuție între doi piloți care vorbeau despre aterizarea prea rapidă a unui coleg
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Telekomsport
Chin! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a tras o bătaie... Cine se uită la tine? Niciun bărbat!"
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!