În seara zilei de 28 mai 2022, la ora 23.48, un medic din cadrul UPU – Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea – îi dă pe WhatsApp un mesaj unui coleg de-al său de la Ambulanţa Tulcea. Doctorul de la UPU primise un pacient în dureri mari.

„Doamna Gîdiuţă a venit cu un pacient de la Valea Teilor cu fractură de şold, fără să-i administreze niciun calmant. O seară bună”, îi comunică el colegului de la Ambulanță. Nu era prima oară, în ultimii ani, când se întâmpla, dar acum exista o regulă care a fost încălcată.

În ianuarie 2022, în urma unor controale de la DSU, Ministerul Sănătăţii şi ITM Tulcea, Ambulanța Tulcea a făcut demersurile necesare pentru a putea administra pacienţilor analgezice majore.

„Până la acea dată, riscam să pierdem oamenii pe şoc dureros, pentru că nu aveam avize să administrăm medicamente puternice din grupa morfinei, de pildă”, explică un medic din cadrul SAJ Tulcea.

Vorbim despre un judeţ cu aproximativ un sfert de milion de locuitori, răspândiți pe un relief complicat şi cu drumuri în stare destul de proastă. Accesul la îngrijiri medicale e dificil oricum, nu doar la urgenţe. 

Comoara liderului sindical Gîdiuţă

Claudia Gîdiuţă, despre care pomenea mesajul de mai sus, este asistent medical generalist în cadrul SAJ Tulcea şi lider al Sindicatului Liber Independent Salvarea. În 2021, conform declaraţiei de avere a soţului ei, doamna Gîdiuţă a încasat un salariu lunar de 6.548 de lei. Soţul asistentei, Dănuţ Gîdiuţă, este responsabil cu managementul calităţii la Spitalul Orăşenesc Măcin şi este consilier local în Măcin, din partea PSD. 

The New York Times: Rusia instalează cuști în clădirea filarmonicii din Mariupol ca să-i judece pe soldații ucraineni
Recomandări
The New York Times: Rusia instalează cuști în clădirea filarmonicii din Mariupol ca să-i judece pe soldații ucraineni
Plimbări cu şalupa de urgență către restaurant la Ambulanța Tulcea
Gîdiuţă Claudia | Foto: Facebook

Ca asistent coordonator al substaţiei de ambulanţă de la Măcin, Claudia Gîdiuţă avea în gestiune medicamente şi materiale sanitare. În noiembrie anul trecut, conducerea SAJ Tulcea a decis numirea altui asistent coordonator, iar doamna Gîdiuţă a trebuit să predea gestiunea. A amânat timp de 9 luni să dea cheile de la o încăpere folosită ca spaţiu de depozitare. A fost nevoie de ameninţări cu poliţia pentru ca singurul rând de chei să fie înmânat noului asistent coordonator, Marian Nichita. 

Ce se afla în camera respectivă? „Toată pandemia ne-am plâns că nu ne ajungeau materialele de protecţie, mănuşi, măşti, dezinfectant. Doamna Gîdiuţă le dosise acolo. Mii de perechi de mănuşi, pachete cu măşti, bidoane cu dezinfectant şi medicamente cu regim special, diazepam expirat, xanax şi altele. Iar noi cumpăram din banii noştri mănuşi, branule, perfuzoare”, a povestit pentru redacție o sursă din interiorul SAJ Tulcea.

„Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernământ”
Recomandări
„Ucraina este victima unui război nedrept, însă chiar și victimele pot pierde simpatia publicului dacă se folosesc de ea fără discernământ”

„Managerul a plecat, liderul de sindicat a rămas!”

În urma descoperirii materialelor sanitare în valoare de peste 10.000 de lei, conducerea de atunci a SAJ Tulcea a decis desfacerea contractului de muncă al asistentei Gîdiuţă, „pentru săvârşirea unei abateri disciplinare în munca sa”. Decizia de concediere a fost semnată, pe 2 februarie 2022, de managerul interimar al SAJ Tulcea, dr. Ali Kilo Salah Eddin. 

