Mergi direct la conținut »
"Tuta absoluta", noua boală care sperie fermierii. Petre Daea: "Se poate ţine sub control"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > "Tuta absoluta", noua boală care sperie fermierii. Petre Daea: "Se poate ţine sub control"

„Tuta absoluta”, noua boală care sperie fermierii. Petre Daea: „Se poate ţine sub control”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, miercuri, că "tuta absoluta" este o boală specifică care se poate ţine sub control şi de aceea nu trebuie să creăm o imagine că România este un cuibar de boli.

Fotografie principală: Hepta„Tuta absoluta” a fost, este şi va fi. Este o boală specifică care se poate ţine sub control, nu ne mai ferim acum şi de „tuta absoluta” şi le luăm pe toate la rând, în aşa fel încât să creăm o imagine că aici în România este cuibar de boli. Eu aş vrea să vă spun un lucru foarte clar şi se poate documenta istoriceşte: România nu a dat boli nimănui de-a lungul istoriei, din nefericire a primit”, a răspuns ministrul Agriculturii, , întrebat dacă au fost luate măsuri pentru combaterea acestui dăunător care afectează culturile de legume.

Cercetătorul Costel Vânătoru de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău a semnalat că anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultură, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel naţional a unui dăunător imun la toate insecticidele, denumit „tuta absoluta”.

Vânătoru susţine că „tuta absoluta” este un fel de pestă porcină africană la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales în spaţiile protejate şi conduce la compromiterea totală a culturilor, în condiţiile în care substanţele chimice nu au capacitatea să-l eradicheze”.

„Tuta absoluta este o molie minusculă, un dăunător imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a întâlnit în toate bazinele legumicole principale: Buzău, Vidra, Târgovişte, Matca. Primele semnale cu tuta absoluta au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importante”, a precizat cercetătorul, citat de Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu a anunţat miercuri, 29 august, la Buzău, că dăunătorul tuta absoluta, care afectează culturile de legume, îşi face simţită prezenţa în trei judeţe şi le-a cerut legumicultorilor să aplice procedura curativă de combatere, pentru că altfel există riscul ca acest dăunător sau bolile respective să se extindă peste tot, în toate culturile.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

Statul român a lansat și un program de sprijin pentru fermierii care cultivă roșii. Peste 12.400 de solicitări au fost primite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), pentru înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, pentru anul 2018, în aprilie.

O lună mai târziu, primele roșii românești din programul tomatelor au ajuns în piețe.

În acest timp, roşiile din supermarketuri şi din piețe sunt „coapte” artificial. (VIDEO)

Ce este și cum arată „Tuta absolută”

„Tuta absolută” este cunoscută în România ca „Molia minieră a tomatelor” sau – pur și simplu – „Tuta”, așa cum îi spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera (fluturi), fiind o molie nocturnă.

Anunțul procurorilor despre doctorii care l-au ținut pe Daniel Chițoiu internat după ce a ucis doi bătrâni
Recomandări

Anunțul procurorilor despre doctorii care l-au ținut pe Daniel Chițoiu internat după ce a ucis doi bătrâni

 

Este un dăunător relativ nou în țara noastră, prezența fiindu-i observată începând cu anul 2009. De atunci, s-a răspândit cu repeziciune în toate bazinele legumicole din țară, iar această insectă, în ciudă mărimii reduse, reprezintă motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de până la 100%.

Tuta provine din America de Sud, fiind semnalată în Europa, pentru prima data în 2006, în sudul Spaniei.

Din observații, s-a constatat că răspândirea s-a efectuat prin import, prin intermediul tomatelor recoltate, având în vedere că larva părăsește fructul după ce acesta a fost recoltat, pentru a se impupa.

În ambalajele utilizate pentru transport au fost găsite pupe (stadiu de dezvoltare al insectei) iar în capcanele feromonale amplasate în încăperile de ambalare au fost capturați adulți.

În momentul actual, Tută este prezența în multe țări din America, Asia, Europa și Africa, informează marcoser.ro.


Citește și: EXCLUSIV / Declarația unui fermier despre uciderea porcilor: „A fost un masacru. Sunt șocat. Am în ochi imaginea cu porcii cărora le dădea sângele pe rât”


 

Close
Închide
  Close