Mergi direct la conținut »
PMP cere prelungirea programului de vot la secțiile din străinătate
Ştiri Libertatea > Ştiri > PMP cere prelungirea programului de vot la secțiile din străinătate

PMP cere prelungirea programului de vot la secțiile din străinătate

Președintele PMP, Eugen Tomac, a solicitat Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot în secțiile de votare din străinătate din cauza cozilor foarte lungi formate în fața acestor secții.

De Adrian Ilie,

”Ne întâlnim cu un fenomen pe care l-am mai avut la alte alegeri şi anume cu cozi de sute de metri în faţa secţiilor de votare din străinătate, în mod special în faţa secţiilor din Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Am solicitat BEC să se întrunească de urgenţă şi să ia decizia de a prelungi programul de vot pentru cetăţenii români care votează peste hotare, până la ultimul cetăţean care îşi exercită dreptul de vot. În UE există state în care s-a desfăşurat timp de două zile procesul electoral tocmai cu scopul de a le permite cetăţenilor să îşi exprime votul pentru Parlamentul European”, a declarat Eugen Tomac, la sediul PMP.

”Cozi infernale”

El a precizat că Partidul Mişcarea Populară a adresat şi MAE o solicitare similară cu cea către Biroul Electoral Central.

”Avem deja secţii unde au votat mii de cetăţeni, cei mai mulţi cetăţeni au votat într-o secţie, până la orele 13,00, în Republica Moldova, la Chişinău, la Ambasada României au votat peste 1.100 de persoane. Sunt în total peste 5.000 de votanţi în municipiul Chişinău şi de asemenea foarte mulţi români au votat la Londra, sunt cozi infernale la Roma, la Hamburg, la Praga, în foarte multe secţii de vot din Olanda, sunt cozi de peste jumătate de kilometru de cetăţeni care aşteaptă să îşi exercite dreptul la vot”, a motivat Tomac cererea de prelungiure a programului după ora 21.

Potrivit liderului PMP, este esenţial ca cetăţenii români de peste hotare să aibă libertatea de a-şi exercita dreptul la vot.

„Înţelegem că există această politică a PSD de a descuraja cetăţenii români liberi să îşi exprime votul, dar semnalul dat de societate ne obligă să reacţionăm, iar solicitarea noastră este bazată pe dreptul de vot garantat de Constituţie. Sperăm că solicitarea noastră va fi tratată cu maximă responsabilitate. (…) În caz contrar ne vom rezerva dreptul de a acţiona în instanţă pe cei care au organizat alegerile, pentru că este inadmisibil acest lucru”, a adăugat Eugen Tomac.

Citește și:Peste 570 de semnalări de vot multiplu la alegerile europarlamentare 2019 au fost primite de Ministerul de Interne

Close
Închide
  Close