Şase zile mai târziu, pe 8 februarie, prin Ordinul nr. 315 al ministrului sănătăţii, dr. Kilo Salah a fost, la rându-i, destituit şi înlocuit cu medicul Nicolae Sicinschi Radu. Noul manager interimar a rejudecat cazul Gîdiuţă, a convocat iar o comisie de disciplină şi a decis, pe 28 februarie, că doamna Gîdiuţă se poate întoarce la muncă, în cadrul SAJ Tulcea, fără alte sancţiuni. 

Plimbări cu şalupa de urgență către restaurant la Ambulanța Tulcea
Decizie concediere Gîdiuţă

În cazul asistentei Gîdiuţă s-a implicat şi Gheorghe Chiş, liderul Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România. El a promis intervenţii în sprijinul asistentei la Ministerul Sănătăţii, pe un grup de WhatsApp al sindicaliştilor din sănătate. În mesajele de pe acest grup, intrate în posesia Libertatea, Chiş califica decizia de demitere a asistentei drept „un abuz asupra unui lider de sindicat”, „mâine o să vorbesc din nou la minister de a anula această decizie, altfel va trebui să luăm atitudine la nivel naţional, vom stabili împreună sub ce formă. Acuzele aduse nu justifică o sancţiune atât de radicală”. 

După schimbarea conducerii şi revocarea deciziei de concediere, preşedintele FNSAR anunţa triumfător: „Managerul a plecat, liderul sindical a rămas!”, „Stimate colege şi colegi, vreau să vă mulţumesc tuturor celor care v-aţi exprimat solidaritatea faţă de colega noastră Claudia, în situaţia anunţată, fiind dispuşi şi la acţiuni sindicale de susţinere, dacă se impune”.

Alt caz: medic de familie, cu birou în staţia de ambulanţă

Liderul de sindicat e doar un crâmpei din viaţa şi activitatea Ambulanţei Tulcea.

Controalele efectuate de Ministerul Sănătăţii şi de DSU la SAJ Tulcea, în vara anului 2021, au constatat lipsa medicilor cu pregătire în medicina de urgenţă şi lipsa medicamentelor specifice pe ambulanţe. 

Pe lângă aceste nereguli, controlorii de la centru au constatat că dr. Nicolae Sicinschi Radu, director medical interimar în mai multe rânduri, îşi desfăşura activitatea de medic de familie în incinta staţiei de ambulanţă. Pacienţii stăteau la coadă la uşa biroului său din cadrul SAJ. 

Extrase din auditul intern al SAJIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

În ciuda interdicţiei de la Ministerul Sănătăţii, medicul Nicolae Sicinschi Radu a continuat să dea consultaţii în staţia de ambulanţă până în februarie, când a fost numit manager al SAJ Tulcea. 

Mulţi ani, dr. Sicinschi a primit şi salariu de la SAJ, şi venituri din activitatea independentă de medic de familie, deşi pe acestea din urmă nu le-a trecut în declaraţiile de avere. 

În februarie 2022, dr. Nicolae Sicinschi Radu încasa de la CJAS Tulcea suma de 8.443 de lei, în ianuarie 2022 – 18.347 de lei, în decembrie 2021 – 14.833 de lei, în noiembrie 2021 – 17.716 lei. 

Ca director medical, salariul care apare într-una din declaraţiile de avere ale dr. Sicinschi este de aproximativ 21.000 de lei lunar. 

Alt caz: dr. Viespe 

Mandatul ca manager interimar al dr. Nicolae Sicinschi Radu expiră în luna august anul acesta. În locul său, unul dintre candidaţii la post, potrivit surselor din cadrul SAJ Tulcea, este dr. Cristian Viespe, tot medic de familie, care a urmat un curs de şase luni pentru a obţine atestatul că poate acorda îngrijiri medicale prespitaliceşti de urgenţă. 

Într-o înregistrare video intrată în posesia Libertatea, medicul Viespe are o ieşire nervoasă, după ce predă un pacient la UPU de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea. Medicul de gardă îl întreabă pe dr. Viespe cum a evoluat pacientul pe timpul transportului, iar dr. Viespe îi răspunde că nu ştie, pentru că „am stat în faţă”. „Locul dumitale este lângă pacient, nu în faţă”, îi atrage atenţia doctoriţa de la UPU. Drept răspuns, dr. Viespe trânteşte uşa de perete, începe să strige şi iese furtunos pe hol. 

Urgenţă la restaurantul pescăresc

Controalele de la Ministerul Sănătăţii şi de la DSU au condus la concluzia că SAJ Tulcea are nevoie de o farmacie cu circuit închis şi de cel puţin un farmacist angajat. Pe data de 23 mai anul acesta, la concursul pentru postul de farmacist, organizat de SAJ Tulcea, s-a prezentat un singur candidat. 

După examen, pentru a sărbători evenimentul, comisia şi candidatul au mers în plimbare cu o navă sanitară ambulanţă, până la un restaurant pescăresc numit „La Scăunele”. Managerul Nicolae Sicinschi Radu a dat ordin de misiune prin dispecerat „Probe în marş”, denumire folosită pentru cazurile când navele au ieşit din reparaţii şi efectuează un tur de încercare. 

Comisia, managerul SAJ şi noua farmacistă au făcut poze înainte şi în timpul croazierei, unele dintre acestea ajungând să fie postate pe Facebook. 

Foto: FacebookIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Ambulanţa Tulcea are o singură navă sanitară funcţională, din cele şapte aflate în dotare. „Dacă în acel moment aveam o urgenţă, ar fi trebuit să aşteptăm comisia să vină de la restaurant. Trebuie să ajungem în zone izolate, unde accesul pe apă e mai rapid chiar şi decât elicopterul SMURD. Sau unde se poate ajunge doar pe apă. Abia ne descurcăm cu o singură navă şi când nici aceea nu e disponibilă, ce să facem?”, spune un angajat din cadrul SAJ Tulcea. 

Un medic şi un ambulanţier care au sesizat conducerea SAJ că nu e în regulă folosirea navei sanitare pentru agrement au fost convocaţi, la începutul lui iunie, la comisia de disciplină, pe motiv că „şi-au depăşit atribuţiile”.

Urmărește-ne pe Google News
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
GSP.RO
Gestul șocant făcut de Serena Williams după ce a fost umilită de Simona Halep. Acum s-a aflat: "Doamna organizatoare devenise palidă când a văzut"
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
Playtech.ro
ȘOC! Florin Salam, în stare GRAVĂ la spital! A fost internat de URGENȚĂ și trecut pe oxigen!
"Omoar-o, omoar-o!" Româncă, bătută de iubitul ei, in timp ce tatăl agresorului îl încurajează
Observatornews.ro
"Omoar-o, omoar-o!" Româncă, bătută de iubitul ei, in timp ce tatăl agresorului îl încurajează
Horoscop 12 august 2022. Fecioarele ar putea percepe situația generală de astăzi ca pe o încleștare, menită să le facă lor viața grea
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2022. Fecioarele ar putea percepe situația generală de astăzi ca pe o încleștare, menită să le facă lor viața grea
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Știrileprotv.ro
Păcăleală la o benzinărie din Argeș. Un șofer a „alimentat” TIR-ul cu aer
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Orangesport.ro
Plecat din Guvernul Rusiei, a dat de gol când are loc finalul războiului din Ucraina! Răsturnare de situaţie: ce se întâmplă imediat cu Vladimir Putin
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
PUBLICITATE
Cătălin Scărlătescu, transformare uluitoare după America Express
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Urmărește cel mai nou VIDEO